Kinoskyting i USA: – Jeg tenkte ikke på annet enn å hjelpe

Da en 59-åring avfyrte skudd i en kino i Louisiana torsdag kveld, var Shaan Duke mest opptatt av å hjelpe andre.

Mona Byrkjedal
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

59 år gamle John Houser skjøt og drepte to personer i en kino i Lafayette i delstaten Louisiana torsdag kveld, før han skjøt seg selv. Syv personer ble skadet.

Skytingen fant sted under 19-forestillingen av filmen «Trainwreck» i kinoen Grand 16 Theatre i byens hovedgate. Rundt 100 personer var i kinoen da en mann reiste seg en halvtime ut i filmen og begynte å skyte med et håndvåpen, ifølge øyenvitner.

Holdt seg rolig

Shaan Duke var på kino i en annen sal da han hørte at skytingen startet og alarmen gikk av.

Han forklarer at stemningen var rolig da alarmen gikk, men at en ansatt i en kino startet å rope at alle måtte komme seg ut fra bygningen.

Da Duke gikk ut av bygningen, oppdaget han en kvinne som hadde blitt skutt i foten. Duke sier at han og en annen mann utførte førstehjelp på kvinnen, før de bar henne inn i en ventende ambulanse.

– Hun trengte hjelp. Hun var i panikk, og jeg forsøkte å roe henne ned ved å være rolig selv. Jeg tenkte ikke på noe annet enn å hjelpe henne. Hun hadde det ikke bra, sier Duke til ABC News.

Jordan Broussard var også på kinoen, og hans første reaksjon var at det var en falsk alarm.

– Vi hørte sirener og jeg begynte faktisk å se etter røyk da vi kom ut fra bygningen. Da vi så gjerningspersonen med våpen, forsto vi hva som hadde skjedd. Da innså vi at dette var en veldig seriøs situasjon, sier Broussard.

Bakgrunn: To drept, flere skadet

Gjerningsmannen død

Politisjef Jim Craft fortalte at fire politibetjenter raskt tok seg inn i kinoen for å konfrontere gjerningsmannen.

– De hørte skudd bli avfyrt på det tidspunktet. De fant gjerningsmannen død av et selvpåført skudd, sa han.

To personer ble drept, mens tilstanden til flere av de skadede er kritisk.

Til sammen skal det ha blitt skutt 13 ganger med et håndvåpen kaliber .40, opplyser politiet.

TOK SEG INN: Politisjef Jim Craft orienterte pressen og fortalte at fire politibetjenter raskt tok seg inn i kinoen for å konfrontere gjerningsmannen. Foto:,Ap

Ingen spesifikke mål

Politiet har identifisert mannen som 59 år gamle John Houser, og skytingen var mest sannsynlig ikke rettet mot noen spesifikke, opplyser Louisianas guvernør Bobby Jindal i et intervju med CNN.

– Det er aldri en god forklaring på hvorfor disse meningsløse voldshandlingene skjer. I dette tilfellet tror jeg forklaringen vil bli enda mindre tilfredsstillende, sier han.

Politiet har etter å ha snakket med drapsmannens slektninger, ikke kommet noe nærmere en forklaring på hvorfor han gjorde det. Men politiet tror at han hadde planlagt å snike seg ut med de andre etter skytingen.

Sa ingenting, bare skjøt

Vitnet Katie Domingue sier at gjerningsmannen var en eldre hvit mann.

– Han sa ingenting. Jeg hørte ingen skrike heller, sa hun til lokalavisen Daily Advertiser. Selv kom hun seg uskadet ut av kinoen.

To av de skadede er lærere. En av dem kastet seg foran vennen sin for å skjerme henne og en annen klarte å skru på brannalarmen i kinoen for å advare andre.

Lafayette er en by på 120.000 innbyggere rundt 90 kilometer sørvest for delstatens hovedstad Baton Rouge.

Stadige skyteepisoder

Skytingen fant sted nesten på dagen tre år etter at tolv mennesker ble drept under en visning av Batman-filmen i en kino i Colorado. Gjerningsmannen James Holmes ble i forrige uke dømt og venter nå på sin dom, trolig en dødsdom.

Lignende skyteepisoder skjer med jevne mellomrom i USA, der det de fleste steder er lett og lovlig å skaffe seg skytevåpen.

For ikke lenge siden ble ni afroamerikanere drept da en ung rasist løsnet skudd inne i en historisk kirke i South Carolina, og i forrige uke ble fem soldater drept da en ung mann skjøt mot flere militære kontorer i Tennessee.

I et BBC-intervju torsdag sa president Barack Obama at en av hans største frustrasjoner som president er ikke å ha fått på plass fornuftige våpenlover i USA.

Kilde: VG/ NTB

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder