Lydopptak angivelig fra dagen før 9/11-angrepet: Clinton kunne drept Osama bin Laden - lot være for å spare sivile

I et lydopptak forteller angivelig Bill Clinton hvorfor han ikke drepte Osama bin Laden da han hadde sjansen. Opptaket skal være gjort dagen før terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

  • Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er australske Sky News som har fått publisert et opptak som skal være gjort i Melbourne, Australia, under et møte mellom Clinton og en gruppe australske forretningsfolk.

Møtet fant, ifølge kanalen, sted 10. september 2001.

Bare ti timer senere ble World Trade Center i New York truffet av to kaprede fly, og den ti år lange jakten på Osama bin Laden var i gang.

Under møtet i Australia skal Clinton ha blitt spurt om terrorisme, da han kom inn på hvordan USA hadde jakten på Osama bin Laden mens han var president.

– Vel, jeg sier bare, vet dere, dersom jeg var Osama bin Laden - han er en veldig smart fyr, jeg har brukt mye tid til å tenke på ham - og jeg tok ham nesten en gang. Jeg kunne tatt han, kunne ha drept ham. Men jeg måtte ha ødelagt en liten by som heter Kandahar i Afghanistan og drept 300 uskyldige kvinner og barn, og da ville jeg ikke vært bedre enn ham. Så jeg gjorde det ikke, sier Clinton i det påståtte opptaket fra talen.

Osama bin Laden var ettersøkt av FBI etter at USAs ambassader i Kenya og Tanzania ble bombet i 1998, et angrep Al-Qaida etter all sannsynlighet sto bak.

Den amerikanske granskingskommisjonen av terrorangrepene i 2001 publiserte sin rapport i 2004. Her slår de fast at flere Bin Laden-operasjoner var satt i gang under Clintons presidenttid, på slutten av 1990-tallet, melder CBS.

Ifølge NBC News sier rapporten også at et rakettangrep mot Bin Laden i 1998 ble stanset på grunn av den store sannsynligheten for at mange sivile ville blitt drept.

I 2006 sa Bill Clinton i et intervju med Fox News at hans regjering «var nærmere å drepe han enn noen har vært siden».

Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i mai 2011. Han befant seg da i byen Abbottabad, rundt 50 kilometer nord for Pakistans hovedstad, Islamabad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder