MARSJERER MOT IS: Sjia-milits og irakiske sikkerhetsstyrker marsjerer mot Falluja onsdag. Foto: Thaier Al-sudani Reuters

FN: Grufulle forhold for sivile i Falluja

Bare 800 mennesker har klart å flykte fra Falluja siden irakiske styrker innledet sin offensiv mot den IS-kontrollerte byen, opplyser FN.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Vi mottar urovekkende rapporter fra sivile som er fanget inne i Falluja. De er desperate etter å rømme for å komme seg i sikkerhet, men de kan ikke, sier Lise Grande, FNs nødhjelpskoordinator for Irak.

De som har klart å forlate byen siden storoffensiven startet denne uka, forteller om skrekkelige forhold i Falluja, opplyser hun i en pressemelding torsdag.

– Noen familier forteller at de har vært nødt til å gå i timevis under rystende forhold for å komme seg i sikkerhet, sier Grande.

Bakgrunn: Nå starter kampen for å ta byen tilbake fra IS

Skittent vann

De fleste av de 800 som har klart å flykte, kommer fra utkanten av byen.

– Folk som er fanget i sentrum, antas å være i størst fare – de er ikke i stand til å flykte, påpeker Grande.

IS tok kontroll over Falluja, som ligger rundt seks mil vest for Bagdad, i januar 2014. Siden har byen vært beleiret av irakiske regjeringsstyrker.

FN anslår at hele 50.000 sivile er fanget i byen.

– Tilgangen på mat er begrenset og sterkt overvåket. Det er tomt for medisiner, og mange familier har ikke annet valg enn å feste lit til skitne og utrygge vannkilder, forteller Grande.

Norges allierte beleirer IS-by: På innsiden sulter innbyggerne ihjel

Utsulting

FN og andre hjelpeorganisasjoner har vært ute av stand til å levere mye av den tilgjengelige hjelpen siden irakiske sikkerhetsstyrker og sjiamilits innledet den USA-støttede offensiven søndag.

Diskusjonene med irakiske myndigheter om å opprette humanitære korridorer, har ennå ikke gitt resultater. FN opplyste tidligere i uka at nødhjelpstilgangen i praksis er stengt på grunn av de titalls tusen irakiske styrkene som omringer byen og samtidig gjør det vanskelig for sivile å flykte.

Flere menneskerettighetsgrupper og andre har anklaget den irakiske regjeringen for å bruke utsulting som taktikk i krigen mot IS i Falluja.

Se bildene: Her er norske soldater på plass i Irak

Saken fortsetter under bildet.

TAR SIKTE: En irakisk skarpskytter avbildet like utenfor Falluja onsdag. Foto: Thaier Al-sudani Reuters

Bombefeller

IS-krigerne som har forskanset seg i sentrum av byen, håndhever portforbud og forbyr innbyggerne å forlate hjemmene sine – tilsynelatende for å bruke dem som menneskelige skjold.

Innbyggere inne i byen har dessuten advart om at de store mengdene bomber og miner som IS har utplassert, kommer til å gjøre kampen om Falluja svært farlig.

I tillegg er frykten stor for at kampen kan bidra til økte sekteriske spenninger i Irak. Mange irakiske sunnimuslimer er urolige over at mektig sjiamilits deltar i offensiven.

Yazidi-kvinner kjemper mot IS: Vil hevne sine medsøstre

Grove overgrep

Den sunnimuslimske lederen for nasjonalforsamlingen i Bagdad ber Haider al-Abadi, Iraks sjiamuslimske statsminister, om å sikre at Falluja-offensiven ikke blir «en mulighet til å mobilisere hatefull sekterisme».

– Det er veldig viktig for oss at seieren oppnås på en måte som gjør at den kan bidra til patriotisk overensstemmelse, sier Jabouri til Abadi i et brev som siteres i irakiske medier torsdag.

Iran-støttet sjiamilits spilte en avgjørende rolle i å gjenerobre Tikrit fra IS i fjor. Men militskrigerne ble i ettertid anklaget for å ha begått grove overgrep mot lokale sunnimuslimer i den nordirakiske byen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder