MUNTERT: Stemningen var god før møtet mellom Bernie Sanders og Barack Obama torsdag. Her er de to på vei inn til Det ovale kontor. Foto: Gary Cameron Reuters

Obama støtter Clinton: – Det har aldri før vært noen så godt kvalifisert

NEW YORK (VG) Barack Obama ga torsdag kveld sin støtte til Hillary Clinton selv om Bernie Sanders ennå ikke har trukket sitt presidentkandidatur.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kommer selvfølgelig til å konkurrere i det siste pirmærvalget i Washington DC, tisdag i neste uke, sa Sanders like etter han kom ut fra et timelangt møte med president Obama, torsdag kveld.

Dermed fortsetter Sanders sin kampanje. Enn så lenge.

Samtidig fortalte han nemlig at han ser frem til å møte Hillary Clinton i nær fremtid, for å finne ut hvordan de kan jobbe sammen. Det kan tolkes dit hen at han faktisk kommer til å trekke seg før landsmøtet i juli.

Men foreløpig har han altså ikke gitt Clinton sin formelle støtte, eller oppfordret sine velgere til å stemme på henne til høsten.

Clinton-supporter: – Det er så forbanna kult!

Obama støtter Clinton

Det har derimot Barack Obama, som torsdag kveld gikk offisielt ut med sin støtte til Clintons presidentkandidatur. Noe som forsterker teorien om at Sanders kommer til å trekke seg etter valget i Washington DC.

I en fersk video sier Obama at han gleder seg til å være med å drive kampanje for henne. Allerede onsdag neste uke reiser de to sammen til Wisconsin.

I en twittermelding på Hillary Clintons twitter sier presidenten at han ikke tror det noensinne har vært en bedre kvalifisert kandidat enn Clinton.

I går gjorde han det også klart at han håper Sanders avslutter sin kampanje for å bli Demokratenes presidentkandidat ved høstens valg i løpet av to uker. Dermed er han på linje med Clintons supportere.

Presidenten ønsker at partiet samler seg rundt Hillary Clinton, som etter alle solemerker blir valgt som kandidat ved partiets landsmøte i midten av juli, og konsentrerer seg om å slå Donald Trump.

Les også: Slik blir duellen mellom Trump og Clinton

MØTTE PRESSEN: Etter møtet med Barack Obama snakket Bernie Sanders til media utenfor Det hvite hus. Han tok ikke imot spørsmål. Foto: Mandel Ngan Afp

– Trump vil være katastrofe

Sanders sa på sin side at han vil gjøre alt som står i hans makt for å hindre at Donald Trump blir valgt til USAs president.

– Trump vil være en katastrofe som president. Det er ufattelig for meg at Det republikanske partiet vil ha en kandidat som gjør mobbing og rasisme til hjørnesteiner i sin kampanje, sa Sanders etter Obama-møtet.

Vermont-sanatoren gjentok også sine hjertesaker, som gratis utdanning, bedre helseforsikring og en mer rettferdig fordeling av inntektene i landet.

Bryr seg ikke om at Clinton møter Trump: – Uaktuelt å stemme på henne

Et par timer etter at møtet var ferdig fortalte Obamas pressetalsmann Josh Earnest at presidenten og Sanders hadde en vennlig samtale om fremtiden. Både om valget til høsten, men også om partiets fremtid på lengre sikt.

– Det er mye enighet dem imellom om partiets fremtid, sier Earnest.

Han fortalte også at ingen hadde forventet at Sanders skulle trekke seg før det siste primærvalget, neste uke.

– Jeg kan vel likevel si at Sanders ikke var overrasket over at Obama gir sin støtte til Hillary Clinton.

SEIERSKLEM: Tidligere president Bill Clinton ga sin kone, og muligens kommende president, Hillary Clinton en stor klem da det ble klart hun etter alt å dømme blir Demokratenes presidentkandidat. Datteren Chelsea Clinton gledet seg også over moren. Foto: Thomas Nilsson VG

Historisk

Hillary Clinton selv erklærte seg for historisk da hun på en valgvake i Brooklyn, New York, sent tirsdag kveld slo fast at hun blir den første kvinnelige presidentkandidat for et av de to store partiene.

Bernie Sanders har så langt altså ikke ønsket å gi seg. I teorien kan fremdeles de såkalte superdelegatene, som i overveldende stor grad har sagt de vil stemme på Clinton skifte side, og heller stemme på Sanders.

Dette blir riktig nok regnet som svært lite sannsynlig. De fleste eksperter mener Sanders’ egentlige motiv for å holde kampanjen sin gående er å presse partiet mer i hans retning.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder