STORE NYHETER: En mann ser på en nyhetssending om rakettoppskytingen på togstasjonen i Seoul søndag. Foto: Lee Jin-man AP

Nord-Korea skjøt opp ny rakett

Nord-Korea fyrte søndag morgen av et ballistisk missil rettet mot Det japanske hav, mens Japans statsminister er i USA.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Det er Nord-Koreas første testskyting siden Donald Trump ble president i USA.

Sørkoreanske myndigheter meldte tidlig søndag at missilet, som har en rekkevidde på mellom 1000 og 3000 kilometer, ble sendt opp litt før klokka åtte på morgenen fra flybasen Banghyon. Det var rettet mot Det japanske hav.

Trump om Nord-Koreas atomtrussel: Kommer ikke til å skje

– Det er sannsynlig at dagens rakettoppskyting har som mål å tiltrekke seg global oppmerksomhet til Nord-Korea ved å skryte av hvor gode de er på kjernefysiske våpen og raketter, skriver sørkoreanske myndigheter i en uttalelse.

Med Abe i USA

Den japanske regjeringen bekrefter opplysningene. Talsperson Yoshihide Suga har uttalt til reportere at missilet ikke har truffet japansk territorium, men landet i havet et sted mellom de to landene.

Den japanske statsministeren Shinzo Abe er for øyeblikket i USA på besøk hos president Trump. Før oppskytingen forsikret Trump Abe om at USA vil sørge for sikkerheten til sin viktigste allierte i Asia, Japan. De to lederne kommenterte ikke umiddelbart oppskytingen da de ble konfrontert med hendelsen, men Det hvite hus opplyser at de er klar over hva som har skjedd og følger situasjonen. President Trump er orientert. Kilder nær Trump sier til Reuters at regjeringen vil presse Kina, som Nord-Koreas viktigste støttespiller, til å gjøre mer for å få situasjonen under kontroll.

– En tydelig provokasjon

Fungerende president i Sør-Korea Hwang Gyo-Ahn sier de vil svare med represalier, mens den japanske regjeringens talsperson Yoshihide Suga kaller oppskytingen fullstendig uakseptabel.

– Tatt i betraktning at missilet er sendt opp umiddelbart etter det møtet mellom Japan og USA er dette en tydelig provokasjon mot Japan og regionen, sier Suga.

Les mer: Kim Jong-un vil bygge opp atomvåpenkraften

– Akkurat hvilken type missil det dreier seg om er foreløpig ikke kjent, sier en talsperson for forsvarsdepartementet i Sør-Korea til AFP.

Nyhetsbyrået Yonhap melder at militæret i Sør-Korea mistenker at det var en mellomdistanserakett av typen Musudan. Nord-Korea testet i oktober to Musudan-raketter fra samme flybase. Amerikanske og sørkoreanske militærmyndigheter vil analysere detaljer rundt rakettoppskytingen. Det sørkoreanske sikkerhetsrådet har innkalt til møte.

Unike bilder: Slik er livet egentlig i Nord-Korea

Nord-Korea har siden 2006 vært under FN-sanksjoner på grunn av sine atomsprengninger og testing av ballistiske missiler.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder