Advokater sår tvil om dødsdommen

STØTTESPILLERE: Familien til Richard Glossip protesterte mot den planlagte henrettelsen av de de mente er en uskyldig person. Foto: , AP

Henrettelse stoppet i siste minutt etter gifttabbe

Han skulle egentlig vært død. Nå utsettes dødsstraffen til Richard Glossip og alle andre som sitter på «death row» i den amerikanske delstaten Oklahoma.

Artikkelen er over fire år gammel

Den drapsdømte amerikaneren Richard Glossip skulle egentlig bøte med livet onsdag, men i en overraskende vending ble henrettelsen utsatt i 37 dager – så på ubestemt tid.

Årsaken? Giftcocktailen som skulle ta livet av Glossip inneholdt feil kjemikalier.

Gifttabben har nå ført til at guvernøren i Oklahoma har utsatt samtlige planlagte henrettelser – tre i tallet, på ubestemt tid.

Sett? Nordmann søkte om å bli henrettet

Kjemikalie-kluss

Det var kjemikaliene kaliumklorid og kalsiumacetat som hadde blitt byttet ut med hverandre i giftcocktailen som skulle ta livet av Glossip.

Ifølge farmasøyter CNN har kontaktet holder stoffene til i samme familie, men kalsiumacetat, som ble funnet i giften til Glossip, avviker fra henrettelsesrutinene til delstaten.

– Det er blitt stilt spørsmål ved Oklahomas henrettelsesprotokoll og de kjemikaliene som er brukt for dødelige injeksjoner. Etter å ha rådført meg med statsadvokaten, så har vi bestemt oss for å utsette henrettelsen i 37 dager til vi har undersøkt at vår praksis samsvarer med de føderale domstolene, sier Oklahoma-guvernør Mary Fallin.

Se også: Vurderer å gjeninnføre henrettelse ved skyting

UTSETTER DØDSSTRAFFEN: Oklahoma-guvernør Mary Fallin hadde ingen planer om å utsette henrettelsen av Richard Glossip. Det gikk hun tilbake på onsdag. Foto: , AP

Sår tvil om dødsdommen

Glossip ble dømt til døden i 2004, etter å ha planlagt et drap på en motel-eier i 1997. Ifølge dommen skal amerikaneren ha leid inn en annen person, Justin Sneed, til å utføre drapet for 18 år siden.

Richard Glossip ble dømt til døden, mens Sneed fikk livstid. I alle år har Gossip forsøkt å få omgjort dommen – til ingen nytte.

STORT OPPBUD: Flere hadde møtt opp onsdag for å protestere mot den omdiskuterte praksisen av dødsstraff i Oklahoma. Foto: Jim Beckel /The Oklahoman via AP ,

Til tross for massivt press fra Glossips støttespillere om å få gjenopptatt saken, har Oklahoma-guvernøren ved rekke anledninger uttalt at det ikke er opp til henne, men til det amerikanske rettsvesenet.

– Richard Glossip har blitt dømt for drap og fått dødsdommen av to ulike jurier, fortalte Fallin.

Les: Kelly skulle henrettes – utsatt på grunn av dårlig vær

I forkant av den planlagte henrettelsen hadde Glossips advokater fremlagt ny informasjon der de satte spørsmålstegn ved sannferdigheten til hovedvitnet i saken – Justin Sneed.

Den nye informasjonen ble avvist av retten, men Glossip berømte advokatenes iherdige innsats for å renvaske hans navn.

– Han fortalte oss at vi hadde gjort en god jobb. Han var glad for den nye informasjonen som kom frem, slik at folk ikke ville tro, etter henrettelsen, at han sto bak drapet, sier advokaten Don Knight.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder