LEKKASJE: The Intercept hevder at dokumentene avslører topphemmelige detaljer om hvordan USA droneprogram fungerer. Foto: FAKSIMILE: THE INTERCEPT ,

Ny «Snowden-varsler» skal ha lekket dokumenter om USAs droneprogram

Anerkjente The Intercept hevder de har fått tilgang til hemmeligstemplede dokumenter fra en varsler innen amerikansk etterretning.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Nettstedet publiserte torsdag ettermiddag en omfattende artikkel basert på dokumentene, som de omtaler som «The Drone Papers».

The Intercept hevder dokumentene avslører hvilke metoder USA bruker for å velge ut og drepe terrorister med droner i Afghanistan, Jemen og Somalia.

Kilde innen etterretningen

Journalisten bak artikkelen, Jeremy Scahill, sier til Huffington Post at kilden som har lekket dokumentene jobber i det amerikanske etterretningsapparatet.

– Kilden har gitt oss dokumentene fordi han mener at offentligheten har rett til å forstå hvilke prosesser som ligger bak når amerikanske myndigheter lager en drapsliste og utfører mord med godkjennelse fra høyeste hold, sier Scahill.

Her kan du se CITIZENFOUR - dokumentarfilmen om Snowden

Lekkasjen minner om lekkasjen varsleren Edward Snowden sto bak i 2013. Den tidligere NSA-analytiker lekket er rekke hemmelig dokumenter til The Guardian og Washington Post, før han rømte via Hong Kong til Russland. Der har han senere fått tre års oppholdstillatelse.

Dokumentene Snowden lekket avdekker massiv amerikansk overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk. Snowden er siktet for spionasje i USA.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

DUO: Laura Poitras og Glenn Greenwald sto begge bak saken om Snowden-avsløringene i 2013, og står nå bak nettstedet The Intercept. Her er de to samme i 2014. Foto: Stan Honda , AFP

Flere Snowden-kjente involvert

Trolig er det lite tilfeldig at det er The Intercept som har fått dokumentene. Foruten Scahill står også Glenn Greenwald og Laura Poitras bak nettstedet. De to sistnevnte var begge tungt involvert i Snowdens avsløringer da de jobbet for The Guardian. Poitras står også bak dokumentarfilmen «CITIZENFOUR», som handler om Snowdens avsløringer.

Samtidig står Scahill bak både en bok og en dokumentarfilm med navnet «Dirty Wars», som blant annet omhandler USAs droneprogram. Også her benytter han seg av informasjon fra hemmelige kilder på innsiden av amerikansk etterretning.

Dokumentene som er lekket til The Intercept, skal ifølge nettstedet vise hele prosessen fra USA velger hvem de ønsker å drepe til avgjørelsen til slutt tas av president Barack Obama. Det skal også komme frem i dokumentene, som omhandler en periode på fem måneder, at droneangrepene denne perioden i 90 prosent av tilfellene dreper andre personer enn de opprinnelige målene.

I tillegg skal en rekke sivile ha blitt drept i angrepene.

The Intercept tar også for seg hvordan amerikanske myndigheter unngår landets forbud mot henrettelser av utenlandske borgere ved å omtale angrepene som «målrettede drap» istedenfor «attentater».

Snowden reagerer

Edward Snowden selv har også tvitret om saken etter at den ble publisert. Først re-tweeted han The Intercepts egen tweet om saken, før han publiserte et bilde av et avsnitt hvor han har utvidet teksten som sier at 90 prosent av de drepte ikke var det opprinnelige målene.

– Ved å utvise utrolig mot har en amerikaner nå knust en unevnelig løgn, skriver Snowden, som kom på Twitter for drøyt to uker siden.

Han skriver videre at han mener The Intercept-artiklene vil stå igjen som årets viktigste sak om nasjonal sikkerhet i USA.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder