VERSTING: Nye tall som kartlegger moderne slaveri viser at Nord-Korea er blant de dårligste til å respondere på slaveri, og det anslås at 4,37 prosent av befolkningen her lever i slaveri. Foto: Arild Blomkvist Røde Kors

Stiftelse: – Over 45 millioner fanget i moderne slaveri

Over 45 millioner menn, kvinner og barn er ofre for moderne slaveri, viser en ny studie. Tallet er betydelig høyere enn tidligere antatt.

  • Silje Fjeldstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tallet kommer fra forskningsrapporten 2016 Global Slavery Index, som er utarbeidet av stiftelsen Walk Free Foundation. Stiftelsen ble opprettet i 2012 nettopp for å skape oppmerksomhet rundt problemet med moderne slaveri. Det melder NTB.

Informasjonen i rapporten er hentet inn gjennom intervjuer med 42.000 mennesker fra 167 land. De innsamlede dataene tyder på at 28 prosent flere enn tidligere antatt lever som slaver. To tredeler av dem er i Asia og Stillehavsregionen. Rapporten definerer moderne slaveri som en utnyttelsessituasjon som trusler, vold, tvang, bedrageri eller maktmisbruk gjør det umulig å komme ut av.

– Slaveri er ikke noe som bare tilhører fortiden, sier stiftelsen i en uttalelse til CNN.

– Moderne slaveri kjennetegnes av at det foregår skjult og er hemmelig, men det betyr ikke at det er overalt. Hvert eneste land i hele verden er berørt, uttaler Walk Free Foundation til kanalen.

Les også: Hevder 30 millioner er slaver

Anslår 18,7 millioner i India

Eksempler er mannskap på fiskebåter som holdes tilbake fordi de skylder penger, mennesker som tvinges til å jobbe som tjenere eller er fanget i bordeller.

India er det landet der flest er fanget i slaveri, hele 18,4 millioner mennesker. I forskningsrapporten fremgår det at moderne slaveri forekommer blant annet gjennom at folk blir tvunget til å tigge på gaten, til å prostituere seg, arbeide som hushjelper, og forskjellige typer tvangsarbeid.

Den største andelen finner vi i Nord-Korea, der det anslås at 4,37 prosent av befolkningen lever i slaveri. Det er også her myndighetenes respons er dårligst.

Unike bilder: Slik er livet egentlig i Nord-Korea

Stiftelsen definerer moderne slaveri som: situasjoner der personer blir utnyttet, og at man ikke kan nekte, eller komme seg ut av situasjonen på grunn av trusler, vold, tvang, maktmisbruk eller bedrageri, ifølge CNN.

– Vi ser at rapporten fra i fjor hadde en reell påvirkning på hvordan selskaper og land oppførte seg, uttaler stiftelsen ifølge Sky News.

Rundt 124 land har forbud mot menneskehandel som er i tråd med FNs protokoll på området, og 96 har implementert nasjonale handlingsplaner mot slaveri og menneskehandel. Norge trekkes fram som et foregangsland, sammen med USA, Australia og en rekke europeiske land. Iran, Hongkong og Kina er på verstinglisten.

(NTB/VG)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder