DÅRLIG HELG: Det har ikke gått helt på skinner for president Donald Trump denne helgen. Foto: REUTERS

Trumps innreise-anke avvist

Donald Trumps anke om å gjeninnføre innreiseforbudet til USA er avvist av en ankedomstol i San Francisco.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Da anken ble levert til en domstol i delstaten i California lørdag, krevde USAs justisdepartement samtidig at den midlertidige forføyningen mot innreiseforbudet oppheves, melder NTB.

Bare timer senere ble det klart at president Donald Trump ikke får medhold i kravet.

Ankedomstolen ber om at begge parter nå legger frem argumenter innen mandag ettermiddag amerikansk tid, før domstolen fatter en endelig beslutning, melder AP.

Trump i nytt intervju: «Hva tror du? At landet vårt er så uskyldig?»

Det amerikanske utenriksdepartementet sa opprinnelig at inntil 60.000 utlendinger fra Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen ville få sine visa ugyldiggjort. Men lørdag sa utenriksdepartementet at alle med gyldig visa fra disse nasjonene kunne ankomme USA igjen.

Det var en føderal dommer i Seattle, James Robart, som fredag satte en midlertidig stopper for den omstridte presidentordren som Donald Trump underskrev 27. januar. Delstaten Washington fikk medhold i at innreiseforbudet er grunnlovsstridig.

Det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press (AP) karakteriserer denne beslutningen som et «ekstraordinært tilbakeslag» for den ferske presidenten.

Domstolen i San Francisco skal nå behandle anken fra justisdepartementet, som mener det er et grunnleggende prinsipp at «en fremmed som ber om å få innreise til USA, ber om et privilegium». Utlendinger har ingen konstitusjonelle rettigheter med hensyn til en slik anmodning, framholder regjeringens advokater i anken.

Saken fortsetter under videoen.

Det er «9th U.S. Circuit Court of Appeals» i San Franscisco som har behandlet ankesaken frem til nå, og som skal ta den endelige beslutningen etter å ha fått partenes innsigelser mandag kveld.

Hvor lang tid de vil bruke før de har en konklusjon klar, er for tidlig å si.

«Såkalt dommer»

Det amerikanske justisdepartementet anførte i sin anke at dommer James Robart i Seattle hadde gått utover sin myndighet da han ga delstaten Washington medhold i kravet om å stoppe presidentordren.

På Twitter har Trump kommet med knallharde angrep på James Robart, og blant annet kalt ham en «såkalt dommer», og at kjennelsen var «latterlig».

Presidentordren har den siste uken skapt kaos på flyplasser verden over, men særlig ved de internasjonale terminalene i USA. Det har vært demonstrasjoner over hele landet.

– Vi kommer til å vinne. For landets sikkerhet vil vi vinne, sa Trump til medier lørdag kveld.

I sin beslutning fredag, skrev dommer Robert at det ikke var rettens jobb å «lage politikk eller vurdere klokskapen i noen politikk fremmet av de to andre statsmaktene», men å sørge for at myndighetene handlinger «er i overenstemmelse med landets lover».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder