Smykkeloven til Danmarks innvandringsminister Inger Støjberg (V) gikk ikke helt etter planen. Foto: Thomas Sjørup/VG

Skulle konfiskere asylsøkernes verdier – fikk smykker i posten av danske borgere

Slik gikk det med den danske «smykkeloven»

KØBENHAVN (VG) Da Inger Støjberg (V) ba politifolk om å konfiskere smykkene og verdisakene til asylsøkere, ble det ramaskrik i hele Europa.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Hva skjedde?

– Ja … Det som skjedde var vel at vi først og fremst ble misforstått, og det er litt min skyld. Dessuten var vi en av de første som strammet inn på dette, og da blir det mer debatt, sier utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg til VG da vi besøker henne i Christiansborg i København.

Den omstridte smykkeloven ble innført 5. februar i år, og fikk flere til å dra parallellen til Nazi-Tysklands konfiskering av jøders verdisaker under andre verdenskrig.

Les også: Listhaug på Danmark-besøk: Vil ha teltleir i Norge

Resultatløs

Misforståelsen, som Støjberg kaller det, var at dansk politi skulle beslaglegge alle verdier, mens loven tilsa at det gjaldt verdisaker og kontanter på over 10.000 danske kroner – enkeltvis.

Og at disse verdisakene ikke skulle tas dersom de hadde affeksjonsverdi for asylsøkeren, som gifteringer eller en arvet klokke. Pengene skulle brukes til å finansiere asylsøkernes opphold til Danmark.

Men det skjedde aldri. Ikke ett smykke, ett kontantbeløp eller én verdigjenstand er blitt beslaglagt siden loven trådte i kraft.

– Men loven gjelder fortsatt. Kan det skje?

– Ja, hvis det kommer noen med en stor verdigjenstand vil det skje, svarer Støjberg.

Les også: Storskog-flyktningen Yoksal støtter smykkeloven

Artikkelen fortsetter videoen.

Smykkekampanje

Det som derimot skjedde, var at den kjente, danske forfatteren Christian Mørk sendte inn sin bestemors ring i en konvolutt adressert til Støjberg.

Det startet en aldri så liten kampanje der smykkelov-kritikere sendte inn sine smykker til innvandringsministeren med den implisitte beskjeden: «Ta fra oss, ikke fra dem».

I Norge donerte kjendiser smykker til inntekt for flyktningsaken.

Jagland:Smykkeloven kan være lovstridig

Støjbergs rådgiver forteller til VG at de først var i stuss over hva de skulle gjøre med «gavene»: Skulle de sende dem tilbake? Enkelte hadde ikke oppgitt navn. Skulle de selge dem og donere pengene til et godt formål? Eller ganske enkelt la dem ligge, som i et lite smykkekammer? Det ble det siste.

Nekter for symbolpolitikk

Men da VG spør om å få se smykkelov-samlingen, oppgir den samme rådgiveren at smykkene er borte vekk. Han finner dem ikke.

Erna: – Rike asylsøkere kan betale selv

– Det var mye plastsmykker, så jeg tviler på verdien. Meg bekjent har det ikke kommet smykker inn som overstiger en verdi på 10.000 kroner, sier Støjberg selv.

– Var smykkeloven kun symbolpolitikk?

– Nei, ikke fra regjeringens side. Når man kommer til et velferdssamfunn som det danske, må nyankomne forstå at det ikke er bare å få allting. Hvis man kan, plikter man til å forsørge seg selv, svarer hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder