REDDET: Yen Siow med bildet av det norske skipet hun ble reddet ombord i etter den farefulle flukten fra Vietnam. Foto: The Straits Times

Yen (39) fant  sine norske redningsmenn etter 36 år

Et gammelt postkort med bilde av skipet «Berge Tasta» var alt Yen Siow hadde å gå etter da hun startet jakten på de norske sjøfolkene som reddet henne og familien fra drukningsdøden i 1980.

Artikkelen er over tre år gammel

Nå planlegger 39-åringen å reise til Norge for å takke mannskapet som plukket henne og de andre flyktningene opp av havet for 36 år siden.

Saigons fall i 1975 førte til at flere hundretusener sørvietnamesere ble tvunget på flukt. I små, overlessede båter forsøkte flere å ta seg over Sør-Kinahavet i håp om en tryggere fremtid i nabolandene.

Husker du? Skrev «SOS» i sanden – reddet fra øde øy

I oktober 1980 satt fire år gamle Yen Siow i en av dem. Blant de 82 flyktningene som var ombord i båten som kun var ment for ti personer, var 12 av jentas familiemedlemmer.

– Ventet bare på å dø

Fiskebåten var så liten, havet så mektig og ingen land var i syne. De var i ferd med å gå tomme for mat og tomme for drikke. Båtmotoren hanglet, og stormene herjet.

– Mange skip passerte oss, men ingen stoppet for å hjelpe. Vi ville ha vært en byrde til alle skip, og vi ventet egentlig bare på å dø, sier 39-åringen til The Straits Times.

Les også: Overlevde forlis på åpent hav takket være fiskekasse

Hadde det ikke vært for det norske skipet Berge Tasta, ville kanskje historien til Yen Siow ha vært annerledes. Etter fem dager og fire netter på åpent hav, ble de reddet. Det norske skipet hadde seilt forbi dem, før de returnerte og ønsket dem velkommen ombord.

De ble etter hvert brakt til en flyktningleir i Sembawang i Singapore, men flukten mot frihet endte til slutt i Melbourne i Australia for den fire år gamle jenta og hennes familie.

Markerer 40-årsdagen

39-åringen er nå gift, blitt mor til tre og flyttet i fjor til Singapore med sin familie på grunn av ektemannens jobb.

Båt kantret: Norsk skip involvert i dramatisk redningsaksjon

Foreldrene fortalte lite om den dramatiske flukten. Først da hun giftet seg begynte faren å fortelle. Etter hvert ble ønsket om å finne mannskapet på båten som reddet henne og familien sterkere.

– Jeg fyller 40 år i år og ønsket å gjøre noe spesielt for å markere dagen. Som kristen vet jeg at livet mitt har en spesiell hensikt, og jeg ønsket å finne menneskene som endret livet mitt den dagen i 1980, skriver hun i en e-post til VG.

For to uker siden startet hun for alvor jakten på sine norske redningsmenn, for å takke dem for å ha reddet livet hennes. Hennes eneste spor var et postkort hun hadde fått av søskenbarnet sitt, et postkort som viste det norske skipet. Hun postet det på Facebook og fikk hjelp til å oversette e-poster til norsk. Det ga resultater.

REDNINGEN: Det norske skipet Berge Tasta reddet Yen Siow og familien i 1980. Foto: Yen Siow

Vil til Norge

Kort tid etter fikk hun melding fra Bernhard Øyangen, et av mannskapene om bord på Berge Tasta.

– Jeg ble så glad. Jeg kunne ikke tro at jeg faktisk hadde kommet i kontakt med en fra skipet som reddet familien min. Dette hendte for 36 år siden og det var vanskelig å finne spor etter mannskapet i arkivene, men ved hjelp av selskapet som eier skipet fikk jeg bekreftet at Øyangen faktisk var om bord på skipet den dagen.

Nå planlegger hun å reise til Norge for å møte sine redningsmenn.

TIL UNNSETNING: Bernhard Øyangen var om bord på Berge Tasta. Foto: Privat Foto:

– Jeg ønsker sterkt å møte menneskene som reddet meg, og fortelle dem: Dere gjorde en fantastisk handling. Dere stoppet under reisen deres for å hjelpe fremmede. Og i dag er jeg i live. Min familie er i live. Mine barn er i live. Og vi er tilbake i Singapore, sier Siow.

Førstereisgutt

Bernhard Øyangen var bare 18 år og førstereisgutt oktoberdagen i 1980. Han husker godt da den store gruppen flyktninger ble hentet opp fra den overfylte fiskeskøyten.

– Jeg var i maskinen, da skipet plutselig stanset. Vi gikk opp på dekk og fikk se den lille båten. Flyktningene ble hentet opp, og ble etter hvert innlosjert i gymsalen, i ledige lugarer og overalt der det var plass, minnes han.

– De hadde vært i sjøen i flere dager og var svært forkomne. Båten var ikke bygget for mer enn ti personer, og de var stuet sammen i flere etasjer som sild i tønne. Jeg kan fortsatt huske lukten. Den var helt ubeskrivelig, sier han.

Den lille flyktningbåten ble senket for ikke å skape problemer for skipstrafikken i området. Den eneste gjenstanden som ble berget var kompasset, som i mange år sto utstilt i rederiets lokaler i Oslo.

Flere av flyktningene endte til slutt i Norge, og Øyangen har hatt sporadisk kontakt med flere av dem etterpå. I neste måned stopper han i Singapore på vei til New Zealand. Han ser frem til å møte Yen Siow igjen.

– Det blir litt spesielt. Jeg ble veldig overrasket over at hun skulle finne akkurat meg, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder