VIL BLI PRESIDENT: Så er det offisielt, Vladimir Putin stiller som presidentkandidat i valget i mars. Foto: Reuters

Putin advarer mot valginnblanding

Formelt utpekt som presidentkandidat

Russlands statsminister Vladimir Putin vil ikke at andre land blander seg inn i hvordan Russland avvikler valget på ny nasjonalforsamling og president.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Putin talte søndag på partikongressen til regjeringspartiet Det forente Russland. Der kom han med klar beskjed til omverdenen om ikke å bry seg med valgene. Russerne skal velge ny nasjonalforsamling 4. desember i år og president 4. mars neste år.

Putin beskyldte også utenlandske makter for å forsøke å blande seg inn i russisk politikk ved å gi penger til opposisjonspolitikere og på annen måte forsøke å få innflytelse over valgene.

- Vi vet at det i disse dager, under oppkjøringen til valget på ny nasjonalforsamling, så har representanter for enkelte utenlandske statsmakter samlet de menneskene som de gir penger til for å gi dem instrukser og for selv å få innflytelse over valgkampen, sa Putin.

Presidentkandidat

På partikongressen søndag kunngjorde Putin også formelt at han godtar å bli partiets kandidat til presidentvalget.

- Jeg er takknemlig overfor president Dmitrij Medvedev og for Det forente Russland for å ha nominert meg og bedt meg stille som presidentkandidat for den russiske føderasjonen. Selvfølgelig godtar jeg med glede denne nominasjonen, sa Putin til kongressen.

Ikke overraskende

Kunngjøringen kom imidlertid ikke som noen overraskelse. Sittende president Dmitrij Medvedev har tidligere kunngjort at han ikke ville stille til gjenvalg, noe som åpnet veien for at Putin kunne vende tilbake til presidentstolen.

Putin var landets president fra 2000 til 2008, men kunne ifølge russisk grunnlov ikke fortsette som president i en tredje strake periode. Det løste han enkelt ved å bli statsminister i en periode mens vennen Medvedev fylte presidentrollen.

Ingen har imidlertid vært i tvil om at Putin fortsatt var landets mektigste mann, selv om han var statsminister og ikke president.

Skitne triks

Men allerede neste søndag, 4. desember, er det valg på ny nasjonalforsamling, der Det forente Russland ventes å vinne. Flere russiske menneskerettsaktivister og opposisjonspolitikere beskylder partiet for å bruke skitne triks i valgkampen.

Det forente Russland ventes nok en gang å gjøre det godt, selv om partiet overraskende tapte oppslutning på en meningsmåling denne uken.

Men ledere for flere av landets opposisjonspartier sier valgkampen er preget av juks og vold mot opposisjonspolitikere.
Ifølge anklagene har blant annet Det forente Russland presset pensjonister til å love å stemme på partiet, det har drevet propaganda på skolene og det lover gaver og penger til dem som stemmer på partiet.

Satire

For få dager siden trykket et satiremagasin et bilde av Putin der han framstilles som en gal gammel mann. Magasinet ble øyeblikkelig trukket tilbake fra salg etter pålegg fra den nasjonale valgkommisjonen.

- Det forente Russland kommer til å vinne en soleklar seier, og alt blir som før. Ingenting vil bli forandret, skriver den Kreml-kritiske avisen Novaja Gazeta i en lederartikkel.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder