TO DAGER FØR ANGREPET: Salah ABdeslam fanget på et overvåkningskamera nord for Paris den 11. november. Foto: - Afp

Advokat om Abdeslam: Sa han hadde lest sammendrag av Koranen på internett

Terrorsiktede Salah Abdeslam beskrives av sin tidligere advokat som «dum som et tomt askebeger».

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Abdeslam antas å være den eneste gjenlevende av gjerningsmennene som utførte terrorangrepene i Paris i november.

Han ble pågrepet i Brussel 18. mars i år under en omfattende politiaksjon, kun fire dager før terrorangrepene mot flyplassen og en metrostasjon i den belgiske hovedstaden. I går ble han overlevert til Frankrike.

Abdeslam i avhør: – Jeg er glad det er over. Jeg orket ikke mer

Sven Mary, som var oppnevnt som Abdeslams forsvarer i Belgia, er ikke nådig i sine karakteristikker av sin tidligere klient. I et intervju med den franske avisen Libération omtaler Mary Abdeslam som «en idiot fra Molenbeek».

– Han har intelligens som et tomt askebeger og er tom som en avgrunn. Han er det perfekte eksempel på Grand Theft Auto-generasjonen, som tror at livet er som et videospill, sier Mary til avisen.

PÅGREPET TIL SLUTT: Salah Abdeslam. Foto: Uncredited Ap

– Han og hans kumpaner er helt apatiske når det gjelder religion. Jeg spurte ham om han hadde lest Koranen, noe jeg selv har gjort. Han svarte at han hadde lest et sammendrag på internett, sier Abdeslams tidligere forsvarer.

Fremstilles for varetekt

Kort tid etter pågripelsen krevde fransk påtalemyndighet å få ham utlevert, men av juridiske årsaker har det tatt tid. Ifølge påtalemyndigheten ankom Abdeslam Frankrike klokken 9.05 onsdag morgen.

Frank Breton, Abdeslams advokat i Frankrike, sier at domstolen har siktet ham for drap, tilknytning til en terrororganisasjon, besittelse av våpen og eksplosiver og gisseltagning på konsertstedet Bataclan i Paris der 90 mennesker ble drept.

Det ble ikke gjennomført noe langt avhør av Abdeslam onsdag. Neste rettsmøte er berammet til 20. mai.

Belgian lawyer Sven Mary, who is defending Salah Abdeslam, a suspect in the November Paris attacks, leaves the courthouse in Brussels, Belgium, April 7, 2016. REUTERS/Yves Herman Foto: Yves Herman Reuters

Paris-terroren: Kan ha funnet bombefabrikken

Isolasjon

Franske myndigheter opplyser at Abdeslam blir sittende i isolasjon i fengselet.

Etter angrepene i Belgia nektet Abdeslam å samarbeide med belgisk politi. Samtidig sa han seg villig til å la seg utlevere til Frankrike.

En av Abdeslams advokater, Cedric Moisse, sa i slutten av mars at hans klient vil samarbeide med franske myndigheter.

Belgisk politi mener det finnes flere koblinger mellom Abdeslam og mennene som sto bak angrepene i Brussel fire dager etter at han ble pågrepet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder