HVOR FARLIG ER HAN? Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, og han mener Nord-Koreas president Kim Jung-Un er mer farlig for sin egen befolkning enn for verden. Foto: Wong Maye-e , Ap

Ekspert om Kim Jong-Un: Han er hensynsløs

Ikke alle ekspertene VG har snakket med er sikre på at diktatoren har detonert en såpass avansert bombe. De fleste tror han er mest opptatt av å vise muskler.

 • Mona Byrkjedal
 • Erlend Skevik
 • Stella Bugge

Artikkelen er over fire år gammel

Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.

En hydrogenbombe er et kjernefysisk våpen, også kalt fusjonsbombe, som er langt kraftigere enn atombomber. Ved en sammensmelting, fusjon, av lette atomkjerner skjer det en voldsom energiutvikling i bomben.

– Kim Jong-un er farlig fordi han er ung og uerfaren. Han er hensynsløs, siden han har kommet til makten ved angivelig å henrette 70 av sine kolleger, inkludert sin onkel, og hersker over et svært fattig og isolert land, har mer en et halvt dusin atomvåpen, og er villig til å sulte ut sin befolkning for å bevare regimet sitt, sier professor Michael Nacht ved University of California, Berkeley i USA, til VG.

Han var i sin tid en av de nærmeste medarbeiderne til tidligere forsvarsminister Robert Gates og mener testdetoneringen viser at Nord-Korea har kapasitet og evne til å overraske.

SIGNERTE: Dette stillbildet gitt ut av den statlige TV-kanalen KRT skal angivelig vise Kim Jong-un i det han skriver under sin beordring om å prøvesprenge en hydrogenbombe. Tv-kanalen hevder det er tatt 3. januar i år Foto: , KRT

Det seismologiske observatoriet NORSAR anslår at kraften i Nord-Koreas prøvesprengning tilsvarte cirka 10 kilotonn TNT, som kan sammenlignes med atombombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki i 1945.

NORSAR sier deres målinger tyder på at det har vært en kjernefysisk sprengning, men kan ikke ennå si om det var en hydrogenbombe. Ifølge observatoriet er det eventuelle fremtidige observasjoner av radioaktiv lekkasje til atmosfæren som kan bidra til svar på dette spørsmålet. Det kan ta opp mot 60 dager.

VG kommenterer: Kims nyttårsbombe

– Stort sprang

Norske eksperter er foreløpig avventende til hvorvidt Nord-Korea faktisk har

OBERSTLØYTNANT: Palle Ydstebø leder seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole. Foto: , FORSVARET

detonert en såpass avansert bombe.

Oberstløytnant Palle Ydstebø er sjef for seksjon for militærstrategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, og mener prøvesprengningen er en kombinasjon av et forsøk på en maktdemonstrasjon og et rop om oppmerksomhet.

Han er svært skeptisk til om Nord-Korea faktisk har utført sprengning med en hydrogenbombe, og mener landet ikke har totalsystemet som kreves for å lage et våpen som fungerer.

Norske eksperter: – Dette var neppe en hydrogenbombe

– Om de skal ha klart å lage det, vil de i beste fall klare et smell og så har de avviklet seg selv. Det er stort sprang fra å sette av noe inne i en tunnel til å få det i en form der den kan leveres med raketter, sier han.

Farligst for sine egne

– Kim Jong-un er farligere for sin egen befolkning enn for verden. Dersom han velger å gå til angrep på Sør-Korea, er det slutten for regimet Nord-Korea. De kan forårsake store ødeleggelser, men det vil være en krigserklæring som de ikke vil overleve. Nord-Korea vil ikke ha sjanse til å holde en invasjon gående, hva gjelder eksempelvis etterforsyning av våpen og drivstofftilgang, sier Ydstebø.

Brende om sprengningen: – Trussel mot hele verden

Han mener det er større grunn til å bekymre seg for den nordkoreanske sivilbefolkningen som utsettes for det han betegner som et diktatorisk terrorregime, enn eventuelle bomber fra Kim Jung-un.

Ifølge en FN-rapport fra 2014 holdes mellom 80.000 og 120.000 politiske fanger i fangeleirer i landet. Amnesty International anslo i 2011 at tallet er rundt 200.000.

– Han ønsker å fremstå tøff, men jeg vet ikke om jeg vil gå så langt å si at han ønsker å fremstå farlig. Kim ønsker å forhindre angrep, men ikke å virke så truende at andre ønsker å angripe ham i selvforsvar. Jeg tror Kim Jong-un er interessert i at Nord-Korea-regimet skal overleve, og at han dermed i realiteten ikke er så farlig, sier den amerikanske statsviteren Paul Midford, som er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

– Av denne grunn forventer jeg ikke at de kommer til å gjøre noe så aggressivt som å gå til krig eller angrep mot noen, fortsetter han.

Les også: Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

Professor Midford mener at det kan være flere grunner til at Nord-Korea foretok prøvesprengningen natt til onsdag, og nevner blant annet at de kan ha ønsket å vise frem sin teknologiske progresjon, i tillegg til at de ønsker å legge press på USA.

– Jeg tror at de har forsøkt å detonere en hydrogenbombe, og forventet å lykkes, men hvorvidt de klarte det eller ikke, er uklart for meg, sier han.

Hær på én million

Forsker Geir Helgesen, som leder Nordisk institutt for Asia-studier (NIAS) i København tror Nord-Koreas påståtte prøvesprengning av en hydrogenbombe er et paradoksalt ønske om å presse frem dialog med omverdenen – og spesielt med USA.

Likevel tror ikke Helgesen at Kim Jong-un er villig til å ofre landet og befolkningen for å angripe hverken Japan eller Sør-Korea.

– Det er ikke mye som tyder på det. Men, han er som faren og bestefaren en maktpolitisk pokerspiller, og han utnytter det faktum at vi vet uendelig lite om landet, regimet og dets militære kapasitet. Kanskje har de nå teknologien til å utvikle hydrogenbomber. Det er det kortet han altså kanskje sitter med på hånden, i det militærpolitiske pokerspillet, sier Helgesen.

– Hvor farlig er han?

– Hvis han og hans folk føler seg truet kan de være farlige, i og med at de råder over en hær på over en million menn, og det utstyr som hører med, herunder atomvåpen og missiler, svarer Helgesen.

Les også: Norsk ekspert om sprengninge: – Kina blir en nøkkelfaktor

Kjernefysiker og seniorforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt understreker at onsdagens test bringer nordkoreansk kjernevåpenteknologi et godt stykke videre.

– Men det er få som tror at Nord-Korea er nær ved å besitte operative kjernevåpen av så kraftige sprengstyrker, sier kjernefysikeren.

Krisemøte i FN

SENIORFORSKER: Sverre Lodgaard, ved Norsk utenrikspolitisk institutt. (NUPI). Foto: Terje Bringedal , VG

Nord-Koreas prøvesprengning ble umiddelbart fordømt av ledere over hele verden, og av FNs sikkerhetsråd som holdt hastemøte om saken onsdag ettermiddag og nå varsler skjerpende straffetiltak.

Så du denne? FN innfører ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea

«Prøvesprengningen er et klart brudd på Sikkerhetsrådets tidligere resolusjoner»,

heter det i en enstemmig uttalelse fra de 15 medlemslandene, blant dem Nord-Koreas allierte Kina.

Seniorforsker Sverre Lodgaard, ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt understreker at Kina – ett av vetolandene i Sikkerhetsrådet – nå spiller en nøkkelrolle i forhold til hva som vil skje videre.

Han viser til at handel med Kina utgjør 90 prosent av Nord-Koreas totale utenrikshandel, og mener Nord-Korea har verdi for Kina for å holde USA på en viss avstand.

– Men hver gang de tester en atomladning eller en langtrekkende rakett, er det en stor bekymring også for Kina, siden USA da kan bruke det som begrunnelse for nye militære tiltak i området, sier Lodgaard.

Les også

 1. Vil skjerpe straffen for handel med Nord-Korea

  USA vurderer å fremskynde et forslag som skjerper straffen for bedrifter som handler med Nord-Korea.
 2. Norsk kjernefysiker: Dette var neppe en hydrogenbombe

  Seniorforsker og kjernefysiker Halvor Kippe ved Forskningsinstitutt tviler på at nattens sprengning i Nord-Korea var av…
 3. Norsk ekspert om Nord-Korea sprengningen: – Kina blir en nøkkelfaktor

  Kina er svært viktig for hva som skjer nå etter at Nord-Korea hevder de har foretatt sin første vellykkede…
 4. Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

  Nord-Korea kunngjorde natt til onsdag at landet har utført sin første vellykkede prøvesprengning av en hydrogenbombe.
 5. Kims nyttårsbombe

  I sin nyttårstale sa diktator Kim Jong-un at han ville arbeide utrettelig for fred på den koreanske halvøy og regional…

Mer om

 1. Nord-Korea
 2. Kim Jong-un

Flere artikler

 1. Nord-Korea bekrefter: Har prøvesprengt hydrogenbombe

 2. Norsk ekspert om Nord-Korea sprengningen: – Kina blir en nøkkelfaktor

 3. Forskere: Dette er Nord-Koreas mål med missil-oppskytningene

 4. Vil skjerpe straffen for handel med Nord-Korea

 5. Dette skiller en hydrogenbombe fra andre atombomber

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder