REALIST: Amani Olubanjo Buntu har tatt med sin livsoppgave med å forene afrikanere fra Oslo til Johannesburg, men han tror VM har spilt en beskjeden rolle i arbeidet. Foto: Espen Solbakken

Buntu dro fra Oslo til townshipene i Johannesburg: - For de fleste er VM kun et blaff av glede

- Sør-Afrika trenger langsiktighet, ikke kortvarig lykke

DIEPSLOOT (VG Nett) Norsk-afrikanske Amani Olubanju Buntu (43) har bodd i Johannesburg i ti år, lang nok tid til å erkjenne at VM ikke vil løse noen av landets problemer. - For de fleste vil ikke mesterskapet endre noe.

Espen Solbakken
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Buntu er selvstendig næringsdrivende og selger konsulent-tjenester og holder foredrag, ofte i de fattige bydelene av Johannesburg.

Der går verden sin vanskelige og vante gang, VM-finalen spilles bare noen kilometer unna, men for de fleste er det bare en fjern aktivitet.

VG LIVE:Følg finalen direkte søndag 20.30

- Det kan høres negativt ut, men VM er bare et lite friminutt i dette landet. Det ble solgt inn som et vendepunkt for folket, men har stort sett bare kommet de rike til gode. FIFA har valgt etablerte enteprenører til å bygge anlegg og veier, og de fattige har ikke profitert på VM, tvert i mot. Prisene har gått opp, og mange som bygget ut husene sine for å ønske turistene velkommen har ikke sett noe til VM-gjestene, sier Buntu til VG Nett.

Kontaktperson

Han har røttene sine fra den karibiske øya Anguilla, men ble født og oppvokst i Norge og jobbet lenge som en brobygger i det afrikanske miljøet i Norge. Gjennom sitt arbeid med å grunnlegge og utvikle organisasjonen African Youth in Norway (AYIN) arbeidet han for fellesskap på tvers av afrikanske grupper i Oslo.

VG Netts VM-blogg:Les alle innleggene fra mesterskapet her

Blant annet jobbet han som produsent for artister som Noora Noor, Mira Craig og Madcon før de slo gjennom. Samtidig hadde han alltid en drøm om å reise ut. Nå er han gift med en sørafrikansk kvinne og driver et konsulentfirma i Johannesburg.

Da VG Nett møtte Buntu i den fattige bydelen Diepsloot, var det på en workshop om xenofobi, målet her er å trenge gjennom og utrydde frykten og hatet mot innvadringen fra nabolandene.

(saken fortsetter under bildet)

FOREDRAG: Buntu arrangerer foredrag og workshops for å hjelpe sørafrikanere til å forstå imigrasjon og fjerne innvandringsfrykten. Foto: Espen Solbakken

- Dette er mye større enn VM. Etter apartheid er gruppetanken så etablert og akseptert, selv om de kanskje ikke er mer forskjellig enn nordmenn og svensker. Likevel er det utenkelig for mange at de kan leve side om side, forteller Buntu.

Hva skjer nå?

- Har ikke VM ført noe positivt med seg?

- Da Sør-Afrika ble tildelt VM, gikk folk bananas i gatene. Mange trodde dette var løsningen på alle problemene, at alle skulle få jobb og store inntekter fra alle gjestene.

VG-DEBATT:Diskuter alt om fotball-VM her

- Det er ikke blitt slik. Det som er positivt er at myndighetene solgte inn solidaritetstanken, at dette var noe hele Afrika var sammen om. Det som mangler her er langsiktig tankegang, ikke den kortvarige lykken et VM i fotball bringer med seg for et lite mindretall. Det dør fort ut, mener Buntu.

Under mesterskapet er det business as usual i bydeler som Diepsloot. Kriminalitet er fortsatt en skremmende del av hverdagen, og politihelikopterne har ikke stoppet å sirkulere over rønnene selv om verden har hatt sine øyne på fotballens megastjerner.

JUBLET SAMMEN: Sørafrikanske fans støtte først sitt eget lag og deretter Ghana som kontinentets håp, det gir håp om forsoning over grensene. Foto: AFP

Hva som skjer etter at lysene i Soccer City er slukket, er også Buntu spent på. Sørafrikanerne er redde for at volden skal komme tilbake når Sepp Blatter og hans menn reiser hjem til Sveits.

Men for andre afrikanere er trusselen enda mer overhengende.
De må leve med frykten for en ny voldsbølge mot innvandrere fra andre afrikanske land etter at VM er over. Enorm arbeidsledighet og stor fattigdom har ført til negative følelser mot innflyttere fra nabolandene.

De er ofte villige til å ta jobber for liten lønn, på bekostning av sørafrikanere. I slumområder og townships er det derfor blitt et krav at innvandrerne skal reise hjem når VM-turistene gjør det.

- Det er en urettferdig forventning overfor fotballbevegelsen at dette skulle redde Sør-Afrika, det har aldri vært et sportsarrangements hovedintensjon å løse ethvert problem i arrangørlandet. Og i likhet med andre sportsdestinasjoner, vil det bli en utfordring med etterbruken, sier han.

- Oslo var et forkurs

Etter et tiår i Johannesburg, ser han tilbake på tiden i Oslo nærmest som et forkurs av hva som ventet ham i Sør-Afrika, problemene og utfordringene til det afrikanske miljøet i Oslo blir en lightversjon og et miniatyrbilde på hva lokalbefolkningen her sliter med.

Der man diskuterte språkbruk og arbeidsinkludering i Norge, så kjemper man for livet i townshipene her.

- VM blir lite i en sånn sammenheng, sier Buntu.

- Konklusjonen når VM nærmer seg slutten, er at mesterskapet ikke kom alle til gode slik det ble ble sagt ved tildelingen av VM, sier Amani Olubanju Buntu til VG Nett.

Propaganda

Fra regjeringskvartalene i hovedstaden Pretoria fortsetter imidlertid gladnyhetenee å strømme ut. Buntu mener det minner om propaganda.

(saken fortsetter under bildet)

SOSIAL: Mr. Buntu snakker med de fleste han møter, her med VG Netts sjåfør, Thato, under besøket i Diepsloot utenfor Johannesburg. Foto: Espen Solbakken

Finansminister Pravin Gordhan gikk nylig ut i den sørafrikanske avisen Sunday Times og uttalte at VM hadde gitt 130 000 nye arbeidsplasser og at økonomien i landet ville få et tilskudd på over 30 milliarder kroner, omtrent det samme som prislappen på hele VM.

- Når du først har bygget en ny vei, så forsvinner den ikke selv om VM er over. Trolig har det kommet en halv million mennesker til Sør-Afrika i løpet av mesterskapet, og den økonomiske veksten vil være større enn vi budsjetterte med, sier Gordham og peker på at VM har gitt mange bransjer bedre levebetingelser som følge av VM.

Amani Olubanju Buntu er bare passe overbevist.

- Problemene her er mye større og mer grunnleggende enn noe et fotball-VM kan dekke over eller løse. Mange har jublet sammen under kampene, men det er et blaff av glede, sier han.

- Kampen for rettferdighet fortsetter.

Men den er ikke blitt lettere selv om en hel fotballverden har hatt fokus på Sør-Afrika den siste måneden.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder