KRYSSET ELVEN: Nuriya mistet tre barnebarn under flukten fra IS-styrte Fallujah. Foto: Karl Schembri/NRC

Mistet barnebarna i elven under flukten fra IS

Flyktninghjelpen til VG: – IS skyter på kvinner og barn

ISTANBUL (VG) Flyktningene som rømmer fra IS-barbariet i Fallujah risikerer livet for å krysse Eufrat. Nuriya mistet tre barnebarn i elven, og etterlot to sønner på den andre siden.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Irakiske styrker rykker fram mot IS-kontrollerte Falljuah, og har klart å innta posisjoner i utkanten av byen de siste dagene. IS forsøker å holde desperate sivile som menneskelige skjold, og i kryssilden mellom de fremrykkende soldatene og islamistkrigerne øker desperasjonen.

Les også: Flyktet til fots fra dødsbyen Fallujah

Rammet av sult

Bestemoren Nuriya, som har klart å komme seg i sikkerhet og får hjelp av norske Flyktninghjelpen, har gitt et vitnesbyrd om hvordan flukten fra IS for mange får tragisk utfall:

Tre av hennes barnebarn, to jenter på 16 og åtte, og en gutt på fem, druknet da de krysset Eufrat. På den andre siden av elven er hennes to sønner, en av dem de døde barnas far, savnet.

– Vi bodde i sentrum av Fallujah etter at IS tok over, og i begynnelsen var det mulig å holde ut, men så rammet sulten oss, forteller hun i et videoopptak gjort av Flyktninghjelpen.

– De stanset oss når vi forsøkte å rømme, kort etter kampene begynte, så vi ble fanget i kryssilden. For ti dager siden klarte vi å rømme på natten i mørket, fram til vi kom til elvebredden. Vi var der i to dager uten mat, inntil vi klarte å krysse sammen med andre, men det var totalt kaos.

Les også: Humanitær katastrofe inne i byen

VENTER PÅ HJELP: Kvinner og barn som har flyktet fra Fallujah venter på å transport til Bagdad. Foto: Karl Schembri/NRC

Blir beskutt av IS

Å ta seg ut fra Falluja er vanskelig, og mange av dem som flykter, kommer fra områdene rundt. Om lag 50.000 sivile antas å befinne seg i den beleirede byen, men opplysninger tyder på at antallet kan være langt høyere.

– Mennesker tvinges til å krysse ørkenen. Iblant skyter IS mot dem, iblant havner de i kryssild. Flere mennesker har druknet i forsøk på å ta seg over elven ved hjelp av hva som helst som flyter, til og med kjøleskap, sier kommunikasjonssjef Jeffrey Bates i FNs barnefond UNICEF i Irak på telefon fra Bagdad.

Flyktninghjelpen: Flyktninger fra Fallujah skytes

Nuriya og hennes familie kom seg om bord i regulære båter, men det ble raskt en livsfarlig elvekryssing:


– Jeg var i den fremste båten, mens resten av familien min var i båten bak. Når båten jeg var i hadde nådd midten av elven, begynte vi å høre ropene fra den andre båten som sank.

– Redd oss, redd oss, ropte de. Folk hoppet uti fra den andre siden og klarte å redde noen, men ikke mine barnebarn. Moren deres holdt i dem, men de gled vekk fra henne.

Rykker fram: Irakiske styrker gjenerobret offentlige bygninger i Falluja

Tryglet familien om å returnere

Nuriya forteller at de fant den fem år gamle gutten druknet, men ikke de to søstrene. Først lenge etter ble kroppene deres funnet nær Bzeibez-broen langt unna. Hun ringte til sønnen med det grusomme budskapet.

– Jeg ringte og forklarte at barna hadde druknet. Da tryglet han resten av familien om å komme tilbake og ta med kroppene. Men det kan vi ikke, for da hadde vi blitt drept i kryssilden eller vi hadde sultet i hjel.

Siden har hun mistet kontakten med begge sønnene som ble igjen på den andre siden av elven, hun vet ikke hva som skjedde med dem.

– Min sønns barn druknet sultne, de hadde ikke spist på to dager. Nå kan jeg ikke engang bringe deres døde kropper tilbake til min sønn så han kan begrave dem.

NÆRMER SEG: Irakiske regjeringsstyrker rykker fram i utkanten av Fallujah. Foto: Ahmad Al-rubaye Afp

Krever penger av flyktningene

Flyktninghjelpen melder om at fler enn 5.000 familier, litt over 32.000 personer, har klart å flykte fra Fallujah siden 21. mai. I tillegg til de mange farene de opplever under flukten, forteller flere familier at de er blitt avkrevd rundt tusen kroner per person av ulike væpnede grupper, for å få slippe ut av byen.

Karl Schembri i Flyktninghjelpen, som befinner seg nær As-Salam utenfor Fallujah, beskriver situasjonen som svært farlig for de sivile:

– Den irakiske hæren står klare for å ta imot dem som klarer å komme seg hit, men det er ekstremt farlig. Vi fikk nettopp inn i en kvinne som hadde flyktet med fire barn under åtte år. Hun var blitt beskutt av IS da de oppdaget at hun rømte. Kulen gikk gjennom henne og drepte sønnen Omar på to år som hun bar på armen, sier Schembri på telefon fra Irak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder