BOKAKTUELL: Nyhetsanker i TV 2 Mah-Rukh Ali har gjort en studie av hvordan IS bruker propaganda, og i oktober gir hun ut bok om IS på Kagge forlag. Foto:Klaudia Lech,VG

Mah-Rukh Ali har studert IS-propaganda: – Jentene aner ikke hva slags liv som venter dem

TV 2-nyhetsanker Mah-Rukh Alis studie av hvordan IS bruker propaganda til å lokke til seg unge, muslimske kvinner fra Vesten, får internasjonal oppmerksomhet.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er knapt fire uker siden nyhetsanker Mah-Rukh Ali (33) var tilbake på TV-skjermen etter å ha brukt et halvt år på å studere terrorgruppen IS og deres propaganda ved prestisjeuniversitetet i Oxford.

Studien hennes, hvor hun beskriver hvordan IS benytter propaganda for å tiltrekke seg muslimske jenter fra Vesten for deretter å utnytte dem som sex-slaver, har fått mye oppmerksomhet i britiske medier.

– Det viser at mange ønsker og vil forstå hvordan en brutal terrorgruppe som IS klarer å fortsette å rekruttere, sier Mah-Rukh Ali til VG.

Oversikt: Her er de norske IS-kvinnene

For tre uker siden hadde TV 2-profilen en kronikk på trykk i den anerkjente avisen The Sunday Times. Forrige helg fikk hun publisert en ny kronikk i den store tabloidavisen Daily Mail, som leses av 5,5 millioner briter daglig.

«Organisasjonen er besatt av sex. Den er bygget på voldtekt og pornografi. Enhver kvinne som blir tatt av IS blir ansett som al-sabi, en slave. Hundrevis av europeiske jenter som har overgitt seg til IS vil stå overfor samme skjebne», skriver Ali i Daily Mail-kronikken.

Noen dager tidligere hadde den norske TV-journalisten blitt intervjuet om studien sin av BBC.

Les Mah-Rukh Alis kronikk:Våpen, menn og ære

Kvinner i sentrum

Mah-Rukh Alis hovedfunn er at IS gjennom sin propaganda forsøker å få det til å se ut som at kvinner er høyt skattede medlemmer av jihadist-samfunnet. I motsetning til tradisjonell islamist-propaganda, fra for eksempel Taliban, setter IS kvinner i sentrum.

Lest denne? Tre Oslo-jenter (20) gikk i samme klasse – så dro de til Syria

PROPAGANDA: Et bilde som er lagt ut på Twitter viser en ren kvinnegruppe fra IS. Kvinner presenteres som krigere, men brukes i virkeligheten av IS som rekrutteringsagenter på nettet, og som håndhevere av kvinneundertrykkelse. Foto:Handout,

– IS bruker sosiale medier og nett svært aktivt for å spre propaganda og for å rekruttere folk fra hele verden. Over 100 har reist fra Norge, flere tusen fra vesten. Jeg ønsket å se nærmere på propaganda-strategien til IS, og hvilke metoder de bruker for å få oppmerksomhet. Da så jeg at bruken av kvinner skilte seg ut. Kvinner blir brukt av terrorgruppen både for å rekruttere menn og andre kvinner. De brukes på ulike måter for å nå ut til ulikt publikum, sier hun til VG.

– Ønsker du med studien å advare unge, muslimske jenter mot å la seg lure til å slutte seg til IS?

– Over 500 kvinner har reist fra vestlige land for å bli en del av terrornettverket. De aner ikke hva slags liv som venter dem, og mange lar seg lure til å bli rekruttert av forestillinger om et helt annet liv, sier Ali til VG.

«IS er en stat skapt av menn, for menn, for å tilfredsstille menn som er besatt av våpen, dreping, tortur og med en trang til å voldta, misbruke kvinner og barn»

Hun mener bildene som spres viralt gjennom sosiale medier er tilsiktet og kynisk designet for å appellere til misfornøyde europeiske muslimske jenter som forakter det vestlige samfunnet, men som samtidig ser på seg selv som likestilt med menn.

Ikke virkelighet

Ifølge Ali er bildene av sterke kvinner kledd i svarte burkaer og væpnet til tennene ikke bare villedende, men en direkte motsetning til realitetene. I virkeligheten er kvinner i IS-kontrollerte områder uten noen som helst makt, og deres eneste rolle er som sex-objekter: Deres eneste hensikt er å gi menn seksuell tilfredsstillelse. Jentene som lokkes til Midtøsten av IS-propaganda er dømt til å bli slaver på en eller annen måte, ifølge Ali.

Rapport: IS driver unge sexslaver til selvmord

Les også: Kayla (26) var IS-lederens sex-slave

I mars var hun på felttur til Irak, hvor hun intervjuet en rekke personer fra Jesidi-minoriteten, som har flyktet fra IS-mennenes plyndring og herjinger. Ifølge flere rapporter blir mellom 3000 og 4000 Jesidi-kvinner holdt som slaver av IS, og blir seksuelt utnyttet.

– Tvunget til å spise barn

I sin egen rapport presenterer Ali de offisielle retningslinjene som IS har gitt ut med tanke på prissetting på slaver, og hva som er tillatt å utsette slavene for.

– Du skriver om flere grusomme historier i studien din, blant annet et vitneutsagn fra en flyktning ved navn Maoon (38), som forteller om en kvinne som nektet å utføre en ekstrem seksuell handling, og dermed skal ha blitt tvunget til å spise sitt eget barn. Dette er så brutalt, at det nesten ikke er til å tro. Hva er det som gjør deg overbevist om at flyktningene ikke overdriver IS-mennenes brutale fremferd?

– Enkelte har ment at bildene som sirkulerer på nett av grusomheter utført av IS er «svart» propaganda, og plantet for å svekke IS. Snarere tvert i mot. IS lever av publisitet og oppmerksomhet, som de får gjennom å sjokkere. Jo mer grusomt, dess bedre anser de det. Seksuell vold er en del av hverdagslivet for kvinner i IS, og skildringene fra de som har klart å flykte er de samme. De beskriver hvordan IS har bygget opp et sex-regime, der en kvinne er redusert til et liv i slaveri, sier Ali til VG.

– FNs utsending for seksuell vold i konflikter, Zainab Bangura, sier IS har innført seksuell vold og slaveri som en terrortaktikk på en måte hun aldri har vært vitne til tidligere hverken i Bosnia, Sudan eller Somalia, fortsetter hun.

Tilpasset propaganda

Fremstillingen av stridslystne, sterke kvinner kan appellere til kvinner i Vesten, men overfor de tradisjonelle kvinnene i Midtøsten har IS-propagandaen et annet fokus. Det disse jentene vil ha er ofte hjemlige, tradisjonelle idealer, som en ektemann, et hus og vakre barn. Dermed blir de arabiske kvinnene lovet dette, ifølge Mah-Rukh Ali, som i sin rapport også trekker frem «Manifestet for kvinner», som den IS-tilknyttede al-Khansaa-brigaden publiserte tidligere i år.

Denne propagandateksten er ikke beregnet på et vestlig publikum, og ble kun publisert på arabisk. Her argumenteres det for at en kvinne først og fremst er en mor, og at hennes plass ikke er ute i samfunnet, men innenfor hjemmets vegger, hvor hun skal tilfredsstille sin mann og oppdra barn.

«Min analyse viser IS sin støtte til seksuell jihad, både som et «fritt valg» gjort av de som følger oppfordringen om Nikkah ul Jihad, og som slavebinding ved tvang. Den viser hvordan IS portretterer seg selv til menn som den håper å rekruttere. Etter mitt syn er IS en stat skapt av menn, for menn, for å tilfredsstille menn som er besatt av våpen, dreping, tortur og med en trang til å voldta, misbruke kvinner og barn, og gi dem en islamsk rettferdiggjøring som ikke har noe grunnlag i virkelig islam», konkluderer Mah-Rukh Ali sin studie.

I oktober kommer hun med bok om IS på Kagge forlag.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder