SAMMENSTØT: En israelsk soldat sikter mot steinkastende palestinere i byen Betlehem på Vestbredden. mange palestinere tror dette ikke vil ta slutt. Foto: REUTERS

Stadig færre palestinere tror på tostatsløsning

Hver tredje palestiner mener fredsprosessen er død.

Artikkelen er over ti år gammel

En fersk meningsmåling utført på Vestbredden og Gazastripen viser at stadig færre har tro på at en forhandlingsløsning vil gi palestinerne en egen stat.

Stadig flere palestinere er derimot tilhengere av en énstatsløsning der palestinere og israelere har de samme rettigheter, viser undersøkelsen som er utført av Jerusalem Media and Communication Centre (JMCC).

Støtten faller

Hver tredje palestiner, 33,8 prosent støtter nå tanken om en énstatsløsning-løsning, mot 20,6 prosent i juni 2009.

Støtten til en tostatsløsning har samtidig falt fra 55,2 prosent til 43,9 prosent nå, viser undersøkelsen.

Selv om stadig færre palestinere tror at Israel vil gå med på opprettelsen av en palestinsk stat, slik verdenssamfunnet krever, håper palestinere flest at de skal oppnå dette gjennom forhandlinger.

VGDebatt:Diskuter Midtøsen her!

43,7 prosent sier at de støtter forhandlinger om en endelig fredsavtale, mens 32,1 prosent mener at fredsprosessen er død.

29,8 prosent av de spurte sverger til væpnet kamp mot Israel, mens 21,9 prosent mener at fredelig motstandskamp er den beste strategien for å få slutt på Israels okkupasjon.

Advarer

Palestinske ledere har lenge advart mot at toget for en tostatsløsning er i ferd med å gå og viser til hvordan de israelske bosetningene på Vestbredden stadig utvides.

Blant dem som frykter at drømmen om en palestinsk stat må legges til side, er palestinernes mangeårige forhandlingsleder Saeb Erekat.

- Dersom bosetningsaktiviteten på den okkuperte Vestbredden fortsetter, er ikke lenger tostatsløsningen en mulighet, konstaterte Erekat for en tid tilbake.

- Alternativet for palestinerne er da å refokusere oppmerksomheten mot en enstatsløsning der muslimer, kristne og jøder kan leve som likeverdige, sa Erekat.

Tidsinnstilt bombe

Israel avviser alt snakk om en slik felles stat og mener at det vil være en tidsinnstilt demografisk bombe som vil gjøre jøder til en minoritet i eget land.

Erekat og andre palestinske ledere mener på sin side at den palestinske staten Israels statsminister Benjamin Netanyahu kan være villig til å gå med på, i realiteten blir et lappeteppe med begrenset suverenitet der palestinerne uansett vil være prisgitt Israel.

Netanyahu har tidligere slått fast at grensene for en eventuell palestinsk stat ikke kommer til å bli identiske med grensene fra før seksdagerskrigen i 1967, da Israel okkuperte Vestbredden og Golanhøydene.

Fatah-støtte

VIL HA EGEN STAT: Palestinernes president Mahmoud Abbas. Foto: AP

President Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti holder offisielt fast ved sitt krav om en palestinsk stat, side ved side med Israel, og truer med å proklamere en slik stat, med eller uten en forhandlingsløsning og Israels velsignelse.

Abbas er fortsatt den mest populære lederen på palestinsk side, selv om bare 19,1 prosent av de spurte sier at de ville ha stemt på ham dersom det var valg i dag.

39,7 prosent ville likevel ha stemt på Fatah dersom det ble holdt valg, mens bare 14,4 prosent sier at de ville ha stemt på Hamas.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men ble senere fratatt regjeringsmakten av Abbas.

Les også

 1. Fatah og Hamas i felles demonstrasjon

  Fatah og Hamas gjør felles sak. De palestinske gruppene, som lenge har vært fiender, har for første gang siden 2007 gått…
 2. Israel toner ned fare for ny krig i Midtøsten

  Israels forsvarsminister Ehud Barak toner ned faren for en ny krig i Midtøsten.
 3. Palestinske barn såret i israelske flyangrep

  (VG Nett) Minst tre palestinske barn ble såret da israelske jagerfly og kamphelikoptre skjøt mot Gazastripen natt til…
 4. Svenske fredsaktivister kastes ut av Israel

  En gruppe svenske fredsaktivister ble stanset da de ankom Israel torsdag.

Mer om

 1. Midtøsten

Flere artikler

 1. Pluss content

  Norge må anerkjenne Palestina nå

 2. Israel bygger 1800 nye boliger på Vestbredden

 3. Israel ber Norge droppe FN-støtte til Abbas

 4. Støre: - Israel tar seg til rette

 5. - Israel går ikke med på byggestopp

Fra andre aviser

 1. Diplomatisk skyggespill

  Bergens Tidende
 2. Midtøsten-kvartetten: Fredsløsningen dør om ikke Israel stanser bosettingsaktiviteten

  Aftenposten
 3. Israel bygger 1.800 nye boliger på Vestbredden

  Aftenposten
 4. Obama ber Israel om å gjenoppta fredsforhandlingene

  Bergens Tidende
 5. Netanyahu vil annektere deler av Vestbredden

  Aftenposten
 6. 1200 nye jødiske bosetninger stanser ikke fredssamtaler

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder