Leger uten grenser om USAs bombeangrep i Kunduz: - Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte

Den interne granskingen av det amerikanske luftangrepet mot sykehuset i Kunduz inneholder grusomme skildringer.

 • Kristine Hellem Aanstad
 • Rune Thomas Ege

Artikkelen er over fire år gammel

– En pasient i rullestol ble drept mens han forsøkte å ta seg vekk fra bombingen. I ett nedslag fikk en av våre kolleger hodet kappet av. Mennesker som sto i brann, løp over sykehusområdet til de falt om. Skildringene er grusomme, sier styreleder Bjørn Nissen i en pressemelding fra i Leger uten grenser i Norge.

Leger uten grenser (MSF) offentliggjorde torsdag de foreløpige resultatene av en intern gjennomgang av luftangrepet i Kunduz nord i Afghanistan natt til 3. oktober.

Helsepersonell ble skutt fra luften mens de forsøkte å flykte i sikkerhet under USAs bombeangrep mot sykehuset i Kunduz, viser Leger uten grensers interne gransking.

– Fra vårt ståsted ser det ut til at dette angrepet ble gjennomført i den hensikt å drepe og ødelegge. Men vi vet ikke hvorfor, sier Nissen.

Les også: USA kondolerer etter bombeangrep mot sykehus

– Mulig krigsforbrytelse

Svaret har de personene som var ansvarlige for å be om, beordre og godkjenne angrepet som drepte minst 30 mennesker, deriblant 13 MSF-ansatte, påpeker organisasjonen.

Leger uten grenser mener angrepet kan ha vært en krigsforbrytelse, og den interne gjennomgangen bekrefter ifølge MSF hjelpeorganisasjonens opprinnelige observasjoner:

UTBRENT: På tidspunktet sykehuset ble bombet var 105 pasienter innlagt til behandling. Her er et av sykehusrommene fotografert to uker etter angrepet. Foto: Najim Rahim , Ap

Amerikanske fly bombet et fullt operativt sykehus der 105 pasienter var innlagt til behandling. Ingen væpnede krigere var på sykehusområdet, og det pågikk ingen kamphandlinger som ble utført derfra – sykehuset var ingen «Taliban-base», fastslår organisasjonen.

I rapporten forteller også flere av de overlevende den samme historien om et fly som sirklet over sykehuset hørtes ut som «et propellfly». Det underbygger påstandene om at flyet som angrep Kunduz-sykehuset var et amerikansk AC-130. Det er en dødelig ombygget versjon av Hercules transportfly – spesialkonstruert for målrettede angrep mot mål på bakken fra lav høyde på nattetid.

Bilder VG har sett av skadene på det ødelagte sykehuset, støtter også denne teorien.

Pasienter brant i sengene sine

Lajos Zoltan Jecs, sykepleier i Leger uten grenser, var til stede under det timelange luftangrepet mot sykehuset i Kunduz.

– Hele situasjonen var veldig vanskelig. Vi så kolleger dø. Vår farmasøyt – jeg hadde snakket med ham kvelden i forveien. Han døde der, på vårt kontor, sier Lajos Zoltan Jecs i en uttalelse formidlet av Leger uten grenser.

Jecs og en kollega bestemte seg for å se etter overlevende.

– Vi forsøkte å kikke inn i noen av de brennende bygningene. Ord kan ikke beskrive hvor grusomt det var, det jeg så. På intensivavdelingen lå seks pasienter. De brant i sengene sine, skriver Jecs.

I operasjonssalen så han en pasient som lå død på operasjonsbordet.

Bakgrunn: Slik har Taliban slått tilbake i Afghanistan

Norsk motstand

MSF krever en uavhengig gransking og sier det ikke er tilstrekkelig at Afghanistan, USA og NATO etterforsker angrepet på egen hånd.

Det er utenriksminister Børge Brende (H) uenig i.

«Jeg ser fram til å få resultatene fra disse tre granskingene og har tillit til at disse til sammen vil gi et klart, tilstrekkelig og fullstendig svar på hvordan en slik tragisk hendelse kunne skje», skrev Brende i et skriftlig svar til Stortinget på spørsmål fra SVs Audun Lysbakken, som krever at Norge må presse på for en internasjonal gransking.

JOBBET I KUNDUZ: Hilde Brun Andersen jobbet ved sykehuset i Kunduz i 2014. Nå krever hun en grundig forklaring på hvorfor amerikanske styrker bombet sykehuset natt til lørdag 3. oktober. Foto: Leger uten Grenser ,

Norske Hilde Brun Andersen (36) mistet en nær kollega i sykehusbombingen, og til VG fortalte hun at hun krever svar på hvordan angrepet kunne skje.

– Vi vil ha en forklaring på hvordan dette kunne skje, for dette er katastrofalt for sivilbefolkningen der nede, sa hun.

Hun kjente selv flere av kirurgene og legene som var til stede under bombeangrepet.

– Jeg vet at disse har jobbet på spreng for å redde liv gjennom natten. Vi reddet mange liv ved dette sykehuset, og det kan vi ikke gjøre for øyeblikket. Som alltid er dette verst for sivilbefolkningen.

– Pinlig stillhet

Organisasjonen har sendt appeller til 76 regjeringer med bønn om støtte til en upartisk gransking med mål om å avklare hva som skjedde, samt hindre lignende tragedier i fremtiden. MSFs president Joanne Liu fortviler over at bønnen ignoreres.

– Stillheten er pinlig, sa Liu til nyhetsbyrået Reuters tidligere denne uken.

Den interne rapporten er basert på 60 intervjuer med afghanske og internasjonale hjelpearbeidere som jobbet på MSFs 140 senger store skadesenter i Kunduz, samt intern og offentlig informasjon, satellittbilder, eposter og telefonlogger.

Beklagelse

Da de første bombene rammet operasjonssalen, ble helsepersonell som behandlet kritisk sårede pasienter drept momentant, heter det i rapporten. Pasientene brant i sykehussengene. Flere ansatte forteller også at det ble skutt fra det som trolig var et fly, mot folk som forsøkte å flykte i sikkerhet. Bombingen mot sykehusets hovedbygning fortsatte i rundt en time.

Blant de 105 pasientene på sykehuset var rundt 20 sårede Taliban-krigere og 3 til 4 regjeringssoldater, anslår MSF.

– I henhold til internasjonal lov er sårede stridende å regne som pasienter. De skal ikke angripes, påpeker Nissen.

USA har sagt at sykehusangrepet var en feil, og president Barack Obama har beklaget.

(VG/NTB)

PROVISORISK OPERASJONSSAL: er behandler afghansk helsepersonell sårede i provisoriske operasjonssaler som er satt opp i en del av sykehuset som ikke ble ødelagt av bombingen lørdag. Foto: LEGER UTEN GRENSER , NTB SCANPIX

Les også

 1. Leger uten grenser trosser frykten for nye angrep

  To ganger på kort tid har sykehus drevet av Leger uten…
 2. Sykehusbombing kan bli gransket
  av uavhengig kommisjon

  BERGEN (VG)  Bombingen av sykehuset i Kunduz i Afghanistan kan bli gransket av en internasjonal uavhengig kommisjon.
 3. USAs største krigsskandaler: Bombet afghansk bryllup og drepte 48 sivile

  Lørdag drepte amerikanske bombefly 22 mennesker på et Leger Uten Grenser-drevet sykehus i den nordafghanske byen Kunduz.

Mer om

 1. Afghanistan
 2. USA

Flere artikler

 1. MSF med rystende rapport fra sykehusangrep

 2. Overlevende etter sykehusbombingen: – Det var grusomt. Pasienter brant i sengene sine

 3. USA om bombingen av afghansk sykehus: Ikke med overlegg

 4. Obama ber om unnskyldning for bombing av sykehus

 5. Dette gikk galt da USA bombet Leger uten grenser-sykehus

Fra andre aviser

 1. Gransking: Flere feil bak bombing av sykehus i Afghanistan

  Aftenposten
 2. Norsk offiser avviser USAs bombeforklaring

  Aftenposten
 3. USA innrømmer angrep i Kunduz

  Bergens Tidende
 4. Obama ber om unnskyldning for Kunduz-angrep

  Aftenposten
 5. 19 drept i sykehusangrep i Afghanistan

  Aftenposten
 6. Panservogn brøytet seg inn på bombet sykehus

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder