Overøser hverandre med komplimenter

KOMPISER: President George W. Bush og tidligere president Bill Clinton ble i går fotografert mens de spaserte utenfor Det hvite hus og diskuterte tragedien i Sørøst-Asia. Foto: AFP

Perlevenner

NEW YORK (VG) Her har du det nye radarparet, Bill Clinton og George W. Bush.

 • Roy Freddy Andersen

Artikkelen er over 15 år gammel

De står milevidt fra hverandre politisk, de ser USA og verden gjennom helt forskjellige briller, de har kritisert hverandre og kranglet gjennom mediene.

Men personlig liker de to hverandre mer og mer.

Respekt

Det er nyhetsmagasinet Newsweek som i gårsdagens utgave skriver at USAs 42. og 43. president har dempet de politiske motsetningene seg imellom og funnet godtonen, spesielt det siste halvåret. Dermed har et overraskende vennskap oppstått.

Kamerater og bekjente av både Clinton og Bush sier at de to liker seg i hverandres selskap, at begge respekterer den andres utvilsomme politiske talent og at de to skryter hverandre opp i skyene når de møtes.

Ikke uventet er det Clinton som er mester i flørt. Da han besøkte sin tidligere bopel, Det hvite hus, sist uke, for å dra i gang en stor innsamlingsaksjon for tsunami-ofrene sammen med George Bush junior og George Bush senior, skrudde Bill sjarmbryteren på fullt.

Først kunne Clinton fortelle Bush at det nye teppet på Det ovale kontor var råflott. Den sittende presidenten ba forgjengeren om å rette rosen til sin «interiørarkitekt«, hustru Laura Bush.

Og det gjorde selvsagt Bill Clinton.

Under lunsjen senere på dagen med de tre presidentene skal komplimentene ha gått i runddans rundt bordet. Bush junior understreket hvor imponert han er over Chelsea Clinton, Bills datter.

Uhemmet

Da Clinton åpnet sitt nye presidentbibliotek i Little Rock, Arkansas, rett etter valget 2. november, var det Bush junior og seniors tur til å skryte uhemmet av demokraten Clinton for åpen scene.

George W. Bush var også to ganger på tråden da Clinton i september ble hjerteoperert. Med «gode og morsomme samtaler», som kilder beskriver det.

Like hjertelig var forholdet ikke før valget i 2000 da Bush var presidentkandidat. Gjentatte ganger sa han at han ønsket «å rydde opp» og «gjenopprette verdigheten til Det hvite hus», et klart stikk til den avtroppende presidenten og Monica Lewinsky-skandalen.

Clinton har heller ikke vært nådig når han snakket om politikken til George W. Bush. På tross av hjerteoperasjonen jobbet han hardt for John Kerry under høstens valgkamp og advarte velgerne mot Bush.

De politiske forskjellene til tross, de personlige likhetene mellom Clinton og Bush er mange: De er begge fra sørstatene, de er avslappet, folkelige og uformelle, og de vet begge hvor sjarmerende et smil og en god fleip kan være når alvoret er som størst.

Og det kan bli flere likheter i månedene og årene som kommer. De fleste presidentene som har sittet mer enn en periode de siste 100 årene har slitt tungt i sin siste fireårsperiode.

Flere artikler

 1. George W. Bush: Tror lillebror Jeb har lyst til å bli president

 2. USAs 41. president George H.W. Bush er død

 3. Golf-presidentene vinner alltid valget i USA

 4. Brakk nakken: Nå smiler Bush senior igjen!

 5. Bush: - Dette angrer jeg på at jeg sa

Fra andre aviser

 1. Et medlem av Bush-familien?

  Aftenposten
 2. Clinton igjen

  Fædrelandsvennen
 3. «Den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om»

  Aftenposten
 4. Er lei dynastiene

  Aftenposten
 5. Tar farvel med den «beskjedne» presidenten

  Bergens Tidende
 6. - Vi skal utveksle krigshistorier

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder