MINNES OFRENE: En jente tenner lys for ofrene for tirsdagens terrorangrep i Brussel. Foto: Francois Lenoir Reuters

Brussel-siktet løslatt – terrorjakten fortsetter

Den eneste mannen som var siktet for direkte tilknytning til Brussel-angrepene, er løslatt av mangel på bevis. Politiet fortsetter terrorjakten.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Sporene som førte til pågripelsen av en person ved navn Fayçal C., ble ikke understøttet av etterforskningen, heter det fra belgisk påtalemyndighet.

Mannen er blitt identifisert som Fayçal Cheffou i belgiske medier sammen med opplysninger om at politiet arbeidet ut fra en teori om at han var den tredje mannen som vises på overvåkingsopptak fra flyplassen i Brussel før tirsdagens angrep.

Sikkerhetsleder i Norsk Folkehjelp: Tror terroren vil endre vår hverdag

Han ble lørdag siktet for terrordrap. Dermed var han den eneste som til nå er blitt siktet for direkte tilknytning til Brussel-terroren, selv etter en rekke politiaksjoner.

Ber om tips

Myndighetene gikk mandag ut med opptaket fra flyplassen og ba om tips til identifisering. De to andre antatte gjerningsmennene fra flyplassen er identifisert av myndighetene som Ibrahim El Bakraoui og Najim Laachraoui.

De to skal vært selvmordsbombere, mens en tredje bombe ikke ble detonert.

I sjokk: Familien til terrorbrødrene tør ikke å gå ut

Overvåkingsopptaket viser en mann i hatt og lys jakke med en stor bag på en tralle ved siden av Bakraoui og Laachraoui. Et politinotat som ble utstedt sammen med videoen, sier at politiet «ønsker å identifisere denne mannen».

– Det er en ny video som ikke tidligere har blitt offentliggjort, sier en talsmann for den føderale påtalemyndigheten til AFP.

Flere ofre

Mens politiet fortsetter terrorjakten, har også tallet på ofre etter tirsdagens angrep steget fra 31 til 35.

– Fire pasienter har dødd på sykehus. Sykepersonell gjorde alt de kunne. Det samlede tallet: 35, skrev helseminister Maggie De Block på Twitter mandag uten å inkludere tre antatte selvmordsbombere.

Les også: Paris-terroristen skylder på storebror i avhør

Rundt 340 ble såret i bombeangrepene mot flyplassen og en metrostasjon, og fortsatt mottar flere intensivbehandling på sykehus. Det er en rekke nasjonaliteter blant ofrene.

Tester flyplassen

Ødeleggelsene på flyplassen Zaventem er omfattende, og det er fortsatt ikke satt noen dato for når gjenåpning kan skje. Men én uke etter angrepet skal det tirsdag gjennomføres tester av de midlertidige løsningene som flyplassen håper skal gjøre en delvis gjenåpning mulig.

– De siste dagene er det gjennomført omfattende analyser av terminalbygningen og ulike muligheter for en delvis gjenopptakelse av aktiviteten. Når en delvis gjenåpning kan skje, er ikke bestemt, kunngjør flyplassen og arbeider for å sette opp et midlertidig avgangsområde med skjerpede sikkerhetstiltak.

VG mener: Bedre EU-samarbeid i kampen mot terror

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder