ERKLÆRER SEIER: Gúdni Johannesson har ridd på en bølge av misnøye på Island etter avsløringen av Panama Papers i vår.

ERKLÆRER SEIER: Gúdni Johannesson har ridd på en bølge av misnøye på Island etter avsløringen av Panama Papers i vår. FOTO: Halldor Kolbeins AFP

Historielærer Gudni Jóhannesson erklærer valgseier på Island

De foreløpige resultatene gir Jóhanesson ledelsen med 37,7 prosent og god margin til neste kandidat.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Alle stemmene er ikke talt opp, men jeg tor vi har vunnet, sa Jóhannesson til tilhengerne sine da nesten en tredel av stemmen var talt opp.

Mindre ledelse enn ventet

Den 48 år gamle historieprofessoren og kommentatoren leder foran forretningskvinnen Halla Tómasdóttir, som foreløpig ligger på 29,7 prosent, ifølge den islandske kringkastingen RUV. Forfatter og miljøforkjemper Andri Snær Magnason ligger på 14,1 prosent, mens tidligere statsminister og sentralbanksjef Davíd Oddsson så langt ligger på 13,2 prosent.

Jóhannesson var favoritten før islendingene gikk til stemmeurnene, men de foreløpige resultatene gir ham betydelig mindre seiersmargin enn det blant annet en meningsmåling i magasinet Vísir antydet før helgen. Der fikk professoren 49 prosents oppslutning, mens Tómasdóttir lå på 19,6 prosent. Oddson fikk 12,4 prosent i målingen og lå dermed marginalt bak Magnason på 12,9 prosent.

Skifte etter 20 år

Jóhannesson har ridd på en bølge av misnøye med de etablerte politikerne, ikke minst i kjølvannet av Panama Papers-avsløringene, som viste at flere av landets ledende politikere hadde hemmelige selskaper og kontoer i skatteparadiser. Det var nettopp Panama Papers-skandalen som fikk professoren, som aldri tidligere har hatt politiske verv, til å melde seg på i presidentvalgkampen. Han sier han vil gjenreise tilliten til systemet etter flere år med mistro, skandaler og økonomisk uro.

Den nye presidenten tar over etter Ólafur Ragnar Grímsson, som ved årsskiftet sa at han ikke ville gå til valg for en sjette periode. Grímsson har vært president i 20 år.

Islands tidligere statsminister konfronteres med Panama Papers-skandalen - avbryter intervjuet: Se videoen under!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder