FØRES BORT: Med dødsdommen hengende over seg ble den drapsdømte Osman Omar Osman (t.v.) kjørt vekk fra rettssalen på lasteplanet til en åpen pickup, omringet av væpnede vakter. Foto: OLE DAG KVAMME

- Prøvde å drepe syv ganger

SULEIMANIYA (VG) Etter seks mislykkede forsøk mener den irakiske dommeren at 38-årige Marita Strøms ektemann og kompisene drepte henne med seks skudd. Resultatet ble dødsstraff.

  • Ole Dag Kvamme

Artikkelen er over 15 år gammel

- Vi hadde ikke annet valg når han drepte kona og fratok ungene moren sin. Loven sier dødsstraff om man blir kjent skyldig i overlagt drap, sier dommer Faruk Abdulwahid Mustafa.

Etter kurdisk sedvane i Suleimaniya fra 1991 blir dommen etter all sannsynlighet omgjort til fengsel inntil døden. En høyere domstol med syv dommere skal gjennomgå saken innen to måneder.

- Jeg er uskyldig, gjentok Faraidun Latif Sharif (34), alias Osman Omar Osman, før han og Kemal Jalal Fatah (28) og Aras Ibrahim Huseyn (34) ble ført ut før domsavsigelsen.

Kort avsigelse

Den korte domsavsigelsen begrunner ikke skyldspørsmålet, men overfor VG utdyper dommeren hva han kommer til å skrive i den endelige dommen:

En uke etter at Faraidun kom med kona og ungene fra Norge oppsøkte han Aras, som overtok billakkeringsverkstedet hans da han reiste til Tyskland og Norge i 1996. De ble enige om å drepe Marita og gjennomførte drapet etter ti dager, ifølge dommeren.

- Aras fikk 4000 dollar på forskudd og hyret deres felles kamerat Kemal. På basaren kjøpte Aras en russisk pistol. De dro to ganger til Kirkuk for å drepe henne, men fikk ikke gjort det, selv på to forsøk på ulike steder. Deretter prøvde de et tredje sted på vei tilbake til Suleimaniya, men lastebiler kom i veien. Senere dro de til utfartsstedet Sarchinar, men Kemal synes det var så mye folk.

Deretter prøvde de seg utenfor et supermarked og enda et strøk i Suleimaniya før de bestemte seg for boligstrøket Kareza-Wishk, hvor de gjennomførte drapet tre dager senere, fastslår dommeren.

Tortur?

Han mener tilståelsene har kommet uten press eller tortur.

- Vi bygger på tilståelsen og bevisene i saken om hva som skjedde den natten. Det finnes ingen motsigelser i tilståelsene, og de ble gitt helt fritt, uten press. Da vi fikk mobilutskriftene, bekreftet de domfelte kontakten seg imellom og underbygde tilståelsen. Vi har heller ingen bevis på at det ikke skulle være dem, sier Faruk.

- Men ingen vitner er ført?

- Ingen så dem jo, de gjorde dette hemmelig, i mørket.

- Vi har ikke sett noen tegn til at det er brukt tortur, gjentar dommeren.

I sin korte prosedyre hevdet forsvarer Aza Ahmed at det var lite logisk at de skulle drepe Marita Strøm i et befolket nabostrøk når de først hadde hatt sjansen på turene i distriktet.

- Her finnes bare tilståelser, men ingen bevis. I stedet for å bli satt i fengsel skulle Faraidun vært anklager overfor morderne av sin kone, sier Aza.

Faraidun ble fraktet med håndjern og plasttøflene sine til rettssalen. Redd og nervøs satt han på gangen før han ble ført inn til saken.

- Dommeren vil drepe meg. Men jeg vet ikke når. Hva skjer nå? Hva skal jeg gjøre, spurte den dødsdømte mannen før tungt bevæpnede vakter førte ham ut av rettslokalene og kjørte ham bort på et åpent lasteplan.

Trøstesløs

Da VG møtte ham fem timer senere hadde hverken forsvareren eller den norske rådgiveren Stein Iversen funnet tid til å møte ham. Ingen hadde fortalt ham at dommen trolig blir omgjort til livstid. Han lot seg ikke trøste.

- De må bare drepe meg, bare jeg får se barna mine først.

I løpet av 30 dager kan forsvareren anke saken. Uansett sender Faruk saken videre til en høyere domstol på syv dommere til å gjennomgå dommen. Men Faruk tror den blir stående.

- Dommen har ingen feil, den er perfekt, sier Faruk.

Siden 1991 skal det i Suleimaniya-provinsen kun ha blitt gjennomført én henrettelse i 1996, etter et bestialsks drap. Når den høyere domstolen eventuelt stadfester dødsstraffen, vil den kurdiske presidenten derfor trolig benåde dem, slik han har gjort for mellom 40 og 50 andre.

Les også

Mer om

  1. Irak

Flere artikler

  1. Den siste reisen

  2. Utsatte drapssaken mot Osman

  3. Dømt for å ha drept Marita - rømte

  4. Anklages for drapsforsøk på datter

  5. VG i Mosul: Slik dømmes IS-mistenkte til døden

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder