INNRØMMER FEIL: Barack Obama sier han største feiltakelse var ikke å planlegge dagene etter Gaddafis fall i Libya i 2011. Foto: Mandel Ngan Afp

Obama: Libya er min største feil

I et intervju med Fox News gjør den amerikanske presidenten opp sitt politiske regnskap – og innrømmer at han feilet i dagene etter Gaddafis fall.

Silje Løvstad Thjømøe
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Under søndagens nyhetssending fikk Barack Obama en rekke spørsmål om sitt presidentskap og hva han ville huske best. På spørsmål om hva som er hans største feiltagelse kom svaret nærmest kontant:

– Antageligvis å feile i å planlegge dagene etter intervensjonen i Libya, sier han i intervjuet gjort av Fox News.

Men han sa også at han på det tidspunktet trodde intervensjonen var det riktige å gjøre.

Libya har vært preget av kaos og anarki siden opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime i 2011.

Les også: Norske skal ha bombet Gaddafis hus

Vurderer ny intervensjon

Etter at Gaddafi ble styrtet og drept i oktober 2011 har en rekke militsgrupper kjempet om makten i landet, der det ble holdt valg i 2012.

En allianse av militante islamistgrupper og klanbaserte militsgrupper inntok hovedstaden Tripoli i august 2013 og drev regjeringen og nasjonalforsamlingen på flukt.

Les også: Norge har bombet Libya for 130 millioner kroner

Siden har landet hatt to rivaliserende regjeringer, opprørene i Tripoli og den internasjonalt anerkjente med tilhold i Tobruk øst i landet.

I ly av kaoset har militante islamister som har sverget troskap til IS, styrket sitt grep i Libya. USA anslår nå at det er minst 3.000 IS-krigere i landet.

I januar ble det kjent at USA vurderer en ny militærintervensjon av Libya.

Les også: Brende bekymret for IS-vekst i Libya

Den største bragden

Det er riktignok ikke første gangen Obama uttrykker anger over det som skjedde i Libya. I et intervju med Atlantic magazine i forrige måned sa han at operasjonen ikke hadde gått så bra som han hadde håpet, og at Libya nå er et stort rot.

Obama fikk av reporteren i Fox News også spørsmål om hva som har vært den verste og den beste dagen på det ovale kontoret i det hvite hus.

– Da vi fikk igjennom helsereformen må ha vært den beste dagen, sier presidenten før han legger til at den verste dagen var da masseskytingen ved Sandy Hook barneskole fant sted.

Og på spørsmål om hva han ser på som sin største bragd i sitt presidentskap?

– Å redde økonomien fra en stor depresjon.

VGTV: Her drar norske F-16-fly til krigen i Libya

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder