Fire politimenn såret under aksjon i Brussel – gjerningsmenn på
frifot

Flere politimenn ble beskutt da de aksjonerte mot en leilighet i den belgiske hovedstaden tirsdag ettermiddag. Politiet opplyser at aksjonen knyttes til terrorangrepet i Paris.

Eivind Lindkvist Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Tre politimenn ble skadet, en av dem alvorlig, da det oppsto skyting mellom ukjente gjerningsmenn og politiet i Brussel-bydelen Forest i 14-tiden, melder avisen Le Soir og BBC.

Personene politiet aksjonerte mot er tilknyttet flere av de 11 som er siktet etter Paris-terroren, opplyser belgiske myndigheter. Politiet trodde boligen var tom, men ble plutselig møtt av flere tungt bevæpnede menn.

Ifølge den belgiske avisen skal én eller flere gjerningsmenn fortsatt være på frifot. Store politistyrker jakter nå på vedkommende og har sperret av et større område i bydelen.

Like etter klokken 18 melder flere medier at politiet har stormet en leilighet der man mistenker at flere av de terrormistenkte har forskanset seg. Vitner sier de har hørt flere skudd, høye smell og at det har begynt å brenne i bygningen.

En mistenkt ble skutt og drept under den siste aksjonen, bekrefter en talsmann for påtalemyndighetene i byen ifølge BNO News. Det jaktes fortsatt på ytterligere én eller to gjerningsmenn.

Like etter klokken 21 opplyser Belgias statsminister Charles Michel i en uttalelse at en av de sårede er en fransk politikvinne som deltok i aksjonen. Han sier samtidig at politiets operasjon fortsatt pågår, uten å spesifisere hvem eller hva de leter etter.

Tidligere på dagen opplyste belgisk politi at de jaktet på minst to mistenkte som hadde flyktet over flere hustak i området.

Politimann skutt i hånden

Situasjonen i området er uoversiktlig og det har kommet lite informasjon fra offentlig hold i tiden etter den siste skytingen.

Flere brannbiler har også ankommet stedet.

I 17-tiden, over to timer etter den første skytingen, kom de første meldingene om at det var avfyrt nye skudd i området. En time senere ser det ut altså ut til at politiet har aksjonert mot en ny bolig.

En Reuters-journalist i området hørte flere skudd i nabolaget i Forest over to timer etter den første hendelsen. Ifølge BNO News ble en fjerde politimann skutt i hånden i forbindelse med den siste skytingen, men skadene skal ikke være livstruende.

Les også: Slik unnslapp terroristene - før og etter Paris-angrepene

Forskanset seg i bolig

– En eller flere personer har forskanset seg og befinner seg fortsatt i en bolig i Rue de Dries, sa ordføreren i Forest, Marc-Jean Ghyssels, til Le Soir i 17-tiden tirsdag ettermiddag.

Belgiske La Libre skriver også at gjerningsmennene avfyrte skudd mot politihunder som deltok i aksjonen.

To skoler i nærheten er stengt og politiet ber beboere i området om å holde seg innendørs.

Sett denne? Paris-terroristene: Fra festløver til jihad

Saken fortsetter under bildet.

AKSJONERER MOT TERRORMISTENKTE: Her er en bevæpnet politimann avbildet løpende over gaten i Rue de Dries tirsdag ettermiddag, like ved stedet der tre kolleger ble såret under en aksjon mot en leilighet i den belgiske hovedstaden. Foto: Yves Herman , Reuters

Øyenvitne: Løsnet rundt 30 skudd

TV-kanalen VRT har snakket med et øyenvitne som forteller det ble løsnet rundt 30 skudd. Ifølge Le Soir ble det løsnet skudd i to omganger av det flere medier omtaler som et Kalasjnikov-gevær, melder NTB.

Den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve bekrefter overfor flere medier at fransk politi bisto sine belgiske kolleger under aksjonen.

– Denne operasjonen er tilknyttet angrepene i Paris, sier en talsmann for belgiske føderale myndigheter til nyhetsbyrået Reuters.

Politiet skal ha trodd at boligen var ubebodd, men blitt overrasket av flere bevæpnede menn da de aksjonerte mot den tirsdag ettermiddag, opplyser en kilde tilknyttet belgiske antiterrormyndigheter overfor CNN.

Ikke rettet mot Paris-hovedmistenkt

Etter det grusomme terrorangrepet i Paris i fjor har franske og belgiske myndigheter aksjonert mot flere adresser i de to landene. Totalt er 11 personer siktet for å ha deltatt i eller støttet angrepet, men flere personer, blant annet det politiet omtaler som hovedmannen bak angrepet, Salah Abdeslam, er fortsatt på frifot.

Nyhetsbyrået AFP siterer imidlertid en anonym fransk politikilde som opplyser at dagens aksjon ikke har noe å gjøre med Abdeslam.

– Den var rettet mot personer som er tilknyttet en eller flere av de 11 belgierne som er siktet, sier kilden.

En pressekonferanse om situasjonen ble i 21-tiden avlyst. I en uttalelse gjengitt av avisen DH understrekes det at etterforskningen fortsatt pågår.

«Undersøkelsene pågår for fullt gjennom dagen og natten og vi vil ikke komme med noe mer nå av hensyn til etterforskningen».

BEVÆPNET: Maskert politi har tatt oppstilling flere steder i Brussel-bydelen Forest i jakten på en eller flere mistenkte etter tirsdagens skyting. Foto: Yves Herman , Reuters

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder