REDDE: Her er Shaimaa sammen med brødrene Suleiman og Haron utenfor huset hvor de nå søker ly. Familien måtte denne uken flykte fra sitt hjem, som ble bombet. Foto:Privat,

VG snakket med Shaimaas familie på telefon fra Jemen: Asylbarnet Shaimaa (11): – I natt var første gang jeg hørte skrik. Jeg er redd.

Shaimaa sov dårlig i natt. Hun våknet flere ganger av høye, skarpe lyder utenfor familiens bosted. Lydene av mennesker som skjøt hverandre.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Mamma sier det er krig her, forteller elleve år gamle Shaimaa Yusuf VG på telefonen fra Jemen.

BOR HER: I dette huset bor 11 år gamle Shaimaa sammen med sin mor og tre søsken nå. Her bor det også 32 andre mennesker som har flyktet fra kamper i Jemen. Foto:Privat,

Den lille jenta med det krøllete håret og store, brune øynene snakker godt norsk. Etter at hun ble tvangsreturnert til Jemen sammen med sin mor og tre søsken i november i fjor, har hun blitt et symbol på norsk asylbarnpolitikk. Det var Bergens Tidende som først skrev om den lille jentas vei ut av Norge.

Shaimaa: – Mange mennesker her skyter hverandre

I landet hvor Shaimaa nå bor foregår det intense kamper. Bare de siste dagene er 519 mennesker drept i angrep i landet, blant dem minst 62 barn, viser ferske tall fra FN.

– I natt var første gang jeg hørte skrik, forteller Shaimaa på telefonen.

– Hva tenkte du da?

– Jeg syntes det var veldig rart. Jeg ble redd og spurte mamma hva som skjer. Hun sa at mange mennesker her skyter hverandre og at det er derfor vi må holde oss inne hele tiden.

MÅ DEKKE SEG TIL: I Jemen må Shaimaa dekke seg til med sjal. Her er et bilde som moren har tatt av Shaimaa mens hun fortsatt bodde i Norge. Foto:Privat,

Mens Shaimaas familie må holde seg innendørs fordi det er farlig å være ute, oppfordrer norske myndigheter alle nordmenn i Jemen til å forlate landet. Det skriver Utenriksdepartementet på sine hjemmesider.

– Jeg vil hjem til Norge, sier Shaimaa. Men for henne er ikke dette en mulighet.

Les også:Støttegruppen: – Familien til Shaimaa (11) rømte fra bombene

Mistet alt da huset ble bombet

I bakgrunn høres lyden av et barn som gråter. Av og til stemmen til en mann. Shaimaa forklarer at familien bor i et lite hus sammen med mange mennesker. Det er kvinner og barn, hunder og gamle. Alle deler de på tre soverom, et kjøkken og en sofa.

– Egentlig bodde vi et annet sted, forteller Shaimaa.

– Hva skjedde med huset deres?

– Det ble bombet. Nå er det ingenting igjen av det.

Det var tirsdag denne uken at støttegruppen til Shaimaa her hjemme i Norge fikk beskjed om at nabolaget Dar Ghallab i Al Sawad-kvartalet i hovedstaden, hvor småbarnsfamilien bodde, var totalskadet i et bombeangrep. Da hadde de ikke fått kontakt med familien på en uke.

Shaimaa: – Jeg er redd, og av og til veldig sulten

På telefonen forteller Shaimaa at hun ikke rakk å pakke med seg de få eiendelene hun hadde da familien rømte. Elleveåringen sliter med å sette ord på hvordan det ser ut der hun befinner seg nå.

– Det er vanskelig å bo sammen med så mange mennesker, sier hun i stedet.

– De andre barna her krangler og slår hverandre hele tiden. Det gjør meg veldig redd. Det er ikke så mye mat heller, og av og til er jeg veldig sulten. Jeg vil bare hjem.

FORLOT ALT: Dette bildet av Shaimaa skal være tatt onsdag, i området hvor familien nå befinner seg etter at de flyktet fra sitt hjem i Sanaa. Hun sitter ved et sted hvor en bombe har gått av. Foto:Privat,Privat

Voksende konflikt i Jemen

Familien til Shaimaa fikk avslag på søknad om asyl i 2008. I november 2014 ble de sendt tilbake til Jemen. Da hadde de bodd syv år i Norge.

De er den siste barnefamilien som norske myndigheter har tvangsreturnert til Jemen, et land som nå er i krig, ifølge FN.

I februar tok den sjiamuslimske Houthi-militsen kontroll over hovedstaden Sana i landet. Siden har militsen steg for steg tatt kontroll over store deler av landet, og rykket sørover mot havnebyen Aden.

En koalisjon ledet av Saudi-Arabia bestående av åtte andre arabiske land svarer nå med å bombe landet. Disse luftangrepene startet 23. mars. Målet var å stoppe fremmarsjen til Houthi-militsen, men koalisjonen har også truffet sivile mål hevder FN.

Houthi-militsen i Jemen trakk seg fredag morgen ut av et presidentpalass i Aden etter at de ble bombet av fly fra den Saudi-ledede koalisjonen, ifølge en tjenestemann.

LES OGSÅ: Får ikke kontakt med asylbarna i Jemen

Moren til Shaimaa: – Jeg svarer at det er gift

Shaimaas mor sier til VG at det er krevende å forklare barna, som har vokst opp i Norge og ikke kjenner betydningen av ordet «krig», hva som skjer.

– Shaimaa sier: «Mamma se, røyk. Hva er det som skjer?» Jeg svarer at det er gift. Fordi i Jemen brukes ofte gift i pistoler. Det forstår Shaimaa og det gjør henne urolig, sier Afran Yusuf.

BLE BOMBET: Bildet er tatt av Shaimaas mor og viser skadene på huset de flyktet fra for en uke siden. Foto:Privat,

Afran forteller at de nå befinner seg et lite stykke utenfor hovedstaden og bor i et hus sammen med 32 andre. Hun sier de hver dag hører lyden av nye bombeangrep og at det føles som om kampene kommer nærmere.

LES OGSÅ: KRF: - Det er dette vi hadde fryktet

Titusener på flukt – Shaimaa er en av dem

– Jeg vet ikke hvor lenge vi er trygge her. I dag har vi det ikke bra. Jeg er veldig redd for barna mine. De liker ikke å være her, sier hun.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos sier hun er svært bekymret over sivilbefolkningens sikkerhet, skriver NTB. Hun oppfordrer de stridende til å beskytte de sivile.

Bare de siste ukene har titusener av mennesker måttet forlate hjemmene sine.

– Jeg takker Gud for at vi trygge nå, sier Afran.

– Men jeg aner ikke hvor lenge tryggheten vil vare.

ASYLBARNA-AVSLØRINGEN:

• Bergens Tidende har avslørt at instruksen om at lengeværende asylbarn ikke lenger skulle prioriteres ved uttransportering, ikke ble videreformidlet fra POD til PU.

• Den nye instruksen var en forutsetning for den asylpolitiske avtalen som ble inngått mellom regjeringen og KrF og Venstre i 2013.

• Anundsen økte måltallene for uttransportering til minst 7100 i løpet av 2014. Blant dem som ble sendt ut var mellom 80 og 123 lengeværende asylbarn.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité vurderer nå om det skal stilles mistillit mot Anundsen, etter den åpne høringen i går.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder