HODEBRY: Alibaba-gründer Jack Ma, her avbildet tidligere i år i forbindelse med selskapets rekordstore børsnotering i USA, sier det er et stort ansvar å være den rikeste mannen i Kina. Foto:Lucy Nicholson,Reuters

Kinas rikeste mann: – Å være rik er en stor plage

Vil konkurrere mot Bill Gates på veldedighet

Alibaba-skaperen Jack Ma (50) sier det ikke er lett å være Kinas rikeste mann, men at løsningen kanskje er å bli mer gavmild.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Gründeren bak e-handelgiganten Alibaba er god for i underkant av 170 milliarder kroner, noe som gjør han til landets rikeste foran eiendomsmagnaten Wang Jianlin, som skal være verdt litt over 160 milliarder kroner.

I et intervju med CNBC sier Ma at han likevel ikke er fornøyd.

– Folk sier til meg at «Jack, det er bra å være rik». Ja, det er bra, men ikke når du er den rikeste mannen i Kina. Når du er rikest er det en stor plage, fordi alle omringer deg og ber om penger, forteller Ma.

Femtiåringens selskap blir ofte omtalt som den kinesiske versjonen av eBay, men totalt håndterer selskapet flere transaksjoner enn Amazon, eBay og PayPal til sammen.

I tillegg har Ma har eierandeler i de fleste av selskapets underselskaper. Han eier blant annet 48,5 prosent av selskapet som opererer Aliplay, som administerer betalingsløsningene til Alibaba.

Les hele historien om «krokodillen fra Yangtze» her!

Vil satse på veldedighet

Ifølge Bloomberg er verdien på Aliplay totalt 25 milliarder dollar, men Ma mener selskapenes store suksess også har gjort sitt til at hverdagen har blitt mer komplisert og fylt av bekymringer.

– Kanskje går aksjeverdien opp, kanskje folk har for store forventninger til meg, kanskje tenker jeg for mye å fremtiden og at jeg har for mange ting å bekymre meg for.

Ma tror samtidig at han har funnet en løsning på problemet. Nå ønsker nemlig den styrtrike gründeren å satse på veldedighet, men han tror ikke det blir en enkel jobb.

Han mener at det er «vanskeligere å bruke penger enn å tjene penger», og tror en egen stiftelse kan bli nødvendig for at pengene skal bli forvaltet og fordelt best mulig.

Konkurrerer mot Bill Gates

Samtidig spøker 50-åringen med at han i så fall vil måtte konkurrere med flere andre gavmilde milliardærer, blant dem Microsoft-grunnlegger Bill Gates.

I 2010 lovet Gates å gi bort minst halvparten av formuen sin til veldedige formål.

Stiftelsen til Microsoft-milliardæren har allerede i år gitt 340 millioner til ebola-formål, og i forrige uke ble det klart at Gates gir totalt 3,4 milliarder kroner til kampen mot malaria og andre infeksjonssykdommer i utviklingsland.

Jack Ma tror effektivitet er nøkkelen til hvem av de to som vil bli best på veldedighet.

– Den som er best på veldedighet vil være den som kan bruke penger på den mest effektive måten, sier han til CNBC.

(Kilder: Wall Street Journal, CNBC, NTB, E24)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder