FUNNET: Dette er et bilde fra 1937 av krigsskipet USS Indianapolis som nå er funnet 72 år etter det ble torpedert. Foto: AFP Photo/HO

Amerikansk skipsvrak fra krigen funnet

Vraket av et amerikansk krigsskip fra andre verdenskrig er funnet utenfor Filippinene. Det fraktet i sin tid deler av atombomben som ble sluppet over Hiroshima.

  • NTB

Andre har prøvd å finne det, men skipet har aldri blitt lokalisert. Denne helgen annonserte amerkikanske forskere at de endelig hadde funnet vraket etter et av de siste amerkianske krigsskipene som gikk tapt på slutten av andre verdenskrig.

– Vi har funnet vraket av USS Indianapolis i Filippinerhavet på 5.500 meters dyp, opplyser Paul Allen, som har ledet søket i havområdet vest for Filippinene. Han sier det gjør ham ydmyk å kunne hedre mannskapet på skipet som forsvant i dypet i 1945, helt mot slutten av andre verdenskrig.

LOKALISERT: Her er bildene som viser det lokaliserte skipsvraket. Skipet ble funnet på 5500 meters dyp. Foto: AP AP

Sank på bare 12 minutter

1.197 gaster, soldater og offiserer var om bord da den tunge krysseren ble torpedert av en japansk ubåt. Indianapolis var på vei tilbake fra et hasteoppdrag, der skipet hadde levert deler til Little Boy, atombomben som senere ble sluppet over Hiroshima.

Skipet sank i løpet av bare tolv minutter 30. juli for 72 år siden. Rundt 800 personer overlevde torpederingen, men bare 316 ble reddet. Det var først da et patruljefly på rutineoppdrag så overlevende i det haiinfiserte vannet fire dager senere at tragedien ble oppdaget. Dagen etter nådde hjelpen endelig fram.

Krigsskipet USS Indianapolis (CA 35) ligger her til kai i Mare Island Navy Yard i California 12. juli 1945. Bare uker senere ble skipet torpedert av en japansk ubåt. Foto: Handout Reuters

USS Indianapolis er fortsatt formelt den amerikanske marinens eiendom, og det er marinen som har ansvar for å analysere, bevare og spre kunnskap om denne delen av militærhistorien. Marinen sier Allen og hans mannskap holder på å kartlegge funnet.

Står i gjeld

– Som amerikanere står vi alle i gjeld til dem for deres mot, standhaftighet og oppofrelse i fryktelig omstendigheter. Mens vi søker videre etter resten av vraket, håper jeg denne oppdagelsen kan bidra til å avslutte et langt kapittel for alle dem som har en tilknytning til skipet, sier Allen, ifølge CNN.

Paul Allen, som i 1975 grunnla Microsoft sammen med Bill Gates, har ledet søket sammen med et mannskap på 13 på hans forskningsskip Petrel. Gruppen planlegger en markering for å hedre de 22 fra Indianapolis som fortsatt er i live, samt familiene til alle dem som ble drept.

(©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder