Boris Johnson: Russland kan ha begått krigsforbrytelse i Syria

UTENRIKS

Storbritannias utenriksminister mener det er mulig at Russland med vitende og vilje bombet nødhjelpskonvoien på vei til Aleppo tidligere denne uken, og krever etterforskning.

Publisert: Oppdatert: 25.09.16 19:04

Den siste uken har det pågått intens bombing av opprørskontrollerte deler av Aleppo, og hele bydeler er lagt i grus. Ødeleggelsene er enorme, og de om lag 250.000 menneskene som befinner seg i Øst-Aleppo har ingen muligheter til å flykte. Minst to millioner mennesker står uten vann.

Nå krever den britiske utenriksministeren Boris Johnson at Russland må etterforskes for mulige krigsforbrytelser etter angrepet mot en nødhjelpskolonne fra Røde Kors og Røde Halvmåne 19. september.

Han sier det må stilles spørsmål ved om russerne viste hva de gjorde, og mener den vestlige verden må følge tettere opp.

– En krigsforbrytelse er definert som en handling hvor du angriper noen med kunnskap om at det er et sivilit mål. Putins regime gir ikke bare revolveren til Assad, de har avfyrer revolveren selv. Russerne er aktivt med, sier Johnson til BBC.

Russland reagerer skarpt på uttalelsen fra Johnson og avviser anklagene, melder NTB.

Johnson får derimot støtte fra Frankrike:

– Det begås krigsforbrytelser i Aleppo, og de må ikke gå ustraffet hen, sa den franske FN-ambassadøren François Delattre da han var på vei inn til et hastemøte i FNs sikkerhetsråd søndag.

Les også: Hjelpearbeidere til VG: Vi blir bevisst angrepet

Gjenerobret område

Syriske opprørere har gjenerobret et område i Aleppo som ble inntatt av regimets styrker dagen før, melder Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Over 200 sivile er drept i det østlige Aleppo siden regimet for få dager siden innledet en større offensiv mot de opprørskontrollerte områdene, ifølge SOHR.

Opprørerne inntok den tidligere palestinske flyktningleiren Handarat nord for byen lørdag kveld, ifølge eksilgruppen. Den ligger like ved Castello-veien, som tidligere fungerte som forsyningslinje til den opprørskontrollerte østlige delen av Aleppo.

Les også: – Jobben min var å ta bilder av alle dødsfallene før og etter revolusjonen

Natt til søndag ble det igjen meldt om omfattende luftangrep, men søndag formiddag var det rolig i byen, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

Samtidig sier den moderate syriske opprørshæren ifølge Reuters at den avviser Russland som initiativtaker til nye fredsutspill ettersom «Moskva står sammen med regimet ødeleggelsene av Aleppo», skriver NTB.

Så du denne? Internasjonale advokater anklager syriske tjenestemenn for krigsforbrytelser

Brende: Kan ikke gi opp Syria

Det har vært noen forferdelige dager i Syria, fastslår utenriksminister Børge Brende (H). FNs sikkerhetsråd sitter søndag ettermiddag samlet i krisemøte.

– Det har vært noen forferdelige dager, men vi kan ikke gi håpet, sier Brende, som mener Assad-regimets handlinger grenser til krigsforbrytelser.

LES OGSÅ: Regimet i Syria bortfører systematisk sine politiske motstandere, for deretter å presse penger fra desperate pårørende

– En ny våpenstillstand forutsetter at Assads fly settes på bakken, sier Brende, som sier det er fullstendig uakseptabelt at sivile og humanitære mål rammes.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon uttalte lørdag at han er rystet og forferdet over den voldsomme opptrappingen i bombingen av Aleppo. Klokken 17 søndag ble et krisemøte innledet i FNs sikkerhetsråd, etter et initiativ fra Storbritannia, Frankrike og USA.

Spent stemning: USA krever flyforbud etter nødhjelpsangrep i Syria

Her kan du lese mer om