Bannon snakker ut: – Jeg vil beskytte Trump

Donald Trumps tidligere sjefsstrateg karakteriserer seg selv som en gatekriger, og mener det er derfor han og Donald Trump passer så godt sammen.

 • Hilde Kristine Misje

Artikkelen er over to år gammel

For første gang etter at han forlot jobben som Donald Trumps sjefsstrateg for tre uker siden snakker Steve Bannon (63) ut om støtten til Trump. Det gjør han i et intervju med «60 Minutes» på CBS News.

Ifølge CNN fikk sjefstrategen, som tidligere ble betegnet som Trumps høyre hånd, valget mellom å si opp selv, eller å bli sparket. En kilde opplyser til TV-kanalen at det ble bestemt to uker tidligere at Bannon skulle gå.

– I tilfelle det er noe forvirring der ute, la meg gjør ting klare: Jeg forlater Det hvite hus og vil gå i krigen for Trump mot hans motstandere – i Kongressen, i mediene og i næringslivet, har Bannon tidligere sagt til Bloomberg.

Bannon er nå tilbake i sin tidligere jobb i det kontroversielle nettstedet Breitbart.

Portrett: Bannon er Trumps mørke fyrste

I intervjuet spør programleder Charlie Rose hvordan Bannon vil bli oppfattet i dag, og Bannon svarer at han karakteriserer seg selv som en «streetfighter».

– Jeg tror det er derfor jeg og Donald Trump passer så godt sammen. Trump er en kriger. God til å slå tilbake. Jeg kommer til å være en støttespiller («wingman») for ham på utsiden, og beskytte ham.

Bannon snakket blant annet om den sterkt omdiskuterte opphevelsen av migrantamnestiet DACA, som betyr at minst 800.000 unge mennesker som ble tatt med av sine foreldre inn i USA før de fylte 16 år, står i fare for å bli kastet ut av USA.

Bannon mener kirkens motarbeidelse av opphevelsen av DACA har en økonomisk interesse i ubegrenset, ulovlig imigrasjon.

– Biskopene har vært forferdelige i denne saken. Og vet du hvorfor? Fordi de ikke har klart å løse problemene i kirkene, trenger de å fylle kirkene med illegale fremmede. Det er åpenbart at det er slik. Hele den katolske kirken fordømmer ham.

Bannon bruker uttrykket «illegal aliens» for å beskrive ulovlige eller udokumenterte innvandrere. Bruken av uttrykket har skapt reaksjoner fra flere i USA.

– Uansett hvor stor respekt jeg har for kardinal Dolan og biskopene, er ikke dette doktrine. Det er ikke doktrine i det hele tatt.

– Jeg er ikke enig i DACA-avgjørelsen, men jeg forstår at han slet med den, sier Bannon.

VINKER TIL FOLKET: Donald Trump har fått mye kritikk for opphevelsen av migrantamnestiet DACA. Foto: THOMAS NILSSON/VG

Bannon forteller at han vil støtte Trump fullt ut, og mener han var den eneste som gikk ut og forsvarte Trump etter uttalelsene hans etter angrepet i Charlottesville, der en kvinne ble drept og rundt 20 skadet. Nynazister, Ku Klux Klan-tilhengere og andre hvite nasjonalister hadde samlet seg for å demonstrere mot fjerningen av en statue av sørstatsgeneralen Robert E. Lee.

Presidenten var først raskt ute og fordømte volden. Senere har han fått krass kritikk for å ha unnlatt å plassere ansvaret tydelig hos de høyreekstreme demonstrantene.

Under en pressekonferanse svarte Trump at både høyre- og venstreorienterte har skyld i opptøyene og voldsbruken i Charlottesville.
– Jeg mener det er skyld på begge sider, sa Trump til de fremmøtte journalistene og påpekte at det finnes gode og dårlige folk på begge sider.

SAMMEN MED SJEFEN: President Donald Trump og tidligere sjefsstrateg Steve Bannon under en seremoni for eldre ansatte i Det hvite hus i januar i år. Foto: REUTERS

– Det han (Trump, journ.anm) forsøkte å si var at det både finnes folk som støtter at statuen får stå der i fred, og andre som mener det motstatte, noe som er en normal reaksjon i forhold til grunnlovsparagrafen. Når han uttaler seg om nynazister og høyreekstreme og Klanen, som jeg vil legge til er helt forferdelige, er det ikke aksept for det i det amerikanske samfunnet, sier Bannon i intervjuet med Rose.

Bannon mener han har kommet i problemer fordi han er lojal mot Trump.

– Jeg var stolt av å støtte Trump i mediene den dagen.

På spørsmål fra Rose om lojaliteten hans til Trump ikke har noen grenser, svarer Bannon:

– Du kan si til ham «Hei, kanskje du skal gjøre det på en annen måte». Men om du skal gå imot, så gå av. Om du skal gå imot ham, gå av. Tingene som ble lekket den uken fra enkelte medlemmer av Det hvite hus synes jeg var uakseptabelt. Hvis du synes ting er uakseptable, gå av.

– Hvem er det du snakker om da?

– Jeg snakker, åpenbart, om Gary Cohn (Trumps økonomiske rådgiver, journ.anm.) og noen andre folk. Hvis du ikke liker hva han gjør, og du er uenig, er du forpliktet til å trekke deg.

– Gary Cohn burde trukket seg?

– Absolutt.

Mer om

 1. USA

Flere artikler

 1. Vanity Fair: Steve Bannon vurderer å stille som presidentkandidat

 2. Flere tar avstand fra Bannon etter den kontroversielle Trump-boken

 3. Trumps advokater krever at ny bok stoppes

 4. New York Times: Bannon kalt inn som vitne i Mueller-gransking

 5. Bannon ber om unnskyldning

Fra andre aviser

 1. Talsperson bekrefter: Bannon ferdig som sjefstrateg

  Fædrelandsvennen
 2. Bannon: – Vil gå i krigen for Trump

  Aftenposten
 3. Trump skryter av sin tidligere sjefstrateg

  Bergens Tidende
 4. Trump: – Bannon har gått fra vettet

  Fædrelandsvennen
 5. Bannon forklarte seg bak lukkede dører i kongresskomité

  Bergens Tidende
 6. Trumps sjefstrateg har fått sparken. Dermed er seks av Trumps nærmeste rådgivere ute i kulden.

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder