LUKSUSHOTELL: Det var i forbindelse med en  voldsepisode på Atlantis hotell at det norske passet til Saba Farrokhi (innfelt) ble beslagtlagt.

LUKSUSHOTELL: Det var i forbindelse med en voldsepisode på Atlantis hotell at det norske passet til Saba Farrokhi (innfelt) ble beslagtlagt. Foto: REUTERS/PRIVAT

Saba (37) anmeldte vold i Dubai - nå har hun fått tilbake passet

Oslo-frisøren Saba Farrokhi (37) kan endelig forlate Dubai etter at hun har fått tilbake passet som politiet beslagla i midten av mai.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det bekrefter hennes advokat John Christian Elden til VG.

I PASS-TRØBBEL: Frisøren Saba Farrokhi (37), også kjent som Saba Farao. Foto: Privat

– Det ser ut til å løse seg nå. Voldsepisoden mot henne vil bli etterforsket av norsk politi, opplyser Elden.

På sin Facebook-støttegruppe har Farrokhi torsdag publisert en video der hun sier «Takk Norge. Da har jeg fått passet mitt».

37-åringens norske pass ble beslaglagt av politiet i Dubai etter at hun publiserte et bilde på Facebook av sine skader etter en voldsepisode på en luksushotell i Dubai i mai.

Sikkerhetssjefen på hotellet tilkalte politiet og ambulanse da han så skadene på kroppen til Farrokhi, og hun ble innlagt på sykehus. Der fikk hun tilbud om å anmelde saken til politiet.

Injurie-anmeldt

Samtidig førte bildet på hennes private Facebook-konto til at mannen fra Norge som hun reise sammen med anmeldte henne for injurier. Politiet tok passene til begge, noe som er vanlig praksis i Dubai når personer bosatt i andre land blir etterforsket.

BISTÅR: Advokat John Christian Elden. Foto: Helge Mikalsen VG

Advokat Elden sier til VG at situasjonen nå er løst uten bistand fra det norske Utenriksdepartementet.

– Vi har hørt lite fra UD ut over at de ikke kan legge seg opp i andre lands lover. Vi har hatt hjelp fra lokale advokater og flere bekymrede nordmenn som bor i Dubai som har bidratt, utdyper Elden på spørsmål fra VG om hvordan situasjonen har løst seg og om UD har bistått.

– UD er kjent med at vedkommende har fått utlevert sitt pass. Utenrikstjenesten ved konsulatet i Dubai har gitt konsulær bistand, sier pressevakt Hilde Strinfeld i Utenriksdepartementet til VG.

Svak rettsstilling for kvinner

Flere utenlandske kvinner har opplevd lignende situasjoner i Dubai. Selv om bygningene er moderne og luksuriøse, har emiratet et straffesystem med få rettigheter for kvinner.

I 2013 ble norske Marte Deborah Dalelv (24) dømt til 16 måneders fengsel for sex utenfor ekteskapet da hun anmeldte en kollega for voldtekt i Dubai. Mannen hun anmeldte fikk tre måneder mildere straff. Etter massivt diplomatisk press slapp Dalelv å sone fengselsstraffen. Hun ble benådet og fikk tilbake passet, slik at hun kunne reise hjem til Norge.

Danske myndigheter anbefaler sine borgere om å ta kontakt med ambassaden før de anmelder vold eller voldtekt i Dubai.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder