Lydopptak angivelig fra dagen før 9/11-angrepet: Clinton kunne drept Osama bin Laden - lot være for å spare sivile

I et lydopptak forteller angivelig Bill Clinton hvorfor han ikke drepte Osama bin Laden da han hadde sjansen. Opptaket skal være gjort dagen før terrorangrepet mot USA 11. september 2001.

Øyvind Gustavsen
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det er australske Sky News som har fått publisert et opptak som skal være gjort i Melbourne, Australia, under et møte mellom Clinton og en gruppe australske forretningsfolk.

Møtet fant, ifølge kanalen, sted 10. september 2001.

Bare ti timer senere ble World Trade Center i New York truffet av to kaprede fly, og den ti år lange jakten på Osama bin Laden var i gang.

Under møtet i Australia skal Clinton ha blitt spurt om terrorisme, da han kom inn på hvordan USA hadde jakten på Osama bin Laden mens han var president.

– Vel, jeg sier bare, vet dere, dersom jeg var Osama bin Laden - han er en veldig smart fyr, jeg har brukt mye tid til å tenke på ham - og jeg tok ham nesten en gang. Jeg kunne tatt han, kunne ha drept ham. Men jeg måtte ha ødelagt en liten by som heter Kandahar i Afghanistan og drept 300 uskyldige kvinner og barn, og da ville jeg ikke vært bedre enn ham. Så jeg gjorde det ikke, sier Clinton i det påståtte opptaket fra talen.

Osama bin Laden var ettersøkt av FBI etter at USAs ambassader i Kenya og Tanzania ble bombet i 1998, et angrep Al-Qaida etter all sannsynlighet sto bak.

Den amerikanske granskingskommisjonen av terrorangrepene i 2001 publiserte sin rapport i 2004. Her slår de fast at flere Bin Laden-operasjoner var satt i gang under Clintons presidenttid, på slutten av 1990-tallet, melder CBS.

Ifølge NBC News sier rapporten også at et rakettangrep mot Bin Laden i 1998 ble stanset på grunn av den store sannsynligheten for at mange sivile ville blitt drept.

I 2006 sa Bill Clinton i et intervju med Fox News at hans regjering «var nærmere å drepe han enn noen har vært siden».

Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i mai 2011. Han befant seg da i byen Abbottabad, rundt 50 kilometer nord for Pakistans hovedstad, Islamabad.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder