BETENT: Palestinernes sjefsforhandler Ahmed Qurei og Israels tidligere utenriksminister Tzipi Livni ble ikke enige om Har Homa, en bydel i Øst-Jerusalem med rundt 20.000 innbyggere. Foto: AFP/AP

- Israel ble tilbudt nesten hele Øst-Jerusalem

(VG Nett) Lekkede dokumenter fra fredsprosessen i Midtøsten avslører nye detaljer om den betente konflikten.

  • Mats Bleikelia

Artikkelen er over ni år gammel

Både Al-Jazeera og The Guardian publiserte søndag kveld hittil ukjente papirer fra fredsprosessen - første drypp av i alt 1600 dokumenter, og angivelig den største lekkasjen noensinne knyttet til Midtøsten.

Begge mediebedriftene skal ha hatt tilgang på materialet i flere uker. Dokumentene spenner bredt, og stammer fra hele den 20 år lange perioden fredsprosessen har pågått.

- Historisk tilbud

Foreløpig er kun en håndfull dokumenter frigitt. De mest oppsiktsvekkende opplysingene som så langt er blitt kjent, stammer fra forhandlinger mellom partene i mai 2008, der USAs daværende utenriksminister Condolezza Rice var til stede, i tillegg til israelske og palestinske representanter.

Den palestinske sjefsforhandleren Saeb Erekat var ifølge eget utsagn villig til å strekke seg «historisk langt» for å få til en avtale.

Tilbudet gikk ut på å la Israel få annektere samtlige jødiske bosettinger i det okkuperte Øst-Jerusalem, med ett unntak: Har Homa-kvarteret.

Tilbudet ble imidlertid avslått av Israels utenriksminister Tzipi Livni.

Hennes krav var at også Har Homa-kvarteret måtte innlemmes i Israel, i tillegg til bosettingene ved Ma'ale Adumim og Ariel.

- Svake ledere

Ifølge The Guardian gir dokumentene et klart inntrykk av at de palestinske forhandlerne var «svake» og «desperate». Israelske forhandlere beskrives på sin side som «urokkelige», mens amerikanerne skal ha hatt en «foraktfull holdning» til de palestinske delegatene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder