Katja (32): – At noen slår, er liksom ikke så farlig

VOLDSOFFER: Katja ( 32) ble mishandlet av ektemannen gjennom flere år. Svært mange russiske kvinner opplever partnervold, og hjelpen er vanskelig tilgjengelig. Foto: Harald Henden VG

600.000 kvinner utsettes årlig for partnervold i Russland

ST. PETERSBURG (VG) – At han slo, var noe jeg bare skulle holde ut, var beskjeden Katja fikk fra venner og familie da hun fortalte om misbruket.

 • Nora Thorp Bjørnstad
 • Harald Henden

Artikkelen er over fire år gammel

Med milde, beskjedne øyne åpner hun døren til leiligheten i en forstad til St. Petersburg. Hun vet at hun får besøk, så sikkerhetslåsen er ikke i bruk denne formiddagen. Det er første gang på lenge.

Katja (32) har innsett at det bare er hun som kan passe på seg selv og seksåringen som nå sitter med fargestifter og Lego i sofaen. Det tok henne fem år med misbruk før hun tok den avgjørelsen.

Tre år gikk uten at hun fortalte en sjel om slagene, kvelertakene og sparkene fra han hun var gift med.

– Det er ikke lett å innse at den du elsker faktisk er farlig for deg. Jeg tenkte at det bare var å holde ut. Fordi mannen min jobbet og tjente penger, mens jeg passet på sønnen vår, var jeg helt avhengig av han økonomisk. Det visste han å utnytte. Han fikk meg også til å tro at jeg selv hadde skyld i at han slo, sier Katja til VG.

Les også: Homofile i Russland: Vi lever som lovløse

Katja (32) ble mishandlet av ektemannen gjennom flere år. Her med sønnen Andrej (6) i leiligheten i en forstad til St. Petersburg. Foto: Harald Henden VG

– Situasjonen er forverret

Hun byr på nytrukket te. Seksåringen Andrej har fått tre deilige blingser med kremost og paprika. Det er de to, nå. Selv om Katja så lenge ville at familien skulle være «komplett» – mor, far og barn – har hun innsett at det vil bety en livsfare hun ikke kan utsette seg og sønnen for.

Hun er imidlertid ikke alene.

Hver tredje russiske kvinne blir jevnlig banket opp av partneren sin, viste en rapport fra Amnesty i 2002.

Vold i hjemmet sees på som noe som tilhører ektefellers privatliv, derfor blander ikke politi og myndigheter seg, var blant funnene da Anna-senteret på oppdrag fra FN undersøkte grunnene til at forekomsten av partnervold er så høy i Russland.

– Vi har aldri hatt et system for å hjelpe voldsutsatte kvinner som har fungert. Situasjonen har dessuten blitt ytterligere forverret de siste årene på grunn av den økonomiske krisen. De første som rammes av mangel på finansiell støtte, er svake grupper, sier Anastasia Khodyreva fra krisesenteret for voldsutsatte kvinner, Crisiscenter.ru, til VG.

SØNNEN: Katja har Andrej (6) sammen med mannen som mishandlet henne gjennom flere år. Eksmannen var aldri voldelig mot sønnen deres. Foto: Harald Henden VG

Familie og venner vendte ryggen til

Katja bar på hemmeligheten om mishandlingen i tre år. Da hun først fortalte det til noen, var det ikke planlagt.

– Han hadde tatt kvelertak på meg like før en venninne skulle komme på besøk. Da hun kom, brøt jeg helt sammen og bare gråt og gråt. Jeg klarte ikke lenger å holde det for meg selv, forteller hun.

Hun bestemte seg for å søke støtte hos venner og familie, men møtte ikke den reaksjonen hun hadde håpet på.

– Da jeg fortalte det til foreldrene mine, skjønte de ikke hvorfor dette var et stort problem. De bor i en liten by og er oppdratt på sovjetisk vis. At noen slår, er liksom ikke så farlig, sier hun, og kaster blikket ned i tekoppen.

Hun fortsetter etter en liten pause.

– De sa at det viktigste uansett var at han tross alt ikke drakk. De er vokst opp i en tid hvor slag var noe man bare skulle holde ut, forteller 32-åringen.

En del av omgangskretsen frøs henne ut. De ville ikke forstå. Ikke søsteren hennes heller. Nå holder hun disse menneskene på avstand.

I dag, to år senere, er foreldrene hennes langt mer støttende. De hjelper henne det de kan i hennes løsrivelse fra eksmannen.

Katja har ved hjelp av en kronerulling blant venner, bekjente og familie, selv kjøpt bistand fra en advokat, slik at hun kan forsvare seg hvis eksmannen vil ta opp kampen om foreldreretten til seksåringen.

Det nye Russland: «Aurora» (24) selger sex i krisetid (krever innlogging)

ÅPEN: Katja er ikke lenger redd for å fortelle at hun ble misbrukt av mannen sin. – Han har allerede ødelagt det som kan ødelegges. Ikke noe han gjør, kan gjøre det verre, sier hun. Her med sønnen Andrej ( 6). Foto: Harald Henden VG

Kan bli lavere straffer for vold

I prinsippet er straffen hard for dem som dømmes for partnervold i Russland. Bøter på opp mot 40.000 rubler (5200 kroner) og opp mot to år i fengsel er strafferammen, men kun tre prosent av de voldelige partnerne ender opp i rettssystemet, ifølge Human Rights Watch.

Nylig kom enda en dårlig nyhet for dem som jobber med å bedre rettssikkerheten til kvinner som Katja: Nå vil politikeren bak den beryktede loven «mot spredning av homoseksuell propaganda», Yelena Mizulina, senke straffen for vold mot ektefelle eller barn til å kun regnes som en forseelse. Mizulina skal ha kalt de nåværende strafferammene for «absurde», ifølge The Independent.

IKKE DEN ENESTE: Katja ( 32) ble mishandlet av ektemannen. Flere av hennes venninner har opplevd det samme. De lever fortsatt med sine menn som slår. Foto: Harald Henden VG

Katjas eksmann har aldri blitt juridisk straffet for det han gjorde mot henne.

– Det er ikke noe hjelp å få fra politiet eller rettsvesenet. Krisesenter finnes i prinsippet, men du må være svært ressurssterk for å få hjelp. Eksmannen min nekter for at han har gjort noe, og da er det ikke noe å hente, sier hun.

Han ringer fortsatt en gang iblant. Da forteller Katja han det samme hver gang, at hun kun vil snakkes med advokaten til stede. Hun sjekker at døren er nøye låst hver kveld før hun legger seg. Sikkerhetslåsen er alltid i bruk.

Hun sier hun har skjønt at det bare er opp til henne å passe på seg selv.

– Tror du eksmannen din kan gjøre det samme igjen mot en annen kvinne?

– Ja, uten tvil. Det er sånn han er, og ikke noe kan stoppe han, sier hun.

Katja ( 32) ble mishandlet av ektemannen gjennom flere år. Her med sønnen Andrej ( 6). Foto: Harald Henden VG

Les også

 1. Russere: – Krim forblir russisk, uansett hva

  SIMFEROPOL, KRIM ( VG) Mens Vestens ledere advarer mot krigshissing på Krimhalvøya, er russerne klare til å kjempe for…
 2. Spenningen øker i Ukraina: – Vi stoler på at Putin ordner opp

  JALTA, KRIM (VG) Spenningen mellom Ukraina og Russland øker etter russiske sabotørbeskyldninger.
 3. Her er Putins charterparadis

  SEVASTOPOL (VG) Mens situasjonen tilspisser seg mellom ukrainske og russiske styrker på Krimhalvøya, strømmer…
 4. Frykter utbrudd av gamle skrekksykdommer etter varmebølge i Russland

  Utbruddet av miltbrann i Sibir blir ikke den eneste konsekvensen av at permafrosten smelter i Russland, mener forskere.

Mer om

 1. Partnervold
 2. Russland
 3. Kvinner

Flere artikler

 1. Ny undersøkelse: Én av ti kvinner utsatt for partnervold

 2. Ny undersøkelse: Én av ti kvinner utsatt for partnervold

 3. Slår alarm etter politireformen:  Setter kvinners liv i fare

 4. Pluss content

  Alex ble mishandlet av kjæresten: - Var ti dager fra å dø

 5. Pluss content

  Kirkenes-drapet: Feiret bursdag – så ble de drept

Fra andre aviser

 1. Katja vil alltid huske sommeren hun fylte 12 år. Da fikk hun vite hvilket virus hun hadde fått av foreldrene.

  Aftenposten
 2. De var en lykkelig familie på fire. Så tok ektemannen frem øksen.

  Aftenposten
 3. 16 millioner russiske kvinner mishandles hvert år

  Bergens Tidende
 4. Hun lå i dusjen med den voldelige samboeren over seg og tenkte: «Jeg vil ikke dø slik»

  Fædrelandsvennen
 5. Hun lå i dusjen med den voldelige samboeren over seg og tenkte: «Jeg vil ikke dø slik»

  Bergens Tidende
 6. Ektemannen kappet av nesen hennes. Nå er 28-åringen skilt og kjemper for å få bo med sønnen.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no