STØRST OG SKITNEST: Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama tar hverandre i hendene før G20-møtet i Hangzhou, Kina lørdag. De to stormaktene står for 38 prosent av verdens klimautslipp. Foto: Jonathan Ernst Reuters

Håndtrykket som kan få fart på dine utslippskutt

Utslippsverstingene USA og Kina godkjente Parisavtalen

Avgjørende med rask iverksetting før Trump kan skrote den

Utslippsgigantene USA og Kinas godkjenning av Parisavtalen vil sette en slik fortgang i utslippskutt, at også Norge må komme raskere i gang, mener klimaekspert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Lørdagens nyhet om at USAs president Barack Obama og hans kinesiske kollega Xi Jinping har sluttet seg til den globale klima-avtalen, vil sette betydelig fart i det videre arbeidet med å redusere utslipp av klimagasser.

Det mener forskningsleder for klimaøkonomi, Steffen Kallbekken ved Cicerosenteret.

– Det har enorm betydning at de to store tungvekterne med nesten 40 prosent av alle verdens utslipp, nå har bestemt seg for å ta den forpliktende avtalen til følge. Dette kan bidra til at avtalen kan tre i kraft mye tidligere enn mange hadde ventet. Det er sannsynlig at dette får følger også for Norges oppfølging av avtalen, og at utslippskuttene må skje raskere enn tidligere planlagt, sier Kallbekken til VG.

Les også: Dette kan avtalen bety for deg

Obamas ettermæle

Han mener det har vært viktig spesielt for president Obama å få med seg Kina på en godkjenning av avtalen før han selv går av som amerikansk president.

– Det har utvilsomt vært betydningsfullt for Obamas eget ettermæle som presidenten som ga fart til Paris-avtalen. I tillegg har det vært et poeng å komme i gang med ratifiseringen av avtalen før et presidentskifte i USA som kan ende med at Donald Trump inntar Det hvite hus i Washington D.C, vurderer forskningslederen.

Sett denne? Verden nærmer seg nullvekst i utslipp

Trump har ved flere anledninger truet med å skrote hele Parisavtalen dersom han blir USAs neste president.

I mai varslet han reforhandling av Parisavtalen hvis han blir president. Så gikk han enda lenger:

– Vi vil kansellere klimaavtalen fra Paris, sa Trump på en oljekonferanse i North Dakota, og høstet applaus fra salen.

Varmere klode: Global rekordvarme 15 måneder på rad

Historisk

De to president-kollegene Obama og Xi brukte en helt annen retorikk etter at de hadde ratifisert Parisavtalen på vegne av sine nasjoner før G20-toppmøtet søndag.

– Dette er øyeblikket der vi har besluttet å redde vår planet, sa Obama etter at han lørdag ankom Hangzhou i Kina, der G20-toppmøtet skal avvikles.

– Vi må håndtere klimaendringene med en ny holdning, sa Xi, som omtaler avtalen som en milepæl.

Skal kutte 28 prosent på ni år

Steffen Kallbekken ved Cicerosenteret minner om at selv om startskuddet for gjennomføringen av klimaavtalen snart kan fyres av, så er det enorme utslippskutt amerikanere og kinesere stå foran.

– USA har lovet å kutte utslippene sine med 26 til 28 prosent innen 2025. Både USA og Kina er kullavhengige land. Dette er de nødt til å redusere i stor utstrekning. De må også ta betydelige grep innen transportsektoren. Amerikanere, som tradisjonelt liker bensinslukende biler, må over til mer drivstoffgjerrige alternativer. Kineserne må stenge enda raskere ned kullkraftverkene som ligger nærmest de befolkningstette byene, sier forskeren.

Raskere handling også i Norge

Han mener den nye fortgangen i stormaktenes klimagrep også får betydning for nasjoner som Norge.

– Ting må skje tidligere enn vi hittil har trodd. Dette aktualiserer ytterligere det varslede grønne skatteskiftet. Nye konsesjoner om oljeboring og utvinning vil øke risikoen for at det bygges ut oljefelt der det etter en tid ikke vil bli etterspørsel etter oljebaserte produkter, varsler Kallbekken.

Miljøminister Vidar Helgesen (H) mener stormaktenes innlemming i Parisavtalen styrker det globale samarbeidet på klimaområdet og landenes innsats for å forhindre menneskeskapte klimaendringer.

Avtalen trer i kraft når minst 55 land – som til sammen står for minst 55 prosent av de globale utslippene av klimagasser – har sluttet seg til den.

Hittil har 26 land ratifisert avtalen.

– Det er et godt tegn at store økonomier som Kina og USA formelt tiltrer Parisavtalen så raskt. Dette øker presset på de landene som ennå ikke har sluttet seg til den, og er veldig positivt for Norge og andre land som har ratifisert, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen.

Både Norges nye forhandlingsleder i klimaforhandlingene, Henrik Hallgrim Eriksen, og talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, mener USA og Kinas godkjenning av Parisavtalen er helt avgjørende for fremdriften.

– Dette er et avgjørende skritt på veien mot av Parisavtalen trår i kraft. Betydningen av at disse to store landene ratifiserer avtalen, kan ikke overvurderes, sier Henrik Hallgrim Eriksen til VG.

Slutt på somlingen

– Resten av verdens og Norges unnskyldninger for å somle har vært USA og Kina, disse blir nå borte, sier Rasmus Hansson (MDG) til NTB.

Han mener Norge nå kan legge all tvil til side.

– Nå skal verden gjennomføre klimajobben og det blir i Norges egeninteresse å bli med. Bare slik kan vi begrense kostnadene av klimaendringene som flom, ras, ekstremvær, tørke, og tap av natur, sier Hansson til VG.

Leder Ola Elvestuen (V) i Stortingets energi- og miljøkomité er enig:

– Når USA og Kina nå har godkjent, er det ingen grunn til at andre skal vente lenger. For egen del må vi ta det grønne skatteskiftet. Diskusjonen om vi skal gjøre noe, er over. Nå må vi utelukkende diskutere hvordan vi skal kutte utslippene, sier Elvestuen til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder