FOLKETOMT: Hagia Sofia, eller Aya Sofia som den kalles i Tyrkia, er Istanbuls mest kjente turistmål. Her pleier det å vrimle av turister, nå har gatefeieren plassen nesten for seg selv. Foto: Nilas Johnsen

Her skulle det krydd av turister, nå er det krise

Antallet norske turister til Tyrkia har gått kraftig ned

ISTANBUL (VG) Her pleier det å være timelange køer for å se Tyrkias mest berømte byggverk. Men terrorfrykten har lammet turistnæringen.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hagia Sofia. Ferdigstilt som kirke til keiser Justianus' ære i 537, omgjort til moské av Mehmet Erobreren i 1453, og sekularisert og gjort til museum av landsfader Atatürk i 1934.

Hit har turister flokket i århundrer, en viking ved navn Halfdan har sågar etterlatt seg runer i marmoren, og inntil for noen ganske få måneder siden var køen for å komme inn så lang at mange betalte ekstra for å komme i hurtigfilen.

TERRORFRYKT: Etter terrorangrepet på plassen mellom Sultanahmet-moskeen og Hagia Sofia i februar, er sikkerheten styrket. Her vandrer to bevæpnede vakter rundt på den nesten tomme plassen. Foto: Nilas Johnsen

Fire terrorangrep senere er det tomt, helt tomt. Den eneste som står i køen er guiden Ermin Eminigli, med sin perfekte engelsk og slitte pocketbok.

– Ser du det treet på den andre siden av plassen? På denne tiden av året burde køen ha gått opp dit, sier han oppgitt.

Les også: Titusener av nordmenn dropper Tyrkia-turen

I januar mistet tretten mennesker livet på Sultanahmet-plassen mellom Hagia Sofia og Den blå moské. Så gikk en bombe av i handlegaten Istiklal i mars og krevde fem liv, elleve personer ble drept av nok en bombe nær basardistriktet i begynnelsen av juni, og tirsdag denne uken ble minst 44 mennesker drept da tre selvmordsangripere slo til mot flyplassen.

Full oversikt: Slik er Tyrkia blitt rammet av terror

Kraftig nedgang

Å ta livet av turistnæringen, Tyrkias nestmest lønnsomme, er et mål terroristene er i ferd med å oppnå. Nedgangen i turisme fra Russland har vært på åtti prosent, noe som er nært knyttet til det dårlige forholdet mellom Tyrkia og Russland. Men i turistnæringen mener mange at man vil få se slike tall for alle grupper innen sommeren er over.

GIR SNART OPP: Teppeselger Hassan forbereder seg på å gå konkurs. – Jeg selger for mindre enn husleien hver måned, snart er det slutt, sier han. Foto: Nilas Johnsen

Nye tall VG har innhentet fra det tyrkiske kultur- og turismedepartementet viser riktignok en mer forsiktig nedgang på 22 prosent totalt for halvåret, og på 35 prosent i mai. Turister fra Norge har sunket med 37 prosent viser de tallene.

Les også: Utskjelte taxisjåfører hedret sin drepte venner

Men for teppeselger Hassan i gaten bak Hagia Sofia er nedgangen mye skarpere. Han sitter oppgitt utenfor butikken sin og speider forgjeves etter mulige kunder.

– Nedgangen har vært på 95 prosent for meg. Det siste halvåret har jeg ikke tjent nok til å betale en måneds leieutgift. Jeg overlever rett og slett ikke, sier han.

– Det er regjeringens feilslåtte politikk som har ført til terroren, og det skulle jeg gjerne ha utdypet for deg under fullt navn, men jeg har ikke så lyst til å bli sendt i fengsel, utdyper han.

Ingen spisegjester

For restauranteier Osman Ozy, som også skylder på «terror og dårlig politikk» uten å ville utdype, er nedgangen på et sted mellom seksti og åtti prosent så langt i år anslår han.

TOMME BORD: Dette bildet er tatt midt i lunsjen, midt i turistdistriktet i Istanbul. – Nedgangen har vært på 80 prosent så langt i år. I dag er det hundre prosent nedgang, sier restauranteier Osman Ozy. Foto: Nilas Johnsen

– Men i dag er nedgangen på hundre prosent: For som du ser, vi er midt i lunsjtiden og alle bordene mine er tomme. Fortsetter dette er jeg konkurs før vinteren, sier Ozy, før han legger til:

– Men jeg er optimist. Jeg tror på bedre tider.

Av de få gruppene som tilsynelatende ikke har latt seg skremme er kinesiske turister, og Du Yang og kompisen Zhou Chuanxi forklarer at terror kan skje når som helst hvor som helst, og at fjorårets tur til Rio de Janeiro i Brasil trolig var farligere enn årets tur til Istanbul.

– Men generelt er ikke kinesiske turister mindre lettskremte enn andre, det er bare det at det er så mange av oss, sier Du Yang.

Norsk-tyrkisk guide: Verre enn noensinne

– Jeg har jobbet 18 år som guide i Tyrkia, med turister fra Skandinavia. Jeg har aldri hatt så store jobbproblemer, sier Baran Can, som har bodd i Bergen i to år, snakker flytende norsk og har norsk kone.

– Jeg lager skreddersydde turer over hele landet. Nå er nedgangen på nitti prosent. Det begynte med bomben ved Sultanahmet. Det er trist for kundene mine, for dette er fortsatt et fantastisk land. Nå vinner terroristene. Det er dette de vil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder