Demokraten Madeleine Albright (78) spiste lunsj med Høyre-mannen Børge Brende (50) ved Universitetet i Oslo lørdag. – Vi har ett av de beste og næreste forhold, sier Albright om de to. Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

USAs eks-utenriksminister: – Trumps Mexico-mur er latterlig

Hun har selv vært flyktning – to ganger. Demokraten Madeleine Albright (78) mener Donald Trumps valgkamp er både «latterlig» og «trist».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Trumps uttalelse om å bygge en mur mot Mexico er latterlig. Først gjaldt det meksikanerne, så handlet det om å holde muslimer ute. Det er trist at et land som alltid har ønsket folk velkommen, plutselig har en presidentkandidat som søker støtte ved å utnytte de verste temaer, ved å skape frykt for flyktninger og migranter.

Bakgrunn: Donald Trumps verste fornærmelser

Det sier demokraten Madeleine Albright. Hun var utenriksminister under Bill Clinton fra 1997 til 2001, og befinner seg stadig i presidentkandidat Hillary Clintons innerste sirkel. Denne helgen besøker hun og over 30 andre forhenværende utenriksministre Oslo.

Albright har besøkt Norge og Oslo mange ganger, og har møtt Brende ved flere anledninger de siste årene. Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

Trumps skremmekampanje ødelegger både amerikanernes syn på innvandring, og hvordan verden ser på USA, ifølge Albright.

Børge Brende, som har invitert henne på lunsj i Professorboligen ved Universitetet i Oslo, nikker til resonnementet. De to viser seg å være svært gode venner. Som Norges utenriksminister tillater han seg ikke å mene noe om det amerikanske presidentvalget, men han tillater seg å si:

– Madeleine Albright er en av de mest innsiktsfulle personene i USA, og man bør lytte til henne.

Tror Hillary vinner

78-åringens misnøye med Trump er like stor som troen på Hillary (noe den allerede var da VG møtte henne i 2004).

Så du? Så lei er Hillary av Trump

– Sjansene hennes til å vinne valget er svært gode. Hun er den best egnede til å bli USAs president av alle, noen gang, med sin bakgrunn som advokat, førstedame, senator og utenriksminister. Hun kan gjøre en historisk forskjell, mener Albright.

78-åringen står bak sitatet «There's a special place in hell for women who don't help other women», og har lenge hatt kvinnekamp som sin kjepphest.

– Hillary kan bli USAs første kvinnelige president. Du var den første kvinnelige utenriksministeren. Hva er ditt råd?

– Det er alltid bedre å ha mer enn én kvinne på kontoret. Kvinner må hjelpe hverandre opp og fram. Men – det finnes også noen menn som er fantastiske, sier Albright, og legger hånden på Brende.

Over 30 eks-utenriksministre fra verden over møtes jevnlig, og reiser hvert år på tur sammen. Dette året ble det Oslo. Foto: Ingeborg Huse Amundsen VG

Opprørt over Europas flyktningpolitikk

Albrights reisefølge til Oslo har brukt mye av helgen på å diskutere den pågående flyktningkrisen i Europa – en problemstilling hun har kjent på kroppen. Hun ble født i gamle Tsjekkoslovakia, med en jødisk diplomat-far som kjempet for frigjøring. Av den grunn måtte familien flykte til England på starten av andre verdenskrig.

I dag har Albrights fødeland en president som har sammenlignet flyktningstrømmen med en trojansk hest – Milos Zeman kaller det en organisert invasjon.

– Du har selv vært flyktning. Hvordan synes du Europa håndterer den aktuelle flyktningkrisen?

– Jeg er svært opprørt over håndteringen av flyktningkrisen. De europeiske landene må se på hvilke mekanismer og systemer som fungerer, som Frontex og euro-samarbeidet, svarer Albright.

VG-spesial: Dette er festning Europa

«Dere er velkomne her, men når skal dere hjem?»

– Er det europeiske folk mindre åpen for flyktninger nå enn under andre verdenskrig?

– Situasjonen er annerledes nå. Vi var i eksil, men vi var flyktninger. Også den gang husker jeg folk spurte: «Dere er velkomne her, men når skal dere hjem?» Den gang var landene under nazi-regimet. I dag er spørsmålet hva hvert enkelt land vil gjøre, og om de vil høre på EU.

Les også: Listhaug vil være strengest i Europa, men møter konkurranse

Albright er dobbel-flyktning i den forstand at da kommunistene tok over hjemlandet i 1948, flyktet familien på ny. Denne gangen fikk de politisk asyl i USA.

– Det som var så annerledes der, var at amerikanerne sa: «Vi er lei oss for at landet ditt er overmannet av et forferdelig system. Du er velkommen hit. Når vil du bli statsborger?»

– At en innvandrer kan bli minister er ganske bemerkelsesverdig, avslutter Albright, og sikter til seg selv.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder