SJEF: Nyutnevnte Boris Johnson taler til den nye staben sin i det britiske utenriksdepartementet på torsdag. Foto: Andrew Matthews AFP

Eksperter: – Boris Johnson bør ikke undervurderes

Storbritannias ferske utenriksminister har koffertene tungt lastet med klønete utspill når han skal ut i verden. Bak den rufsete fasaden kan det likevel skjule seg en dyktig politiker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Theresa May, Storbritannias nye statsminister, overrasket mange da hun valgte sin nye utenriksminister.

Boris Johnson er kjent for freske utspill, stunt og knallhard EU-motstand – i motsetning til May som tilhørte neisiden i spørsmålet om utmelding.

Mediedekningen har så langt vært dominert av de mange tilfellene der Johnson har fornærmet utenlandske statsledere eller begått andre brølere ute i verden.

Beslutningen beskrives som en «sønderriving» av det britiske utenriksdepartementet i en analyse fra The Guardians diplomati-redaktør Patrick Wintour. Magasinet The Atlantic kaller ham en av de minst diplomatiske spillerne på den internasjonale scene.

Les også: Boris Johnson latterliggjøres av britisk presse

– Bør ikke undervurderes

Tidligere pressegeneral Per Edgar Kokkvold har fulgt britisk politikk tett i årtier, og er ikke uenig i beskrivelsene, men advarer likevel mot å konkludere for tidlig med at den ferske utenriksministeren vil dumme seg ut.

– Det siste man vil beskrive ham som nå er diplomatisk. Men man må huske på at alle disse ville og skandaløse uttalelsene hans nok ikke stammer fra dumskap, men av at han rett og slett ikke klarer å styre seg. Han er en meget intelligent mann og bør ikke undervurderes, sier Kokkvold til VG.

Forvirret? VGs brexit-sjakk gir deg forklaringen på to minutter

Johnson har det Kokkvold beskriver som en «klassisk dannelse» med studier på Oxford. Etter det var han utenriksjournalist og redaktør, og markerte seg som en skarp EU-kritiker da han var Brusselkorespondent for avisen The Daily Telegraph på tidlig 90-tall. Ifølge The Atlantic snakker han fransk, spansk, italiensk og tysk, dog i varierende grad.

– Det er ingen tvil om hans begavelse. Det som blir brukt mot ham er at han ikke har noen interesse for detaljer, men det behøver ikke nødvendigvis utenriksminister å ha, sier Kokkvold.

DIPLOMATISK? Her takler Storbritannias ferske utenriksminister en tiåring under en runde gaterugby i Tokyo. I 2015 var Johnson på besøk for å styrke handelsforbindelsene. Foto: Issei Kato Reuters

Stort overlapp

Ifølge John Todd som forsker på britisk politikk ved Universitetet i Oslo, er Boris Johnsons nye jobb delvis motivert av interne politiske anliggender. Som en av de mektigste i Leave-kampanjen var May nødt til å gi ham en passe viktig stilling for å bidra til å holde partiet samlet.

Les VG-portrettet: Teflon-Boris – som nesten ble statsminister (betalingsmur)

I tillegg får brexit-spørsmålet sin egen minister, David Davis, mens den ferske handelsministeren Liam Fox skal ta ansvar for å opprette nye handelsforbindelser med verden. Når den britiske statsministeren de senere årene har væt dypt involvert i utenrikspolitikken betyr det at tre andre ministre vil ha oppgaver som overlapper Johnsons felt.

– Når det er sagt betyr det ikke at utenriksminister er en uviktig oppgave. Regjeringen har ikke råd til at han reiser rundt i verden og er klovn. Det betyr at May har tillit til at han kan gjøre en OK jobb i det minste, sier Todd til VG.

Lett å glemme

Todd får støtte fra Christina Solli. Hun jobbet tre år som politisk rådgiver for parlamentsmedlemmer i Det konservative partiet i England.

– May er en ekstremt grundig kvinne, så valget av Johnson er ikke et tilfeldig innfall, sier Solli til VG.

Hun mener Johnsons særegne stil gjør det lett å glemme hvor god han er som politiker.

– Å vinne London for Det konservative partiet var en kjempeprestasjon av Johnson, og utrolig godt politisk arbeid. Byen har stor Labor-oppslutning, og partiet vant ordførervalget der sist, til tross for at partiet er i kaos nasjonalt, sier Solli.

Boris-venn i parlamentet: – Ingen kan bli som Thatcher

TYREN VED HORNENE: I 2012 i Mumbai gikk Johnson løs på den krevende oppgaven det var å løfte fram London som internasjonal finansby. Foto: Rajanish Kakade AP

Vanskelig å spå

Foruten en serie mer eller mindre heldige uttalelser finnes det lite som indikerer noen form for utenrikspolitisk plattform for Johnson. Solli mener han er for uforutsigbar til å komme med noen bombastiske spådommer om hvordan det går. Per Edgar Kokkvold er enig:

–Han kommer nok til å skjerpe seg, men det vil overraske meg stort om han ikke sier ting han blir nødt til å beklage. Imidlertid kommer han til å ha et stort embetsverk i departementet som vil ta seg av detaljene, sier Kokkvold.

– I tillegg har han helt fantastiske «social skills». Han er utrolig god på bygge relasjoner, og i diplomatiet vil det komme godt med. Selv om han kanskje må rette opp inntrykket sitt i noen land først, sier Solli.

Les også: Trump og Johnson kan bli Knoll og Tott i internasjonal politikk

– Gratulerer

Det norske utenriksdepartementet kan ikke kommentere Johnsons freske utspill eller potensial som diplomat på sparket, men sender over en uttalelse fra utenriksminister Børge Brende på mail:

– Jeg gratulerer Boris Johnson med utnevnelsen og ser fram til å samarbeide med ham i fremtiden. I lys av Brexit vil det bli mange viktige problemstillinger for Storbritannias utenrikspolitikk fremover, som vil angå både det bilaterale forholdet til Norge og til resten av Europa og verden, lyder uttalelsen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder