SEIERHERREN: Donald Trump fortsetter å fosse frem i nominasjonskampen. I natt vant han både i Mississippi og Michigan. Foto: Joe Skipper , Reuters

Donald Trump vant tre nye delstater

Cruz til topps i Idaho

Sjokkseier til Sanders i Michigan

Ekspert: – Valgkampen kan bli jevnere enn mange har trodd

COLORADO SPRINGS (VG) Mens Donald Trump vant tre viktige seire, gikk Hillary Clinton på et svært overraskende tap i Michigan.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med nattens tre seire har forretningsmannen fra New York nå vunnet i totalt 15 delstater.

– Vi har noe spesielt på gang i Det republikanske partiet, sa Donald Trump (69) i en tale fra valgvaken sin i Florida i natt.

Etter at 95 prosent av stemmene i Mississippi er talt opp har Trump 47,4 prosent, etterfulgt av Texas-senator Ted Cruz (45) på andreplass med 36,3 prosent og Ohio-guvernør John Kasich (63) på tredje med 8,8 prosent.

Florida-senator Marco Rubio (44) har hatt en svært skuffende natt med svake fjerdeplasser i både Mississippi og Michigan.

I sistnevnte delstat har Trump 36,5 prosent av stemmene når 97 prosent av stemmene er talt opp. Her er det en svært hard kamp mellom Kasich og Cruz om andreplassen.

Har du oversikt? Disse stiller som presidentkandidater

I motsetning til demokratene har republikanerne også nominasjonsvalg i Idaho og på Hawaii, hvor de Trump og Cruz tok hver sin delstat.

I førstnevnte har Trump 42,4 prosent av stemmene etterfulgt av Cruz med 32,7 prosent når alle stemmene er talt opp onsdag formiddag.

I Idaho var det Ted Cruz som stakk av med seieren, med en betydelig luke ned til Trump på andreplass.

– Det er interessant at Trump har dominert Sørstatene. Cruz er evangelisk kristen, og hele 85 prosent av velgerne i det republikanske primærvalget i Mississippi svarte ja på spørsmålet om de var evangelisk kristne, sier USA-ekspert og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen.

– Det virker som om rasespørsmålet er en viktig forklaring på Trumps gjennomgående høye støtte i de dype sørstatene South Carolina, Georgia, Alabama, Mississippi og Louisiana, slik det var for Barry Goldwater i 1964 og for Nixon og Reagan senere. Trump er mindre suveren i vestlige stater i USA, fortsetter Tønnessen.

Lest denne? Donald Trumps kontroversielle liv

Sjokkseier til Sanders

Blant de demokratiske presidentkandidatene vinner Hillary Clinton (68) soleklart i Mississippi. Med 95 prosent av stemmene talt opp har hun 82,6 prosent, mot Sanders' 16,5 prosent. Dermed har Clinton vunnet totalt 12 delstater så langt i nominasjonsprosessen.

VANT HVER SIN DELSTAT: Bernie Sanders gikk til topps i Michigan, mens Hillary Clinton to Mississippi. Foto: Thomas Nilsson , VG

Samtidig vinner Vermont-senator Bernie Sanders (74) i Michigan – den niende delstaten han vinner så langt. Den sterke oppslutningen hans i Michigan er svært overraskende, ettersom Clinton ledet med hele 21,4 prosentpoeng i gjennomsnittet av meningsmålingene her ifølge RealClearPolitics.

I amerikanske medier omtales Sanders' seier der som en av de største sjokkene i nominasjonsprosesser gjennom historien.

Giæver kommenterer: Kalddusj for Clinton
Michigan har langt flere delegater i spill enn Mississippi, så denne seieren blir svært lønnsom for Sanders.

– Bernie Sanders er en mer autentisk motstander av frihandel enn Hillary Clinton. Han har drevet en effektiv valgkamp i store deler av Michigan, mens Clinton fokuserte på Detroit og Flint, sier Tønnessen.

Han mener at den uventede seieren i Michigan kan gi Sanders drahjelp i Illinois og Ohio neste tirsdag og legger press på Clinton.

– Hun er sårbar blant unge velgere og har også skuffet blant unge, svarte velgere. Valgkampen kan bli jevnere enn mange har trodd i ukene som kommer. Totalt sett styrker Trump og Clinton ledelsen i delegatkampen etter store seire i Mississippi, men ingenting er avgjort, sier Tønnessen.

Les også: Sanders' millioner skaper hodepine for Clinton

Trump og Clinton på topp

Før nattens valg ledet Donald Trump blant republikanerne med totalt 384 delegater, etterfulgt av Ted Cruz med 300 delegater, Marco Rubio ned 151 delegater og John Kasich med 37 delegater. På demokratisk side hadde Hillary Clinton 671 delegater mot Sanders' 476.

For å bli partienes nominerte presidentkandidater trenger republikanerne minst 1237 delegater, mens demokratene må ha minst 2383 delegater.

Det er en uke siden den viktige «supertirsdagen» da det var nominasjonsvalg i hele 12 delstater. Donald Trump gjorde et brakvalg med seier i syv av delstatene, mens Hillary Clinton tok like mange delstater og gjorde det bra i sørstatene.

Lørdag måtte Trump imidlertid se seg slått av Texas-senator Ted Cruz (45) i Kansas og Maine, mens han selv gikk til topps i Kentucky og Louisiana.

Les også: Trump vil endre loven for å tillate tortur

Viktig valg tirsdag

Neste tirsdag er det duket for flere svært spennende nominasjonsvalg, først og fremst i Florida og i Ohio der den republikanske vinneren får med seg alle delegatene. I USA kaller man slike nominasjonsvalg «winner take all»-valg.

Foruten Florida og Ohio er det nominasjonsvalg både for republikanerne og demokratene også i delstatene Illinois, Missouri og Nord-Carolina.

Nominasjonsvalgene fortsetter i alle amerikanske delstater og oversjøiske territorium frem til juni i år. I juli er det landsmøter for både republikanerne og demokratene, der offisielt blir klart hvem som blir den nominerte kandidaten fra hvert parti, men vanligvis blir dette klart i god tid før det.

Deretter skal disse to kandidatene kjempe om å bli USAs neste president i presidentvalget 8. november.

Fikk du med deg? Trump tvitret fascist-slagord

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder