OPPTØYER: Rinkeby ble åsted for voldsomme opprør natt til onsdag. Store politistyrker rykket ut, og uroen har igjen rettet søkelyset mot stor arbeidsledighet blant unge i Sverige. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX

Arbeidsløshet skaper uro i Sverige

Opptøyene i Rinkeby er en vond påminnelse om hvor stort problem arbeidsløshet er blitt i Sverige. Kampen mot ledigheten seiler nå opp som et viktig tema foran riksdagsvalget.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Svenske politikere var umiddelbart på ballen da det smalt i Rinkeby denne uka. Flere ministre reiste ut til forstaden for å snakke med lokalbefolkningen og la seg intervjue.

Samtidig var et stort oppbud av lokalpolitikere og beboere på stedet for å diskutere hendelsene, hvor en gjeng ungdommer startet flere branner, knuste vinduer og pepret politi og brannfolk med stein.

- Slike bekymringer har dere vel ikke i Norge? Dere har jo oljepenger, eller hva? sa en av beboerne til NTB.

Les også:Ungdommer tente på politistasjon

Og han hadde et poeng, for Sverige har lidd hardt under de økonomiske nedgangstidene. Arbeidsløsheten i landet har økt til nærmere 10 prosent, mot snaut 3 prosent i Norge.

Etter uroen er nettopp stor arbeidsløshet blant unge trukket fram som en bakenforliggende årsak til problemene i Rinkeby.

Valgsak

Knust glass, steinkasting og ildspåsettelse er «den ytterste konsekvens» av høy arbeidsløshet blant ungdom, skriver Aftonbladet på lederplass. Ifølge avisa står regjeringen «stilt overfor sitt eget nederlag» i Rinkeby.

Den rødgrønne opposisjonen har gjort ungdomsarbeidsløshet til en hovedsak i valgkampen i år, og i en fersk «kontrakt med Sveriges unge» lover de å satse stort på sysselsetting og utdanning.

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt mener derimot at opposisjonen overdriver problemet. Én av tre i alderen 20-25 er registrert som arbeidsløs i Sverige, men blant disse er det en god del studenter.

Les også:Fortvilelse etter opptøyer i Stockholm-forstad

Ifølge Lena Liljebäck i arbeidsformidlingen i Sverige er det likevel ingen tvil om at høy arbeidsløshet blant ungdom er et samfunnsproblem i Sverige.

- Ungdommer som er uten arbeid, må bli sysselsatt for ikke å miste troen på samfunnet. De må føle at de er en del av fellesskapet, sier hun til NTB.

Behov for tiltak

Lavkonjunkturen i Sverige fører ifølge Liljebäck til ekstra store problemer i fattige områder som Rinkeby, hvor mange har lav utdannelse og svake nettverk. De blir derfor stående langt bak i køen av arbeidssøkere.

- Det er svært viktig å fange opp de ungdommene i forstedene som har falt utenfor. Vi må få dem inn i skolen igjen eller gi dem praksisplasser, sier hun.

Reinfeldt mener uroen i Rinkeby er en påminnelse om at samfunnet «ikke fungerer for alle». Viseordfører Abebe Hailu i Rinkeby-Kista mener derimot at regjeringen har seg selv å takke. Ifølge ham har den borgerlige regjeringskoalisjonen rasert satsingen på bydeler som Rinkeby.

Les også:Pågrepet etter opptøyer i Sverige

- Det tok bare tre og et halvt år med borgerlig styre før det ble slik som dette, sier Hailu, som representerer opposisjonspartiet Socialdemokraterna.

Tettpakket bydel

Rinkeby er ingen stor bydel, men folk er stuet tett sammen: På bare 1,27 kvadratkilometer bor det i overkant av 15.000 mennesker. Ifølge Hailu bidrar dette til å øke spenningen på stedet.

- Om man kaster en stein her, lander den enten på et menneske eller et hus. Folk bor tett og trangt, og i leiligheter som er ment for mor, far og to barn, bor det kanskje to-tre familier, sier Hailu.

Rinkeby har lenge vært kjent for sin store andel innvandrere: ni av ti innbyggere i forstaden har utenlandsk bakgrunn. I tillegg har området en svært ung befolkning, og ifølge Hailu er annenhver ungdom i Rinkeby arbeidsløs.

Vanskene i bydelen er også selvforsterkende, mener han.

- Rinkeby er en gjennomfartsbydel. Det kommer flyktninger inn her, men så snart man har fått arbeid og er integrert i samfunnet, flytter man ut.

Les flere nyheter fra Sverige på VG Netts samlesider.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder