Slik har Tyrkia blitt rammet av terrorangrep

Det siste året har det vært minst ni alvorlige terrorangrep i Nato-landet Tyrkia.

Artikkelen er over tre år gammel

De største og dødeligste angrepene har vært rettet mot to ulike mål: Turister eller busser med sikkerhetspersonell.

Terrororganisasjonen IS har tatt på seg skylden for to selvmordsangrep i Istanbuls turistområder, mens utbrytergrupper fra PKK har sagt at de har stått bak to bilbomber i Ankara.

Etter terroren i mars: «En nifs påminnelse om hvor skjør fredsspiren i Syria kan være«

Konflikt på flere fronter

I tillegg til å delta i den USA-ledede invasjonen mot IS, kjemper Tyrkia mot kurdiske grupper sørøst i landet.

Etter at fredsprosessen brøt sammen for snart ett år siden, har Det kurdiske arbeiderpartiet (PKK) gjenopptatt opprøret. Tyrkiske myndigheter startet i fjor sommer en ny offensiv mot kurdiske mål.

PKK-geriljaen har gjennomført en rekke angrep mot politiet og sikkerhetsstyrkene.

Les også: Slik bruker Tyrkia terroren til å angripe EU

Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har blant annet tatt på seg ansvaret for angrepet i Istanbul tidligere i juni, der elleve personer ble drept.

Artikkelen fortsetter etter videoinnslaget:

Har som mål å ramme turismen

I oktober i fjor advarte Tyrkia-eksperter om en økende polarisering mellom de ulike gruppene i landet.

De hyppige terrorangrepene rammer turismen og dermed også landets økonomi. Tidligere i juni meldte flere reisebyråer om en kraftig nedgang i interessen for Tyrkia-ferie.

– Det er sannsynlig at angrepene i Istanbul mot turistområdene har hatt som mål å ramme turistnæringen, sa professor i Midtøsten-historie, Knut S.Vikør, til VG.

Se hele listen over bombeangrep i Tyrkia det siste året:

* 28. juni 2016: Minst 41 ble drept og 239 ble skadet i minst to selvmordsangrep på flyplassen Atatürk i Istanbul.

* 7. juni 2016: Elleve personer ble drept og 36 såret da en bombe eksploderte nær Istanbul-universitetet i Beyazit-området av byen. Sju av de drepte er politifolk. Kurdistans frihetsfalker (TAK), en utbrytergruppe av PKK, har tatt på seg ansvaret.

* 19. mars 2016: Fem mennesker ble drept og 36 såret i et selvmordsangrep i en gågate i Istanbul. Tyrkiske myndigheter anklager IS for å stå bak.

* 13. mars 2016: 37 mennesker ble drept og over 70 såret i et selvmordsangrep ved en busshodeplass i Ankara. TAK har tatt på seg ansvaret.

* 17. februar 2016: 28 mennesker ble drept da en bilbombe eksploderte ved siden av en buss med militært personell i Ankara. Også her har TAK påtatt seg ansvaret.

* 12. januar 2016: 13 utenlandske turister, tolv av dem tyske, ble drept og 14 såret, da en syrisk mann sprengte seg i luften i et travelt turiststrøk i Istanbul. Ifølge tyrkiske myndigheter var gjerningsmannen medlem av IS.

* 10. oktober 2015: 102 mennesker ble drept og over 500 såret da to selvmordsbombere slo til mot en fredsmarkering utenfor togstasjonen i Ankara. Tyrkisk påtalemyndighet sier IS i Syria sto bak. Angrepet er det dødeligste terrorangrepet

* 20. juli 2015: 33 mennesker ble drept og 104 såret da en selvmordsbomber, trolig fra IS, utløste en bombe under en fredsmarsj i Suruc, like ved grensa til Syria.

* 6. januar 2015: En politimann ble drept da en kvinnelig selvmordsbomber slo til mot en av turistpolitiets bygninger i bydelen Sultanahmet i Istanbul. Kvinnen var enke etter en norsk statsborger av tsjetsjensk opprinnelse som var med i IS.

Kilde: NTB

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder