PÅ VEI TIL MØTE: Statsminister Benjamin Netanyahu fotografert idet han var på vei inn i Det hvite hus i Washington. Etter møtet med Obama ventet et nytt møte med utenriksminister Hillary Clinton. Foto: AP

Obama håper på direkte samtaler før september

President Barack Obama håper Israel og palestinerne kan møtes til direkte samtaler innen september.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Den amerikanske presidenten tok tirsdag imot Israels statsminister Benjamin Netanyahu til samtaler i Det hvite hus.

Netanyahus uttalte hovedmål før møtet var å berede grunnen for direktesamtaler med palestinerne. Men da de to møtte pressen etter møtet, virket det ikke som om de var blitt enige om konkrete tiltak eller frister.

Nøkkelmåned

- Vi venter at de indirekte samtalene kommer til å føre til direkte samtaler, sa president Obama og la til at det burde skje innen september.

I forhandlingene om en mulig forsoning i Midtøsten har september blitt en nøkkelmåned. Det er nemlig måneden det israelske forbudet mot nybygging på okkupert palestinske land utløper, og palestinerne har satt som krav for direkte samtaler at Israel stanser husbyggingen i okkuperte områder på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Benjamin Netanyahu fortalte pressen at det er «på høy tid» med direkte samtaler med den palestinske selvstyremyndigheten, og sa han håpet det kunne skje «i god tid» før den 10 måneder lange byggstansen er over.

- Ubrytelige bånd

Netanyahus program og bevertning i Washington har fått stor oppmerksomhet i verdenspressen fordi Netanyahu ved forrige USA-besøk verken fikk skikkelig matservering eller mulighet til å møte pressen sammen med Obama.

Da var den amerikanske presidenten mildt sagt misfornøyd med Israels beslutning om å bygge 1.600 nye boliger i okkuperte Øst-Jerusalem.

Denne gangen var tonen en ganske annen. Obama snakket om «ubrytelige bånd» mellom Israel og USA, og Netanyahu hyllet USA for «å vise tenner» med hensyn til de nye amerikanske sanksjonene rettet mot Iran.

Etter pressekonferansen i Det hvite hus trakk de to lederne seg tilbake for å ha en arbeidslunsj, før Netanyahu dro videre for å møte utenriksminister Hillary Clinton.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder