USA-ekspert: – Trump ligger an til å bli USAs president

Lite ser ut til å kunne stoppe Donald Trump fra å bli Republikanernes presidentkandidat nå, mener ekspertene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Forretningsmannen Donald Trump tok en ny overlegen seier under nominasjonsvalget i delstaten Nevada i USA natt til onsdag. Den usannsynlige kandidaten, som ekspertene tvilte på ville holde lenge, er nå blitt uforbeholden favoritt i kampen om å bli republikanernes presidentkandidat før landsmøtet i juli.

I natt er det duket for nok en debatt mellom Trump og de fire andre gjenværende kandidatene i Houston, Texas.

Seniorforsker og USA-ekspert Hilmar L. Mjelde ved Uni Research Rokkansenteret, som har stor tro på at Donald Trump blir sverget inn som USAs 45. president.

– Jeg har ment at han kan vinne i et halvt år. Han er ofte blitt undervurdert: Han skulle aldri bli så suksessrik i eiendomsbransjen som faren, han skulle aldri bli suksessfull tv-personlighet, han skulle aldri bli suksessfull politiker. Men hittil har tvilerne tatt feil. Dessuten har alle som har vunnet nominasjonsvalgene i New Hampshire og South Carolina siden 1980 også blitt republikanernes presidentkandidat, påpeker Mjelde, som fortsetter:

– Han har det såkalte momentumet, han er en kandidat i siget. Velgerne strømmer til, fordi han fremstår som reell vinnerkandidat. Man kaster trolig ikke bort stemmen hvis man velger den som leder. Jeg ser ikke helt hva som skal stoppe Trump lenger.

Trump: – Det blir meg mot Hillary

Har historikken på sin side

Og det er ikke bare momentumet, men også historikken, som spiller på lag med Trump.

– Jeg tror definitivt han kan bli den neste presidenten. Og det er litt uavhengig av person også, for historisk sett får ikke partiet mer enn to perioder ved makten. Demokratene har hatt åtte år, og da er velgerne som regel klare for noe nytt. I nyere tid er det kun i 1988, da George H.W. Bush tok over etter to perioder med Ronald Reagan, at et parti har hatt mer enn to perioder, påpeker Mjelde.

– Og da er det logisk at siden det ser ut som at Trump vinner nominasjonsvalget, må jeg også tro at han blir president.

Seniorforskeren er iallfall klar på hva som får folk til å stemme på den kontroversielle underholderen Trump.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

– Det handler rett og slett om at mange synes han utstråler en styrke, tøffhet, besluttsomhet og handlekraft som er klassiske egenskaper folk vil ha i en president, sier Mjelde.

I en tid der yrkespolitikere er diskreditert av finanskrisen og den fastlåste politiske situasjonen i Washington D.C., tror mange velgere at Trump skal gjøre for USA som han allerede har gjort for sin egen bedrift.

– De har troen på at han får ting gjort, og de oppfatter ham som en sterk leder som trengs i en situasjon med en haltende økonomi og frykt for terrorisme.

Kommentar: Kan Rubio trumfe Trump?

– Betyr ikke noe hvem han fornærmer

Appellen er tverrpolitisk, mener Mjelde, fordi han har voksende støtte internt i det republikanske partiet, blant omtrent alle interne grupperinger.

– Jeg tenker at han er den republikaneren som vil appellere mest til demokrater i generalvalget, fordi appellen hans ikke går på sak, den er nesten litt primal. Folk virker uinteresserte i de politiske sakene, det går rett og slett på at folk vil ha forandring og Trump er den som lover å «sparke inn døren».

– Han taler etablissementet midt imot. Om det er demokrater eller republikanere Trump angriper spiller ingen rolle, det er opprørsstemning i USA, sier Mjelde, som minner om at 60 til 70 prosent av velgerne stemmer på opprørere som Trump, Cruz og Carson i delstat etter delstat.

– Det betyr ikke noe hvem han fornærmer, hvilke drøye ting han sier, det betyr ingenting. For velgerne bryr seg ikke om hvor han står i sak, de liker den uredde, løsningsorienterte presidenten som de oppfatter at Trump kan være.

Velgerne til VG: Derfor stemmer vi på Trump

«Det er over»

Det tror også CNNs politiske kommentator Mel Robbins, som begynner sitt siste innspill slik: «Det er over: Trump er Republikanernes kandidat».

«Etablissementet liker ham ikke fordi de ikke kan kontrollere ham. Men han er den eneste konservative kandidaten som har en sjanse mot Hillary Clinton,» fortsetter Robbins, før hun ramser opp en liste over personer og grupper Donald Trump ikke har holdt tilbake fra å fornærme, inkludert Paven, George W. Bush, kvinner, meksikanske innvandrere, Fox News og muslimer.

«Det eneste som er sjokkerende ved alt dette er det faktum at mens Trump alltid er på offensiven, er det ingen som har klart å lande en fulltreffer tilbake.»

Supertirsdagen venter

Førstkommende tirsdag er det klart for «Super Tuesday», da det er nominasjonsvalg i 14 delstater for republikanerne og tolv delstater for demokratene.

I ti av de 14 delstatene som skal ha republikansk valg, leder Donald Trump. I hver delstat deles det ut et visst antall delegater som kandidatene samler. For å bli den nominerte kandidaten til Det republikanske partiet er man nødt til å samle minst 1237 delegater. Det varierer fra stat til stat om vinneren tar alle delegater, eller om de fordeles ut fra oppslutningen.

USA-ekspert og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, syntes det er interessant å se at såkalte «entrance polls» – meningsmålinger av velgere på vei inn i valglokalene – viser at hele 58 prosent uttrykker sinne mot føderalmakten.

– I de tre foregående statene var dette tallet cirka. 40 prosent. Det høye tallet på folk som er sinte i Nevda, er med på å forklare hvorfor Trumps prosentandel i Nevada er betydelig høyere enn i Iowa, New Hampshire og South Carolina. Nevada var en stat som ble spesielt hardt rammet av finanskrisen og boligkrisen, og dette har bidratt til å utløse mye sinne, sier Tønnessen og fortsetter:

– Trump har på en effektiv måte dratt nytte av denne frustrasjonen. Det er ikke plass til både Rubio og Cruz hvis Trump nå skal hindres i å få en enda større ledelse i delegatkampen de neste par ukene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder