20 sivile drept i Bangladesh

Bevæpnede personer angrep en kafé i et ambassadestrøk i Dhaka, og tok rundt 35 gisler sent fredag kveld. 20 sivile ble drept. Blant dem mange utlendinger.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

- Vi har hentet ut 20 døde mennesker. De fleste var brutalt hogget til døde med skarpe våpen, sier brigadegeneral Nayeem Ashfaq Chowdhury under en pressekonferanse i Dhaka.

Nasjonaliteten til de drepte er så langt ikke kjent, men det befant seg mange utlendinger på restauranten Holey Artisan Bakery fredag kveld. Blant annet mange japanere og italienere. Japanske myndigheter har syv personer de ikke kan gjøre rede for, melder AP. Italienske og indiske myndigheter bekrefter også å ha borgere blant ofrene.

Utenriksdepartementet har ikke opplysninger som tyder på at nordmenn er rammet.

– Utenriksdepartementet er kjent med situasjonen i Dhaka, og vi har ingen grunn til å tro at nordmenn er rammet av terroren. Ambassaden har oversikt over egne ansatte, som alle er gjort rede for, sier pressevakt Hilde Steinfeld i UD til VG.

Lørdag morgen aksjonerte politiet og soldater mot gisseltakerne. Tretten gisler ble reddet ut og en gjerningsmann ble pågrepet i live. Seks gjerningsmenn ble drept da politiet aksjonerte. De drepte sivile skal ha blitt henrettet før den dramatiske aksjonen, ifølge lokale myndigheter.

AFP meldte klokken 03.50 norsk tid at politiet stormet restauranten, Holey Artisan Bakery i Dhaka der et tredvetalls gisler ble holdt fanget.

Rundt 20 av de 35 gislene var utlendinger, melder nyhetsbyrået AP. To politimenn ble hardt skadet i en skuddveksling med gisseltakerne. De døde senere på sykehuset.

IS tar på seg skylden

Ifølge SITE, som overvåker islamistiske organisasjoner og andre ekstremister på internett, tar den islamske staten (IS) på seg skylden for angrepet.

- Dette var en ekstremt avskyelig handling, sa Bangladesh statsminister Sheikh Hasina i en TV-sendt tale lørdag.

Angrepet kom under siste helg i Ramadan. Restaurantene og cafeene fylles på kveldstid, fordi troende muslimer ikke skal spise før etter solnedgang.

- Hva slags muslimer er disse folkene? De har ikke noen religion. Deres religion er terrorisme, fortsatte statsministeren i TV-talen.

Rezaul Karim forteller til nyhetsbyrået AP at terroristene lovet å ikke skade noen som kunne resitere vers fra Koranen.

AKSJON: Både politi og militære styrker slo til mot kafeen hvor flere væpnede menn holdt gisler gjennom natten. Foto: AP / NTB Scanpix

Nær lukket nordisk klubb

Holey Artisan Bakerery ligger i bydelen Gushan, og er populær blant utlendinger og diplomater. I overkant av hundre meter fra kafeen ligger medlemsklubben Nordic Club. Dette er en klubb som er populær blant nordmenn og skandinavere som jobber i Bangladesh.

Kafeeier Sumon Reza klarte å flykte da gisseltakerne tok seg inn i kafeen sent fredag kveld lokal tid. Til Aljazeera sa Reza at angriperne ropte «Allahu Akhbar» (Gud er stor), da de løp inn i lokalet.

Ifølge TV-kanalen skal gisseltakerne ha kastet granater mot politiet. Men gisseltakerne skal ikke ha kommet med noen krav.

Telenor har 3000 ansatte i Bangladesh. Telenor sier fredag kveld at de jobber for å få oversikt over sine ansatte i hovedstaden.

– Dette er en alvorlig situasjon som vi følger nøye, og vi er i tett dialog med Grameenphone som er vårt selskap i Bangladesh, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor, Glenn Mandelid, til VG.

SIKKERHET: En uidentifisert person blir brakt i sikkerhet nær kafeen hvor 20 personer, deriblant flere utlendinger, blir holdt som gisler i Dhaka, Bangladesh. Foto: AP

– Vi vet at ingen av våre internasjonalt ansatte er involvert, og har ingen indikasjoner på at noen av våre lokalt ansatte er det heller, sier Mandelid.

Også det norske utenriksdepartementet sier de følger situasjonen i Dhaka.

Jobber for Telenor

Norske Morten Saugnes har jobbet for Telenor i Dhaka i halvannet år. Fredag morgen kom han hjem til Norge, etter å ha bodd en uke på Nordic Club i Dhaka. Tirsdag og onsdag denne uken spiste han på Holey Artisan Bakery.

– Dette er ett av tre-fire steder det er veldig vanlig for nordmenn å gå, dersom vi skal spise ute. Kafeen er nyåpnet og eksklusiv, og ligger i det mest snobbete strøket i Dhaka, sier Saugnes til VG.

Fredag kveld forsøkte han å få kontakt med kolleger i området, men sier han foreløpig ikke har hørt om kolleger som er involvert.

TELENOR: Telenor eier mobilselskapet Grameenphone i Bangladesh, og har 3000 ansatte, deriblant nordmenn, i landet. Foto: AFP

Saugnes sier sikkerhetssituasjonen i hovedstaden er svært vanskelig.

– Jeg har følt meg utrygg i Dhaka mange ganger. Så dette er ikke uventet, sier Saugnes.

Religiøs ekstremisme

De siste angrepene i Bangladesh har økt frykten for at religiøse ekstremister skal få fotfeste i landet, til tross for sine tradisjoner for sekularisme og toleranse.

De siste årene har det imidlertid vært en rekke drap på ikke-muslimer som islamistiske ekstremister har fått skylden for.

Angrepet kommer samme dag som en hinduprest i 50-årene ble hakket i hjel med macheter i hovedstaden. Tre unge menn kom kjørende opp til hindutempelet på motorsykkel, og angrep presten mens han forberedte morgenbønnen med blomster, opplyser politiet i Dhaka ifølge danske Ekstrabladet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder