Syrisk opprørsleder til VG: Vil ikke forhandle før bombingen stopper

Fredsforhandlingene i Genève henger i en tynn tråd. Flere opprørere på bakken i Syria forteller VG om hva som må til for at de skal legge ned våpnene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er menn som Walid al-Mohammad som må overbevises for at fredssamtalene om Syria skal lykkes.

Det finnes hundrevis av menn som ham i Syria – ledere og mellomledere av de utallige opprørsgruppene som kontrollerer hver sine nabolag og landsbyer i det ødelagte landet.

Fredag startet de svært skjøre fredssamtalene i Genève. Til nå er over en kvart million mennesker døde. Verdenssamfunnet har et ørlite håp om at partene i krigen, i det minste, skal prate sammen.

Les også: FN startet Syria-samtaler uten opposisjonen

Tanken om varig fred i Syria, er foreløpig så fjern at få tør å snakke om det. Hele denne uken har opposisjonsgruppene i Genève truet med å forlate forhandlingene, fordi Assad hverken stopper bombingen eller slipper nødhjelp inn til beleirede byer.

Opprøreren Al-Mohammad ønsker egentlig ikke krig.

– Vi støtter enhver innsats som kan få en slutt på sivile dødsfallene og beleiring, sier han til VG i et videointervju gjennomført fra hans base i utbombede Talbiseh nord for byen Homs.

Al-Mohammad er leder for opprørsgruppen al-Sham-legionen i Homs. Gruppen av mer moderate islamister kjemper for Den frie syriske hær, og mot både regimet til Bashar al-Assad og mot ekstremistene i IS.

SIVILE LIDER: En skadet syrisk jente på et sykehus i den regimebeleirede byen Douma utenfor Damaskus i august 2015. Jenta ble skadet i et bombeangrep fra regimet. Foto: Abd Doumany , Afp

Beleiringene må brytes

Opprørslederen er en av de mange krigerne som før 2011 var medlem av den syriske hæren. Etter at regimet angrep sin egen befolkning, byttet al-Mohammad side.

Lederen har gått med på å snakke med VG på video, fordi han mener det er viktig å få frem opprørernes syn på kampen.

Selv om han støtter dagens samtaler for fred, mener han at ingen løsning kan innebære at diktator Assad blir sittende ved makten i hovedstaden Damaskus.

FØR KRIGEN: Walid al-Mohammad var medlem av den syriske hæren, før han hoppet av og ble opprørskriger. Foto: Privat ,

– Vi mener at løsningen ligger i å fjerne regimet og de sekteriske militsene som kjemper med dem. Dette vil gjøre at drapene på sivile og beleiringen av flere byer stopper, og etter det kan vi finne en politisk løsning som de ulike partene kan leve med, sier han.

Kommentar om fredsforhandlingene: For lite og for sent

I januar 2014 inviterte FN representanter for president Bashar al-Assads regime og den politiske og væpnede opposisjonen til fredssamtaler i Genève. Samtalene kollapset og verden fortsatte å se på tragedien utfolde seg.

Siden har krigen bare blitt verre. Iran og Russland er enda tyngre inn på diktatorens side, og IS har fortsatt avgjørende grep om nordøstlige deler av landet.

Høsten 2015 samlet FNs Syria-utsending Staffan de Mistura en rekke utenriksministre i Wien, der det ble utformet et såkalt veikart til fred. Det er disse fredsforhandlingene som nå finner sted i Genève.

Les også: Syriske innbyggere forteller: På innsiden av en beleiret, utbombet by

Opprører: Ønsker demokratisk, fritt Syria

VIL HA DEMOKRATISK SYRIA: Hossem Edeen har kjempet for opprørerne i Darayya i tre år. Hans gruppe vil ha et pluraistisk demokratisk system, der alle folkegrupper er inkludert. De har representanter i Geneve i dag. Foto: Privat ,

VG har også de siste dagene snakket med opprørsgruppen Shuhada Al-islam Brigade, en brigade under «Sørfronten» og Den frie syriske hær. Gruppen er den største i byen Darayya, sør for Damaskus.

Hosam Edeen er politisk talsmann for gruppen. Saudi-Arabia inviterte i desember 2015 et utvalg opprørsgrupper og opposisjonelle til Riyadh, der det ble satt sammen en forhandlingsdelegasjon. Edeens opprørsgruppe var representert der.

Les også: Sivile fanget i dødelig bombing fra Russland, USA og regimet: – Vi er omringet og kan ikke komme oss ut

28-åringen Edeen har kjempet på opprørernes side i over tre år. Han sier han ble med etter at regimet brukte omfattende vold mot demonstranter som ønsket politisk pluralisme og frihet i Syria.

– Vi ser positivt på ethvert tiltak som kan stoppe blodsutgytelsen og den omfattende bombingen som utføres av Assad-regimet og Russland. Det er også svært viktig å få stoppet flommen av fremmedkrigere som kjemper for Assad, men også for IS, sier Edden til VG via telefon fra Syria.

Han sier at hans brigade startet motstanden mot regimet fordi de hadde et klart mål for Syria:

– Vi ville innføre en overgangsregjeringen som ekskluderte Bashar al-Assad, som omorganiserte hæren, og som sikret syrere frihet og demokratiske rettigheter. Alle sekter og folkegrupper skulle ha samme frihet. Det var, og er fortsatt, målet vårt.

Som opprørslederen al-Mohammad fra Homs, mener Edeen at «de ikke kan skrive under på noen fredsplan før Assads regime slutter å bombe sitt eget folk med tønnebomber, og bruker sult som våpen mot innbyggere under beleiring».

– Når IS og Assad er håndtert, må vi bygge opp igjen Syria fra grunnen av, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder