FØRSTE NORSKE: Dette F-35-flyet skal nå flys til Arizona for opplæring og trening av norsk mannskap. Planen er at de første norske flyene skal sette hjulene på norsk jord i slutten av 2017.

FØRSTE NORSKE: Dette F-35-flyet skal nå flys til Arizona for opplæring og trening av norsk mannskap. Planen er at de første norske flyene skal sette hjulene på norsk jord i slutten av 2017. Foto: Thomas Nilsson ,

Her er Norges splitter nye kampfly

Forsvarssjefen: – Noe av det største en forsvarssjef gjør

FORT WORTH (VG) I dag fikk offentligheten se det norske jagerflyet F-35 for aller første gang.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I en høytidelig seremoni på Lockheed Martin-fabrikken i Fort Worth i Texas ble F-35-flyet avduket. Dette er det ene av de to flyene som nå er ferdig og skal flys til Arizona for trening.
Etter planen skal de to første norske flyene sette hjulene på norsk jord høsten 2017 på kampflybasen på Ørland. Norge har bestilt inntil 52 F-35-fly, til en prislapp på rundt 67,9 milliarder 2015-kroner.

VG var til stede under seremonien tirsdag ettermiddag norsk tid. Den startet med trompetsolo av Ole Edvard Antonsen, etterfulgt av den norske og den amerikanske nasjonalsangen.

– Vi kunne ikke vært mer stolte av å betjene den norske regjeringen, Forsvaret og norske borgere, sier administrerende direktør i Lockheed Martin, Marillyn Hewson.

Les også: Så mye har norsk industri tjent på F-35-flyene

AVDUKET: Det første F-35-flyet til Norge ble i ettermiddag avduket på Lockheed Martin-fabrikken i Texas. Her taler forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen umiddelbart etter avdukingen. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

– Historisk begivenhet

Før selve avdukingen holdt forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tale foran over tre hundre gjester i en hangar i Fort Worth. Rundt 30 personer fra det offisielle Norge og 30 fra norsk næringsliv som har levert deler til F-35-flyene er til stede her på fabrikken i dag.

Dette skal være en av de største seremoniene hos Lockheed Martin i forbindelse med en utrulling.

– Dette er en historisk begivenhet; Utrullingen av kapasitetskjernen i det norske Forsvaret i årene som kommer, sa Eriksen Søreide i sin tale.

Da VG snakket med forsvarsministeren etter seremonien sa hun:

– Det er virkelig en milepæl, og det er ekstra morsomt å se flyet. I går så vi på hele produksjonslinjen, hvordan flyene settes sammen. Det er en veldig imponerende jobb som gjøres. Det å se det første flyet på seremonien her, ferdig – og som snart skal ut å fly, det gjør ganske stort inntrykk.
– Hva vil det bety for det norske Forsvaret å få flyene på norsk jord?
– Det vil få mye å si for den operative evnen til hele Forsvaret, ikke bare Luftforsvaret. Vi kommer både til å få evnen til å operere mer skjult, operere over større rekkevidder. Vi kommer til å ha mulighet til bedre sensorkapasitet, som er ganske avgjørende i moderne operasjoner.

– Som også betyr at vi har evnen til å beskytte oss selv bedre. Kombinert med den opplæringen som pilotene våre får, det samarbeidet vi har med andre land, så er jeg veldig klar på at dette kommer til å bli en stor styrke for det norske Forsvaret, sier Eriksen Søreide.

FLYGEKLART: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen fikk ta det nye jagerflyet i nærmere øyesyn i Texas i går. Foto: Thomas Nilsson/VG ,

Mange problemer

Det har vært mye kritikk rundt kampflykjøpet, og Lockheed Martin har slitt med kostnadsoverskridelser og forsinkelser. I tillegg kom en knusende rapport fra det amerikanske forsvarsdepartementet, det ble oppdaget sprekkdannelser, oppsto problemer med hjelmene og en motor begynte å brenne.

Lockheed Martin har fått bukt med problemene, produksjonen er nå i rute og det er ventet at kostnadene vil gå ned ettersom volumet på produksjonen vil øke i tiden fremover.

VG+: På innsiden: Her lages Norges nye kampfly

– Det har vært en fantastisk dag, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til VG og fortsetter:

– En av de mange gledelige tingene en forsvarssjef gjør, men dette er noe av det største.

I et Europa med mange sikkerhetsmessige situasjoner, mener forsvarssjefen at F-35 var det riktige valget.

– Vi har valgt F-35 fordi vår viktigste oppgave er å forsvare Norge, norsk territorium og den norske befolkning. Den har blitt aktualisert gjennom den usikkerheten vi nå ser i Europa, og jeg understreker at det var et riktig valg å velge F-35 tilbake i 2008, sier forsvarssjefen.

VG møtte forsvarssjefen også dagen før avdukingen.

– F-35 er et jagerfly skapt for fremtiden. Jagerflyene har alltid hatt en stor betydning for det norske Forsvaret, og vil gjøre det i enda større grad med F-35 og de kapasitetene den bringer med seg, sa forsvarssjefen da.

Mindre sårbar, kombinasjon av flere sensortyper, datateknologi som utbyter sensormuligheter og betydelig lengre rekkevidde. Det er noen av de største forskjellene fra dagens F-16-fly til de nye F-35-flyene.

– Dette er et fly som gir oss utrolig store muligheter i fremtiden, sa forsvarssjefen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder