ETTERSØKT: Mokhtar Belmokhtar salafist-gruppe har bånd til al Qaida-gruppen AQIM. Tilnavnet «Den enøyde terroristen» fikk han etter at han mistet den ene øyet som mujahedin-soldat i Afghanistan på 1990-tallet. Foto: - , Afp

Drepte nordmenn i In Amenas: Frykter «Den enøyde terroristen» vil slå til igjen

Han gikk fra å være en relativt ukjent smugler til å bli mannen bak In Amenas. Nå har han etter alt å dømme orkestrert nok et blodig angrep.

 • Jenny-Linn Lohne

Artikkelen er over fire år gammel

Radisson Blu-hotellet i Bamako var inntil i går oppfattet som et relativt trygt sted å oppholde seg. Hotellets 170 gjester og ansatte, hvorav mange internasjonale hjelpearbeidere, ante fred og ingen fare.

I 07-tiden lokal tid begynte marerittet. Da stormet flere bevæpnede menn i kjøretøyer med diplomatskilter inn på hotellets område. Mens de ropte «Allahu Akbar» tok de seg inn i selve bygningen, ifølge flere overlevende.

TRAGEDIE: Malisk sikkerhetspersonell dekker til en død person inne på Radisson Blu-hotellet i Bamako fredag. Foto: Baba Ahmed , Ap

Så begynte en mange timer lang beleiring som fortsatt ikke er avklart. Livredde gisler kom løpende ut, mens andre skadede ble båret blodige bort av spesialsoldatene som etter hvert klarte å ta seg inn. Da sikkerhetsstyrkene aksjonerte mot lobbyen, skal de ha blitt møtt av synet av ti døde mennesker. Ytterligere 17 skal være døde, ifølge FN-styrkene som hjalp til i operasjonen.

Gissel forteller: Terroristene snakket engelsk seg imellom

«Vilje og hensynsløshet»

Til slutt ble det bekreftet at det ikke lenger ble holdt gisler. Men i hotellets toppetasje forskanset terroristene seg, bevæpnet med AK47-maskingeværer.

– Denne typen angrep kan egentlig finne sted hvor som helst. Det eneste som trengs er noen med vilje og hensynsløshet. Dette er et relativt enkelt å angripe myke mål som dette, sier Mali-ekspert og forskningsprofessor ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI) Morten Bøås til VG.

Therese (41) i Bamako: – Har ingen planer om å gå ut

Artikkelen fortsetter under videoen

Sjefen for Forsvarets operative hovedkvarter, Rune Jakobsen, var i byen i forrige uke for å inspisere den norske utsendelsen til MINUSMA-styrkene.

– Jeg har alltid følt meg trygg i Bamako. Truslene har frem til nå vært relatert til kriminalitet i utsatte bydeler og til utsatte tider på døgnet, sier han til V

Han forteller at trusselnivået i hovedstaden før fredagens angrep var vurdert til å være moderat til lav.

«Den enøyde» og al-Qaida

Mannen bak er etter alt å dømme mannen som Norge ble gjort smertelig kjent med i 2013 – da salafistgruppen «Den maskerte brigade» slaktet ned ansatte på Statoil-anlegget In Amenas i fire dager. Fem nordmenn døde, mens 17 unnslapp med livet i behold.

VG+: Fire døgn i helvete

VÆPNET TIL TENNENE: En malisk soldat viser frem en koffert med forsyninger og granater som de mener angriperne brukte under stormingen av hotellet i Bamako. Foto: Joe Penney , Reuters

Mokhtar Belmokthar, også kjent som «den enøyde terroristen», planla In Amenas-angrepet. Fredag hevdet hans islamistgruppe al-Mourabitoun at de hadde slått til igjen.

– Vi, Al-Murabitoun, med støtte fra våre brødre i Al-Qaida, står bak gisseltakingen i på Radisson-hotellet, sier en mannestemme på et lydopptak, ifølge arabiske Al-Jazeera.

Frankrikes forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, uttalte fredag at det mest sannsynlig var denne gruppen som beleiret hotellet.

Kronikk på VG+: Fra Algerie til Mali og tilbake igjen?

Internasjonalt mål

Det sier Bøås seg enig i. Han mener hotellangrepet har gruppens signatur: Et symboltungt mål, hvor angriperne ikke har noen plan for å komme levende fra det.

– De gir seg ikke før de blir slått. De sloss til de blir drept eller til de blir tatt til fange, sier han til VG.

Han mener Radisson Blu-hotellet ble valgt ut som mål fordi det er den eneste internasjonale hotellkjeden i hovedstaden Bamako. Og fordi det er et yndet sted for utlendinger.

– Da isolerer man den internasjonale tilstedeværelsen mest mulig i Bamako. De ender opp med å sitte innesperret i militære konstellasjoner, hvor man ikke våger å ta seg ut annet enn i væpnede konvoier.

VÆPNET TIL TENNENE: En malisk soldat viser frem en koffert med forsyninger og granater som de mener angriperne brukte under stormingen av hotellet i Bamako. Foto: Joe Penney , Reuters

Dersom det skulle vise seg at det faktisk er «Den enøyde terroristen» som har slått til igjen, har han en gang for alle bevist at han faktisk lever. For denne mannen har blitt meldt død en rekke ganger, senest i juni 2015.

– Det er jo kjekt å være død. Ut fra det jeg kjenner til, så var det ingen som tok det særlig alvorlig i juni. Det kom ingen bekreftelse fra amerikansk eller fransk etterretning. Det kom heller ingen martyrhyllester på jihadistsider på internett. Så jeg tror han lever, sier Bøås.

Blanke flekker på kartet

I alle tilfeller har det som inntil nylig var ansett som en relativt trygg by, blitt den seneste scenen for terror.

– Han har slåss hele livet og han kan denne typen krigføring. I tillegg er han er dyktig til å navigere og gjemme seg bort i ørkenen. Han kan det voldelige spillet.

Les også: Regjeringen og opprørere i Mali har inngått våpenhvile

I landet for øvrig er sikkerhetssituasjonen ansett som svært spent. Salafistgrupper og tuaregopprører gjennomfører jevnlig angrep mot de franskes soldatene og FN-styrkene som er utstasjonert i landet. Dette har skapt et stort bevegelsesrom for terrorister som Belmokthar.

– Noen deler av Sahel (et belte som strekker seg langs Sahara-ørkenen, journ. anm.) er i ferd med å bli blanke flekker på kartet. Antagelig befinner han seg et sted mellom nordlige Mali, sørlige Algeria og Libya, sier Bøås.

Artikkelen fortsetter under bildespesialen

Senest i august gikk gruppen hans til angrep mot et hotell i den maliske byen Sevare. Der ble 17 mennesker, deriblant fem FN-ansatte, drept. Også her ble Belmokhtar fremholdt som hjernen bak.

Og skal vi tro Bøås er dette langt fra det siste terrorangrepet med Belmokthars signatur.

– Det kommer til å komme flere angrep, men det er ikke noen grunn til å tro at det blir umiddelbart. Dette er jo stater ingen land har kontroll over.

Les også

 1. Gisler hentet ut etter drama i Malis hovedstad: Fransk forsvarsminister: – «Den enøyde» står trolig bak

  Mokhtar Belmokhtar, mannen bak angrepet på Statoils anlegg i In Amenas i 2013, er ettersøkt i mange land.
 2. Gisselsituasjon i Mali: Gissel: – De snakket engelsk

  Flere av gisseltakerne på hotellet i Malis hovedstad Bamako snakker engelsk seg imellom, forteller en av de frigitte…
 3. Norske Riborg i Bamako: – Fått beskjed om å ikke bevege oss i byen

  To norske kvinner som jobber i Mali har ikke direkte merket noe til gisselsituasjonen, men tar likevel sine…
 4. Flere gisler frigjort fra Radisson-hotellet i Mali

  Minst 30 mennesker skal ha klart å flykte fra hotellet i Bamako. Andre har blitt eskortert og båret ut av…

Mer om

 1. Mali
 2. Terrorisme

Flere artikler

 1. Pluss content

  Fransk minister: Den enøyde angrep igjen

 2. Flere gisler frigjort fra Radisson-hotellet i Mali

 3. Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

 4. Unntakstilstand og landesorg etter hotellangrep i Mali

 5. Vises frem i ny video: Sveitsisk kvinne tatt som gissel i Mali – igjen

Fra andre aviser

 1. Flere nedjusterer antall døde etter hotellangrep i Bamako i Mali

  Aftenposten
 2. «Den enøyde» knyttes til nok et hotellangrep

  Bergens Tidende
 3. Unntakstilstand og landesorg etter hotellangrep i Mali

  Aftenposten
 4. Jakter på mistenkte etter hotellangrep i Mali

  Fædrelandsvennen
 5. - Jeg har ingen planer om å gå ut

  Fædrelandsvennen
 6. Tette bånd mellom Mali og Frankrike

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no