ØNSKET IKKE BREXIT: Statsminister Erna Solberg under pressekonferansen i Regjeringens representasjonsbolig fredag formiddag.
ØNSKET IKKE BREXIT: Statsminister Erna Solberg under pressekonferansen i Regjeringens representasjonsbolig fredag formiddag. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Erna om Brexit: – En vitamininnsprøytning for mindre samarbeid i Europa

UTENRIKS

Statsminister Erna Solberg sier Storbritannias EU-avskjed er et slag i ansiktet på Brussel og må føre til reformer i EU.

Publisert:

Solberg møtte pressen klokken 10.45 sammen med finansminister og Frp-leder Siv Jensen for å kommentere at britene i folkeavstemningen torsdag valgte å forlate Den europeiske unionen (EU).

- Jeg tror dette er en vitamininnsprøytning til de som ønsker mindre samarbeid i Europa, som ønsker et annet Europa enn det som har vært bygget opp de senere årene. Det ser vi allerede på reaksjonene. Men det gir nok en vitamininnsprøytning til anti-establishment, anti-globalisering, anti-eu-kreftene, som også ganske mange steder er ekstreme. Det er bare en av grunnene til at jeg redd for at vi nå får et EU som er mer innovervendt. Vi får nå mange diskusjoner med nasjonale agendaer, istedenfor det å finne frem til fellesløsningene. Verden trenger flere fellesløsninger nå, sa Solberg.

Det blir Brexit: Slik forlater Storbritannia EU - steg for steg

Hun er tydelig på at avstemningen må få konsekvenser også innad i det EU som Storbritannia etterlater seg.

– Folkeavstemningen i Storbritannia markerer et veiskille for europeisk samarbeid. Storbritannias beslutning stiller oss overfor politiske utfordringer. Europas ledere må ta innover seg den uroen og mangelen på tillit mange velgere føler, sa Solberg.

– Kan politikerforakten og misnøyen med innvandring smitte til oss her i Norge?

- Storbritannia er ikke en del sv Schengen. Dermed er det en annen diskusjon hos oss, det er to ulike grupper. I Norge opplever vi arbeidsinnvandring som noe positivt, at polakkene har løftet vår velstand. Jeg opplever ikke at det er noen debatt om den delen av EU-tilknytningen vår i Norge.

Hun advarer nå mot at det kan komme krav om EU-avstemninger i flere land.

- Jeg har advart mot politisk uro i en del land, og allerede nå ser vi bevegelser som vil ut av EU. Dette blir et tema. Det har vært en diskusjon om organiseringen av EU, men grunnårsaken til de partiene som ønsker et alternativ er at EU ikke leverer på de grunnleggende utfordringene med konkurransedyktighet, jobbskaping og velferdsutviklingen for veldig mange unge mennesker i veldig mange land i Europa. Den agendaen har ikke vært så tydelig, diskusjonen er blitt innovervendt i stedet for å handle om å løse de store utfordringene, sa hun, og la til:

– Den største utfordringen er at dette kommer til å skape diskusjoner i mange land, og skape et mer innovervendt EU, sa statsministeren.

Støttes av ekspertene: Frykter Frankrike er neste land ut av EU

På spørsmål om den norske EØS-avtalen nå står i fare, svarte Solberg:

– For Norge ligger vår tilknytning til EU fast gjennom EØS-avtalen. Det er det ingen endringer på, selv om Storbritannia har valgt å gå ut av EU, sa Solberg.

Etter at Storbritannias statsminister David Cameron fredag morgen varslet at han vil gå av som statsminister innen oktober, brukte Solberg anledningen til også å takke ham av:

– Jeg vil takke ham for et godt og nært samarbeid – både som statsministerkolleger og som partifeller. Vi har stått sammen om mange store saker, og særlig vil jeg fremheve giverlandskonferansen for Syria i London i februar, sa Solberg.

Her kan du lese mer om