VIL TIL EGYPT: Palestinere venter på å krysse grensen til Egypt, etter at den ble åpnet i dag for første gang på fire år. Foto: AFP

Egypt har åpnet grensen til Gaza-stripen

Det er første gang på fire år at palestinere fritt får krysse grensen til Egypt etter at tidligere president Mubarak stengte den. Nå får Egypt ros av EU.

Artikkelen er over ni år gammel

Et par hundre mennesker sto og ventet på den palestinske siden før grenseovergangen ble åpnet lørdag morgen. Blant de første som fikk passere, var to ambulanser med pasienter som skulle til Egypt.

Menn i alderen 18-40 år må ha visum for å krysse grensa til Egypt. Alle kvinner samt menn under 18 og over 40 kan derimot fritt passere.

Visum får palestinerne i dag utstedt i Ramallah på Vestbredden, ifølge Al Jazeera. Egyptiske myndigheter har imidlertid planer om å opprette et nytt visumkontor inne på Gazastripen.

Grenseovergangen skal holde åpent i åtte timer hver dag fra klokka 9, bortsett fra på helligdager og på fredager.

Varetransport ikke tillatt

Det er kun personer som får reise inn i Egypt ved Rafah, den eneste grenseovergangen fra Gazastripen som ikke går via Israel. Varer må fortsatt fraktes om Israel til det fattige palestinske området.

Kunngjøringen om at Rafah skulle gjenåpnes, kom i april. Egypts utenriksminister Nabil al-Arabi sa da at grenseovergangen skulle gjenåpnes på permanent basis for å bidra til en svekkelse av Israel blokade mot Gazastripen.

Egypts beslutning kom kort tid etter at Hamas, som har makten på Gazastripen, hadde inngått en forsoningsavtale med den rivaliserende palestinske bevegelsen Fatah, som har makten på Vestbredden. Tre måneder i forveien ble Egypts president Hosni Mubarak presset til å gå av i et folkeopprør mot ham.

En talskvinne for Egypts utenriksdepartement sa tidligere denne uka at Egypt hadde tatt beslutningen på egen hånd, uten å rådføre seg med andre land.

Blokade

Israels blokade ble innført i 2006 etter at væpnede palestinere på Gazastripen tok den israelske soldaten Gilad Shalit til fange. Blokaden ble skjerpet året etter da Hamas tok kontrollen i området.

Israels visestatsminister Silvan Shalom sier ifølge The Jerusalem Post at Egypts beslutning om å gjenåpne grensa er farlig. Hamas mener på sin side at Egypts beslutning er modig og i tråd med folkeviljen i Egypt og på Gazastripen.

Ifølge en avtale som ble inngått i 2005, etter at Israel hadde trukket seg ut av Gazastripen, skal grenseovergangen ved Rafah voktes av Egypt, den palestinske selvstyremyndigheten og europeiske observatører i samarbeid.

EU har roset Egypts beslutning om å gjenåpne grensa og sier seg nå villig til å stille med nye observatører.

Les også

Mer om

  1. Egypt

Flere artikler

  1. Grenseovergang til Gazastripen gjenåpnet

  2. Egypt åpner grensa til Gaza

  3. Hamas og PLO enige om forsoning

  4. Lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging

  5. Hamas vil gjenåpne flyplass på Gazastripen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder