TØFF TALE-TONE: Sør Koreas president Park Geun-hye holdt en tale i nasjonalforsamlingen i Seoul tirsdag, hvor hun advarte om at Nord Korea kan kollapse hvis de ikke avvikler sitt omstridte atomvåpenprogram. Foto: Lee Jin-man , Ap

Sør-Koreas president spår Nord-Koreas fall

Sør-Koreas president advarte tirsdag om at Nord-Korea vil kollapse om landet ikke gir opp atomprogrammet sitt. Den uvanlig sterke retorikken er ventet å gjøre Nord-Korea rasende.

Artikkelen er over fire år gammel

President Park Geun-hye kom med den sterke uttalelsen i en tale i nasjonalforsamlingen, hvor hun forsvarte sin beslutning om å stenge fabrikkområdet Kaesong som en reaksjon på Nord-Koreas nylige rakettoppskytning.

Sterke grep

Park sa videre at Sør-Korea nå må ty til «sterke og mer effektive grep» for at Nord-Korea skal innse at atomprogrammet bare vil korte ned tiden til regimets fall. Hun spesifiserte ikke hva disse grepene vil innebære.

Det er uvanlig at en statsleder i Sør-Korea går inn på det de kaller den nordkoreanske statens kollaps, ettersom det vil øke spenningene ytterligere mellom de to rivaliserende statene.

Les også: Høytalerhevn

Bursdagsraseri?

Parks kommentarer vil sannsynligvis gjøre naboen i nord rasende ettersom Nord-Korea tirsdag markerer fødselsdagen til Kim Jong-il, faren til den sittende lederen Kim Jong-un.

Les også: Her er mytene om Kim Jong-il

SPESIELL DAG: Nord-Koreas politiske og militære leder Kim Jong-un skal markere fødselsdagen ti sin avdøde far, Kim Jong-il, tirsdag. Foto: Kcna , Reuters

Park repeterte argumentet om at de 55.000 nordkoreanske arbeiderne i Kaesong så lite til de snaut 1.400 kronene de gjennomsnittlig fikk i månedslønn. 70 prosent av lønningene skal nemlig ha gått til to andre utgiftsposter: Nord-Koreas våpenutvikling og luksusvarer til lederen Kim Jong-un.

Les også: Slik vil Trump få Kim Jong-un til å forsvinne

Kan nå USAs fastland

Tidligere denne måneden blåste Nord-Korea i internasjonale advarsler og skjøt opp en satellitt landet hevder skal observere jorden. Utviklingen av raketten gjør imidlertid at Nord-Korea er ett skritt nærmere å lage en langdistanserakett som kan nå USAs fastland. Seoul, Washington og andre ser oppskytningen som en ulovlig test av rakettsystemer og presser på for ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea. (©NTB)

Flere artikler

  1. Sør-Korea: Kim planlegger terrorangrep

  2. Ekspert: – Usedvanlig tynt

  3. Nord-Korea: Trump ber om atomkrig

  4. Trump og Kim på plass i Singapore

  5. Kim vil ikke gjenoppta atomsamtaler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder